Az NBA- után az NFL-bajnokra is berágott Trump

GettyImages-951991320
2018.06.05. 08:28

Tovább dagad az NFL-játékosok himnusz alatti tüntetése miatt kialakult botrány, aminek legújabb fejezete éppen az, hogy Donald Trump amerikai elnök egy nappal a tervezett dátum előtt hétfőn lemondta a Super Bowl-győztes Philadelphia Eagles fehér házi látogatását, mondván, az eseményre készülő 1000 szurkoló többet érdemel, mint az Eagles által küldött kisebb delegáció.

A Fehér Ház hivatalos közleménye nem volt elég, Trump saját Twitter-oldalán is elmondta véleményét a kérdésről, azzal zárva rövidke mondandóját, hogy:

Az öltözőben maradni a himnusz idejére legalább akkora tiszteletlenség az országgal szemben, mint letérdelni a himnusz alatt. Sajnálom!

Ne maradjon le semmiről!

A New York Times információi szerint az Eagles egy 10 főnél is kisebb minidelegációt küldött volna a Fehér Házba, alighanem ez bánthatta meg az elnököt annyira, hogy visszamondja a meghívást, és lényegében nem kívánatosnak titulálja az Eagelst. Az ünnepséget ennek ellenére megtartják majd, de a Super Bowl-győztes nélkül.

A meghívás visszamondása után az Eagles nagyon óvatos közleményt adott ki, amiben nem is utaltak Trump cselekedetére, csak annyit közöltek, hogy fantasztikus élmény volt az első Super Bowl-győzelmüket ünnepelni, és látni, hogy mennyire összekovácsolódott a philadelphiai közösség, és folytatják a készülést a 2018-as szezonra.

Amerikában bevett szokás, hogy a különböző sportágak nemzeti és egyetemi bajnokságának győzteseit évről évre vendégül látja az elnök, ám Trump kinevezése óta egyre gyakoribbak lettek a politikai célú véleménynyilvánítások játékosok távol maradásával. Tavaly Trump aztán ezen megsértődve korábban már visszamondta az NBA-győztes Golden State Warriors meghívását, most pedig a Philadelphia Eaglesszel tett ugyanígy, miután a csapat több játékosa kritizálta Trump szerepét az NFL új, a himnusz alatti tüntetéseket jelentősen korlátozó irányelvében.