Az NFL igent mondott a faji igazságtalanságra

2018.05.24. 23:23
Több szabálymódosítást is elfogadott kedden éves tulajdonosi gyűlésén az NFL – az előre várható, a játék biztonságát célzó szabálymódosítások mellett váratlanul keményen beleszóltak az elmúlt évek himnusz alatti térdelős tüntetéssorozatába, és írásba foglalták, hogy nem csupán tilos, de büntethető lesz, ha valaki térdre ereszkedik. Ezzel 2018-ban évtizedeket ugrott vissza az NFL, kvázi betiltotta a szólásszabadságot.

Fordulópont lett az NFL-csapattulajdonosok május 23-i atlantai gyűlése a ligán belüli, a faji elnyomás és igazságtalanság ellen indult tüntetések ügyében, a 32 csapattulajdonos ugyanis – nem kis mértékben a liga nyomására, igaz, nem túl nagy ellenállást tanúsítva – szabálytalanná minősítette, ha valaki véleménynyilvánítás céljából letérdel a himnusz alatt. Ez lényegében a szólásszabadság korlátozása, de ami ennél is égetőbb: ezzel a súlyos és széleskörű társadalmi problémára figyelmet felhívó aktivisták kezéből vették ki az egyik leglátványosabb és leghangsúlyosabb eszközt.

Mindezt hét hónappal azután, hogy szinte egységesen álltak ki a szabad véleménynyilvánítás mellett, Trump ellen. Az ügyben nem is volt hivatalos szavazás, egyszerűen átnyomták, amit a kormány akart.

Hogy jutottunk el ide?

A tüntetéseket 2016-ban a San Francisco 49ers akkori irányítója, Colin Kaepernick kezdte, hogy felhívja a figyelmet a faji elnyomásra, főleg a feketéket érintő igazságtalanságra és rendőri erőszakra, miután több lövöldözés is történt az országban, ahol fegyvertelen feketéket lőttek le rendőrök. Kaepernick azóta nem csak a 49ersből, a ligából is kikerült, senki nem hajlandó ugyanis szerződtetni az indulatokat szító tüntetései miatt. A korábbi irányító jelenleg is perli egyébként az NFL-t és a csapattulajdonosokat összejátszás miatt, azt próbálja bizonyítani, hogy bár képességei alapján a ligában lenne a helye, a pályán kívüli szerepvállalása miatt szándékosan zártak össze ellene a tulajdonosok. Hasonló pert indított Kaepernick korábbi csapattársa, a védő Eric Reid, aki szintén a legjobbak között volt posztján, majd hirtelen egy csapatnak sem kellett, amikor lejárt a szerződése.

Kaepernick kezdeményezéséhez több tucat játékos csatlakozott, ki ülve, ki térdelve.

Donald Trump amerikai elnök szemét 2017-ben kezdte csípni a dolog, szeptemberben kampányszerűen twítelt és nyilatkozott a tüntető játékosok ellen, szarházinak nevezte őket, és arra kérte az NFL-t, tiltsák be a tüntetéseket, vagy készüljenek fel arra, hogy lehúzhatják a rolót, ha nem engedelmeskednek neki.

Az elnök megnyilvánulásai csak még hevesebb indulatokat szítottak. Az utolsó szeptemberi fordulóban komplett csapatok maradtak az öltözőben inkább a himnusz idejére, egy részük ezzel tüntetve, egy részük pedig ezzel elvéve a lehetőséget a játékosokról a tüntetésre. Ekkor nagyjából a liga negyede nem állt vigyázzba a himnusz alatt, hogy felhívja a társadalmi problémákra a figyelmet.

Közben volt olyan forduló, amikor a csapatok a tulajdonosokkal együtt, központilag térdeltek, vagy kulcsolták össze karjaikat, kifejezve az egységet.

Az ügy elülni látszott, egészen a május 23-i tulajdonosgyűlésig, és az ott meghozott szabálymódosításig.

Ne maradjon le semmiről!

Állsz, vagy bűnhődsz

A szerdai szabálymódosítás kötelezővé tette, hogy minden játékosnak és a csapatok összes alkalmazottjának vigyázzban kell állnia és tiszteletet kell mutatni a himnusz alatt. Ezzel a játékosoknak két választásuk maradt a 2018-as szezon kezdetétől:

  • vagy az öltözőben maradnak a himnusz idejére (ezzel egy 2009-ben hozott szabályt töröltek, ami kötelezővé tette, hogy a játékosok a himnusz alatt a pálya szélén legyenek),
  • vagy állniuk kell a himnusz alatt a pálya szélén.

