Totál megbolondulhat az NFL az idei drafttól

2018.04.26. 17:00

Péntek hajnalban rendezik az NFL idei draftjának első körét, ahol a szokásosnál is nagyobb versenyfutás lehet az egyetemről érkező irányítókért. A ligában tomboló irányítóhiány miatt ugyanis simán benne van, hogy a csapatok vadállat módjára elvisznek akár öt, vagy extrém esetben hat quarterbacket is az első körben. Mellettük egy szupertehetséges futójátékos és egy védőszörny lehet a főszereplő. Izgalmas első körre van kilátás, nagyon meglepő választások is lehetnek.

nfl

Benne van a pakliban például, hogy az idén is első helyen választó Cleveland Browns lecsap egy olyan irányítóra, akivel az óriási karja miatt estek szerelembe a csapatok. Ő Josh Allen, a Wyomingról érkezik, és olyan alkata van, mintha az embergyárban ráöntötték volna az NFL-irányító sablont. Azt senki nem vitatja, hogyha Allen meglóbálja a karját, akkor embertelenül messze tudja hajigálni a labdát, a gond ott kezdődik, hogy nem annyira pontosan. És igazából soha nem is volt pontos, mert középiskolás és egyetemi statisztikái alapján sosem passzolt 60 százalék fölött. Meglehetősen nyers játékos egyelőre, akit az a bizonyos bust-faktor (elsők között viszik el, és besül) leng körül. 

Messze nem akkora, mint Allen, ellenben hasonlóan sötét ló Baker Mayfield. Az Oklahoma-irányító megnyerte a Heisman-trófeát utolsó egyetemi évében, csapatát bevitte a rájátszásba, és az égvilágon senki nem vitatja mekkora vezéregyéniség. Ráadásul olyan egyszemélyes show-kat nyomott időnként a pályán, mint Johnny Manziel legjobb egyetemi korszakában. De nemcsak ebben hasonlít Manzielre, hanem egyes személyiségjegyek miatt is párhuzamot vontak vele. Kicsit túlzás, mert voltak Mayfieldnek pályán kívüli hülyeségei, de messze nem olyan súlyosak, ám az is érthető, hogy az NFL-csapatok ódzkodnak az ilyesmitől. Mindettől függetlenül Mayfieldnek akár össze is jöhet a tartalmas NFL-karrier. 

Irányítóknál gyakran puffogtatott jelző minden egyes drafton, hogy ki mennyire NFL-kész, vagyis nem fogja összeszarni magát, ha az első évében felküldik a pályára. Sok megfigyelőnél ebbe a rubrikába Josh Rosen neve került. A UCLA-irányító pontosan passzol, hidegvérrel tud játszani, egészen lehetetlen helyzetből hozta vissza olykor csapatát. Nem ő a legjókötésűbb irányító, és kicsit sérülékeny is, ugyanakkor a technikája és a pontossága miatt megéri a beruházást.

A USC-ről érkező Sam Darnold nagyapja volt a híres Marlboro Man, aminek semmi köze ahhoz, hogy milyen játékos, annak már annál inkább, hogy a legélesebb helyzetekben tudott hatalmasat játszani egyetemi csapatában. Az érme másik oldala, hogy viszonylag sokszor adta el a labdát, és a technikáján is bőven van mit csiszolni, a lábmunkájától sok megfigyelő kisebb sokkot kapott. Neki biztosan időre lesz szüksége, mielőtt bedobják a mély vízbe a profiknál, kár, hogy ez a fajta türelem manapság egyre nagyobb luxus a ligában. 

Van még egy kakukktojás, egy szintén Heisman-győztes irányító, Lamar Jackson. Róla azt érdemes tudni, hogy egyetemi évei alatt időnként olyan volt, mintha gyorsított felvételt néztünk volna. Vagy az ellenfelek voltak lassított felvételen. A Louisville irányítójaként két éve idiótát csinált a nagy rivális Florida State játékosaiból,  élete - eddigi - nagy meccse volt. Jackson atletikus képességei nem evilágiak, iszonyú mozgékony, és futásokban is életveszély. Ellenben kicsit vékonyka, ami miatt sokan megkérdőjelezik, hogy mennyi jövője van a poszton, és a technikáján is van még mit csiszolni, de hülyeség lenne temetni. Ha egy jó irányító mögött tanulhat, neki is lehet jövője. Állítólag a Patriots fantáziáját izgatja.

A sok irányító után jöjjön az idei draft egyik legnagyobb fegyvere: a futójátékos Saquon Barkley, akiről már a legutóbbi egyetemi szezon alatt elájultunk párszor. Minden adva van, ami kell: tökéletes alkat, kiforrott stílus, őserő, gyorsaság, ráadásul labdát elkapni is tud, és az egyetemi bajnokságban a Penn State-nél a speciális egységben is villogott visszahordásokkal. Futójátékost nem szokás magasan draftolni, bár ez az elmélet az utóbbi években Ezekiel Elliott és Leonard Fournette miatt megdőlni látszik. Barkley-ra is nehéz lesz nemet mondani, ha valakinek az útjába kerül. Meglepő lenne, ha az első ötből kicsúszna a drafton. 

A védőszörnyeteg szerepe idén a North Carolina State-ről érkező defensive endre, Bradley Chubbra jutott. Félelmetes adottságai vannak, ráadásul baromi gyors és sokoldalú játékos, akit egyből be lehet majd dobni a profik között, ez így együtt azért elég klassz kombináció. 

A péntek hajnali NFL-draft a ligában tomboló irányítóínség miatt lesz különösen érdekes, az is lehet, hogy a csapatok őrült cserélgetésbe kezdenek majd egymással, hogy minél hamarabb választhassanak. 

Draftsorrend

 1. Cleveland Browns
 2. New York Giants
 3. New York Jets (Indianapolis Coltstól)
 4. Cleveland Browns (Houston Texanstól)
 5. Denver Broncos
 6. Indianapolis Colts (New York Jetstől)
 7. Tampa Bay Buccaneers
 8. Chicago Bears
 9. San Francisco 49ers
 10.  Oakland Raiders
 11. Miami Dolphins
 12. Buffalo Bills (Cincinnati Bengalstól)
 13. Washington Redskins
 14. Green Bay Packers
 15. Arizona Cardinals
 16. Baltimore Ravens
 17. Los Angeles Chargers
 18. Seattle Seahawks
 19. Dallas Cowboys
 20. Detroit Lions
 21. Cincinnati Bengals (Buffalo Billstől)
 22. Buffalo Bills (Kansas City Chiefstől)
 23. New England Patriots (Los Angeles Ramstől)
 24. Carolina Panthers
 25. Tennessee Titans
 26. Atlanta Falcons
 27. New Orleans Saints
 28. Pittsburgh Steelers
 29. Jacksonville Jaguars
 30. Minnesota Vikings
 31. New England Patriots
 32. Philadelphia Eagles

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!