Az NFL a South Park-viccé válásból táncolt vissza

2018.09.06. 00:01

A South Park 16. évadában van egy rész, a Szarkasztalaszti (Sarcastaball), amiben Randy Marsh – miután felfedezi, hogy a fia iskolájában biztonsági okokból betiltották az amerikaifutballban a kirúgásokat – szarkasztikus javaslatokkal egészen addig jut, hogy melltartóban, alufóliacsákóban, labda helyett lufival, ütközés helyett öleléssel játszották az amerikaifutballt, és ezt sikerült az NFL-be eljuttatni.

Némi sarkítással a 2018 nyarán hozott legfontosabb szabályváltoztatás is hasonló hatással lehetett volna az NFL – az új szabály szerint se a védők, se a támadók nem kezdhetnek úgy ütközést, hogy lefelé hajtják a fejüket, hogy azzal indítsák az ütközést az ellenfél felé. Egy a baj: ötéves kortól kezdve mindenkinek így tanítják ezt, és amellett, hogy egy begyökerezett mozdulatról van szó, valójában elég nehéz is elképzelni, mit akarnak a szabályalkotók, amikor arra gondolnak, hogy teljes sebességgel futás közben ne fejjel előre haladjanak.

Ezt kritizálta többek között a korábbi Super Bowl-győztes védő, Richard Sherman is, aki augusztus 19-én nevezte idiótának a szabálymódosítást, leginkább azért, mert lehetetlennek tartotta, hogy futás közben ne a játékos feje legyen legelöl szerelés, vagy szerelés felé való futás közben.

Egy korszak vége?

A szabálymódosítás bejelentése után, lényegében májustól végig téma volt az NFL-ben, hogy az elmúlt jó 100 év legnagyobb változást hozó módosítása lehet az, amit csak úgy mellékesen, külön nagy bejelentés nélkül csúsztatott bele a liga a szabálykönyvbe.

Elég sok újság – szakértők, korábbi játékosok és bírók véleménye alapján is – arról írt, hogy a pongyolán megfogalmazott szabály miatt alapjaiban változhat meg az általunk amerikaifutball. Így szólt ugyanis a szabály:

Szabálytalanság, ha egy játékos lehajtja a fejét, hogy ütközést kezdeményezzen a sisakjával, és ütközik is az ellenfelével.

Egyetlen apró kiegészítést tettek hozzá, miszerint a sisak bármelyik részével az ellenfélnek ütközni, neki rontani vagy azt felnyársalni 15 yardos büntetést von maga után. Nem tettek különbséget szándék, irány, erő, becsapódás között, ha valaki sisakkal előre ütközik, az szabálytalan.

Egy a baj, mutatott rá a Bleacher Report: ilyen minden egyes játék alatt nagyjából 6-7-szer történik, a támadófal például többnyire azonnal az ellenfél megfejelésével indít, tehát a szabály szerint már a játék indítása utáni másodpercben azonnal lehetne dobni a zászlót a szabálytalanságra.

Jó szándékkal kikövezve

Nyilván nem ok nélkül lépett az NFL, az egyre nagyobb problémát jelentő fejsérüléseket szeretnék kiküszöbölni ezzel, hiszen sisakkal ütközni lényegében garancia a későbbi agykárosodásra, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy a tavalyi szezonban rövid időre lebénuló – azóta épp járni újratanuló – Steelers-védő, Ryan Shazier is sisakkal előre törve szenvedett súlyos nyak- és gerincsérülést.

Csakhogy mintha nem teljesen gondolták volna át, mit is alkottak, amikor beleírták a plusz sorokat a szabálykönyvbe.

Két hét káosz

Az NFL-előszezon első két fordulójában adtak is rendesen az új szabálynak a bírók, 33 mérkőzésen 51-szer büntettek emiatt, ami meccsenként másfeles átlag, vagyis plusz 22,5 büntető yard, ami korábban nem járt.

Az előszezonban ugye nincs akkora a tét, részben ilyenkor képzik a bírókat is az alapszakaszra, amit itt elrontanak, azt még ki lehet javítani. Volt is mit csinálni, mert a bírók rendre a védőket büntették, holott korábban arról volt szó, hogy ha a támadó és a védőjátékos is lehajtja a fejét az ütközésre felkészülve, mindketten zászlót kapnak majd, de nem így történt. Ahogy azt sem tartották be a bírók, hogy az ütközés előtti pillanatban a fejüket elfordító játékosok megússzák a büntetést. Persze ezt a játék sebessége mellett elég nehéz megítélni, de épp ezért kellett volna jobban megfogalmazni a szabályt.

Az első 33 meccsen az új szabály miatt befújt szabálytalanságokat a Deadspin össze is szedte egy nagy gifgyűjteménybe, nem mindnél egyértelmű, hogyan is alkalmazták a szabályt.

