Nem rémisztget tovább az NFL 39 éves védőszörnye

2018.04.16. 14:22

Túl sok dologról maradtam le túl sokáig... de most vége ennek

– jelentette be visszavonulását James Harrison, az NFL 39 éves védőszörnye, aki május 4-én lesz majd 40 éves. A hihetetlen edzésmódszereiről ismert Harrison a tavalyi szezonban a legidősebb védőjátékos volt a ligában, de még így is oda tudta tenni magát.

Ne maradjon le semmiről!

Harrison edzéseiről többször is írtunk már a 120 Yardon, ez volt a titka a veterán védőjátékosnak, hogy tökéletes formában tudta magát tartani, és még ha az évek során lassult is, erőben és állóképességben simán felvette a versenyt a nála 10-15 évvel fiatalabbakkal.

Kedvelt időtöltése volt a strandröpmedicinlabdázás, a teste sanyargatása rettenetes súlyokkal, ezek mellett rengeteg masszázzsal és akupunktúrás kezeléssel tartotta magát formában.

Harrison 2002-ben kezdte NFL-pályafutását, karrierje viszont nagyon nehezen indult be. A drafton nem kellett senkinek mert 183 centivel túl kicsinek találták linebackernek, 110 kilóját pedig nem látták elég soknak a védőfalba. Végül a Pittsburgh Steelers ajánlott szerződést neki az edzőtáborra, és majdnem két évig a csapatnál is maradt, de csak egy meccs jutott neki.

Eléggé szenvedett, gyakran feladta már a pályán, amikor nem ment neki, ilyenkor az edzőket is arra kérte, hogy ne küldjék vissza, mert semmi jó nem lesz belőle. A Steelers közben hol felbontotta a szerződését, hol újat adott neki (az edzőcsapatok játékosainál ez nem ritka), majd 2003-ban az egyik ilyen szerződésbontás után a csoportrivális Baltimore Ravenshez kerül, ahol ugyan nem kellett a csapatba, de elküldték az akkor még létező NFL Europe-ba a Rhein Fire csapatához, ahol elég sokat fejlődött.

Mentálisan is megedződött – amikor a Ravensnek sem kellett, a visszavonuláson gondolkodott, és már azt tervezte, hogy apját követve kamionsofőr lesz (máig van érvényes jogosítványa kamionokra), amikor a Steelers edzőtáborában megsérült Clark Haggans súlyos sérülést szenvedett, és őt hívták a helyére.

2004-től kezdve állandó tagja lett a csapatnak, 2007-11 között sorban öt Pro Bowlra választották be, 2006-ban és 2009-ben is bajnok lett a Pittsburgh Steelersszel, utóbbi meccsen emlékezetes 100 yardos touchdownt szerzett egy interceptionből.

2013-ban egy másik csoportriválishoz, a Cincinnati Bengalshöz szerződött, majd 2014 augusztus végén visszavonult (a Steelers játékosaként), de Pittsburgh sokasodó sérülései miatt még szeptemberben visszatért.

A 2017-es szezonban a Steelersnél egyre kevesebb lehetőséget kapott, addig könyörgött, amíg felbontották a szerződését, és a végül a Super Bowlig jutó New England Patriotshoz igazolt, ahol az alapszakasz utolsó meccsén többet tett, mint előtte a Steelersnél egész szezonban.

Harrison télen úgy fogalmazott, hogy az április végi draftig vár, hogy eldöntse, marad-e, mert biztos játéklehetőséget szeretne, de április közepén meggondolta magát, és visszavonult.

Harrison két bajnoki gyűrűvel, 193 alapszakaszmeccsel, 793 szereléssel, 84,5 sackkel fejezi be pályafutását.