NFL-csapat tulajdonosa veszi meg a Wembley-t

2018.04.26. 14:15

Bombaként robbant a hír szerdán, hogy a Fulham, illetve a Jacksonville Jaguars NFL-csapat tulajdonosa, Shahid Khan megveszi az angol futballszövetségtől a Wembley-t, az angol válogatott otthonát. Az autókereskedőből lett milliárdos 800 millió fontot (286,6 milliárd forintot) fizet majd a stadionért, az összegre az Evening Standard információi szerint az Angol Labdarúgó Szövetség elnöke, Martin Glenn már igent is mondott.

Amennyiben a legendás stadion valóban Khan tulajdonába kerül, az lehet az angliai NFL-meccsek állandó otthona a jövőben is, de természetesen felmerül a lehetősége annak is, hogy a tavaly főcsoport-elődöntőig jutó Jaguars Londonba költözhet. Khan másik csapata, a Fulham két fordulóval a szezon vége előtt egy pontra van a biztos feljutást jelentő második helytől az angol másodosztályban.

Ne maradjon le semmiről!

Az NFL eredeti terve szerint 2022-re hozna egy franchise-t Európába (egyértleműen Londonba), és Khan mostani Wembley-vásárlási tervei tökéletesen igazodnak ehhez.

Azt még nem tudni, hogy az angol válogatott maradhatna-e a Wembley-ben minden hazai meccsével, vagy új otthon után kellene nézniuk, de biztos, hogy találnának megfelelő stadiont, a 800 millió fontos bevételből ugyanis 1500, minden időjárási körülményt elviselő műfüves pályát építenének Angliában, hogy ezzel támogassák az utánpótlásképzést.

A Wembley-t – ami átmenetileg a Tottenham otthona is – 2007-ben fejezték be majdnem 800 millió fontból. A Tottenham új pályája egyébként a 2018-as szezonra nyit majd ki, ebbe az NFL is adott pénzt, így a kihúzható füves pálya alá építettek bele egy műfüves amerikaifoci-pályát is, ahol október 14-én már NFL-meccset is rendeznek.

Az NFL 2007 óta tart alapszakaszmeccseket a Wembley-ben, 2016-ban és 2017-ben négy meccset hoztak át Londonba, idén csak három londoni meccs lesz, a negyedik nemzetközit Mexikóvárosban tartják majd.