Ekkor ott tartottunk, hogy a játékosok, edzők is folyamatosan kritizálták az új szabályt, abban bízva, hogy talán a szezonig sikerül majd megérteniük, mit is kellene csinálniuk, hogy a bírók ne büntessék őket.

Aztán az előszezon harmadik fordulójára hirtelen megváltozott valami, és a 1,5-es átlag 0,6-ra esett vissza, ami elég szignifikáns különbség. Mi változott?

Egyetlen szó:

Vétlen.

Ennyi került be az értelmezésbe, miszerint vétlen, vagy gondatlanságból elkövetett sisakkal való ütközés nem számít szabálytalanságnak.

Elsőre persze úgy tűnhet, hogy ez csak tovább bonyolítja a helyzetet, hiszen a bíróknak még a szándékot is találgatniuk kell az addigi munkájuk mellett ezzel a kitétellel, ez az egyetlen szó viszont varázsszer volt, és máris használhatóbbá tette a szabályt.

Addig ugyanis egyetlen dologhoz lett kötve a szándék: a fej lehajtásához, vagyis ha valaki lefelé hajtja a fejét, egyértelmű, hogy sisakkal akar ütközni az ellenféllel, tehát szabálytalan. A versenybizottság elnöke, Rich McKay ki is emelte, hogy ez azon ritka kivételek egyike, amikor direkt kerül bele a szándék azonosítása és értelmezése a szabály nyelvébe, hogy attól jobb legyen, még ha ezt nehéz is elbírálni a játék sebessége mellett valós időben.

DlICpy0UUAAbi2J
Fotó: Seattle Seahwaks

Annyit biztosan segített, hogy a szabály nyelve szerint már nem az az ideális, ha egy játékos egyenes tartás mellett próbál nekirohanni az ellenfelének, ami súlyos sérülésekhez vezethet.

Az NFL egyébként hivatalosan úgy kezeli, mintha semmit sem változtatott volna a szabályon, de láthatjuk, ez nem igaz.

Amíg eddig minden esetben, amikor a fejét (és így sisakját) lehajtotta a játékos, automatikusan szabálytalanságot követett el, akkor is, ha ezzel csak összehúzta magát, felkészülve egy ütközésre.

A menet közben berakott plusz kitétellel viszont csak az vált szabálytalanná, amikor világosan és láthatóan azért hajtja le valaki a fejét, hogy a sisakjával mérjen erős ütközést az ellenfelére.

Óriási a különbség a kettő között.

Itt kanyarodnánk vissza a meccsenként a fejlehajtás miatt átlagban 1,5 befújt szabálytalanság miatt. A korábban apokalipszist kiáltó játékosok és edzők óriási tévedtek, mert amikor még szigorúan is fújtak a bírók, akkor is elég ritkán volt ebből gond. Összehasonlításként, 2017-ben meccsenként átlagosan

  • 3,2 támadó holding,
  • 2,58 védő holding
  • és 2,02 false start szabálytalanság volt, a sisakos büntetés ezekhez képest tehát eltörpült.

Másrészt egyszer sem dobtak zászlót támadófalember ellen, ami külön félelem volt az edzők részéről, illetve az első két előszezon-fordulóban befújt 51 szabálytalanság közül 11-ről elismerte a liga, hogy helytelen döntés volt, vagyis 33/34 meccsen 40 szabálytalanság történt úgy, hogy elég sok játékos volt pályán, akik a végső, 53 fős keretekbe végül nem kerülnek majd be.

Persze, ha valaki így megy sisakkal előre, az továbbra is szabálytalan marad, joggal:

A 2018-as NFL-szezon magyar idő szerint péntek hajnal 2.20-kor indul a címvédő Philadelphia Eagles és az Atlanta Falcons mérkőzésével.

A februári Super Bowl óta négyszer dőlt meg a legjobban fizetett támadójátékosnak járó szerződés rekordja, mindet irányító kapta:

  • még februárban a San Francisco 49ers adott 5 évre 137,5 millió dollárt Jimmy Garoppolónak,
  • március közepén Kirk Cousins kapott történelmi, 3 éves, 84 milliós szerződést a Minnesota Vikingstól, amiből minden egyes centet garantáltan megkap majd,
  • az Atlanta Falcons-irányító Matt Ryan májusban 5 éves, 150 milliós szerződéssel emelte a tétet,
  • amit aztán augusztus legvégén a Packers irányítója, Aaron Rodgers emelt tovább a 4 éves, 134 milliós szerződése átlagával.

A védőknél is őrült pénzeket osztottak,

  • a Los Angeles Ramsnek sikerült szinte az utolsó pillanatban, augusztus 31-én megegyeznie a védőfalember Aaron Donalddal, aki 6 évre 135 milliót kap majd,
  • egy nappal később pedig a Raiderstől érdekes módon elcserélt Khalil Mack kapott 6 évre 141 milliót a Chicago Bearstől.