Vagyis vagy úgy tiltakoznak, ami még elfogadható a liga és a tulajdonosok számára, hogy ott sincsenek, vagy készüljenek fel a büntetésre. Elsőként Mike Pence alelnök reagált a módosítástra – ő egyébként egy megrendezett minihisztivel maga is beszállt a tüntetések elleni tüntetésbe – már jelezte is, hogy elégedett a fejleményekkel, majd a Fox News felvételről sugárzott interjújában Trump is üdvözölte a szabálymódosítást, és már előre elítélte azokat, akik az öltözőben maradnának.

A hivatalos megfogalmazás szerint szabálysértés esetén a büntetés a csapat ellen szól, de a tulajdonosoknak lehetőségük van azt továbbterhelni az adott játékosra. Ez egy plusz fegyver a tulajdonosok kezében, csapaton belül akár el is tilthatják a renitens játékosokat, mondván azok súlyos pénzbüntetést, ezzel kárt okoznak a csapatnak. Sőt, az NFL még tovább ment:

már nem csak eltiltani, de kirúgni is lehet játékosokat, akik a himnusz alatt térdelnek.

Az ügyben egyébként nem kérték ki a játékosszakszervezet véleményét, ami egyből jelezte is, hogy elítéli a szabálymódosítást, sőt, az új irányelvre is csak idézőjelesen utaltak közleményükben.

Az NFL-vezér egyébként remek kompromisszumnak nevezte a megoldást, ami egyedül a liga szempontjából előnyös csak: elvették a legfontosabb platformot a tüntetni vágyó játékosoktól, akik ezentúl büntetés nélkül csak úgy fejezhetik ki véleményüket, hogy azt senki se látja.

Trumptól retteg a liga

A bejelentés után a Blecher Reportnak nyilatkozott egy neve elhallgatását kérő alkalmazott az egyik csapattól, ő azt mondta, hogy a liga retteg Trumptól, ezért változtattak. Attól tartanak, hogy ha folytatódnak a tüntetések, és Trump újból szót emel, akkor eshet a nézettség, a mez- és tárgyeladás, így a bevétel is, még ha egyelőre senki nem bizonyította, hogy a nézettségcsökkenés egyáltalán összefüggésben van-e tüntetésekkel, vagy más az oka. Sőt, az NFL nemrég írt alá az amerikai mobilszolgáltató Verizonnal egy 2 milliárdos szerződést a meccsek streamingjogáról, vagyis elég jól állnak bevételfronton, nem kellene mitől félniük.

Nem fogják be a szánkat

A bajnok Philadelphia Eagles védője, Malcolm Jenkins hosszú Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a liga szándékosan korlátozza a játékosok véleménynyilvánítási jogát, elítéli a döntést, és nem engedi, hogy az elhallgattassa őt és társait.

Jenkins egyébként korábban jelezte több csapattársával együtt, hogy nem megy majd el a Fehér Házba Donald Trumphoz, ami megszokott a bajnokcsapatoknál Amerikában. Hozzá hasonló markáns véleményt kevesen fogalmaztak meg, Tyrod Taylor, a Cleveland Browns irányítója azt kifogásolta, hogy egy ennyire fajsúlyos ügyben ki sem kérték a játékosok véleményét. A legtöbben viszont vagy tudomásul vették a döntést, vagy legalább arra pozitívumként tekintettek, hogy valami közös pont született, ami sorvezetőként szolgálhat, még ha az egyének véleménye el is tér attól.

Nem meglepő módon a legtöbb edző, tulajdonos vagy csapatigazgató támogatta a szabálymódosítást, a nem hivatalos szavazáson a 49ers-vezérigazgató Jed York tartózkodott (raiderses kollégájához hasonlóan), náluk volt a legtöbb tüntetés az előző szezonban. 

A többi szabályváltozás

A nagy felháborodást kiváltó szabálymódosítás mellett több másik, a játékra hatással levő változtatást is elfogadtak a tulajdonosok. Megpróbálják biztonságosabbá, kevésbé sérülésveszélyessé tenni a sok agyrázkódást okozó kirúgásokat a rúgócsapat nekifutásának lerövidítésével, meghatározták a rúgó- és visszahordócsapat embereinek felállását, és a visszahordó játékos előtt már nem lehet összezárva blokkolni. Emellett kötelezően visszanézendő eseménnyé tették az automatikus kiállításokat, legyen az túlzott durvaság, vagy nem játékban történt szabálytalanság.