A legmocskosabb NFL-es egymilliárdot bukott keménykedéseivel

GettyImages-504218548
2018.10.27. 11:08

Az NFL hatodik fordulója után 112 ezer dolláros, vagyis több mint 30 millió forintot jelentő büntetést kapott a Cincinnati Bengals védője, Vontaze Burfict, méghozzá két túlzottan keménynek látott megmozdulás miatt. Burfictet először büntették az idényben, de 2013 óta már több mint 400 ezer dollárt kellett befizetnie a liga számlájára hasonló okokból, az ezek miatt bukott bónuszok, illetve a különböző eltiltások alatt elvesztett fizetésével összesen több mint 4,5 millió dollártól esett el eddig.

Burfictről két vélekedés van az NFL-ben:

  • csapattársai és edzői megvédik, miszerint kemény, de még pont belefér, ahogy játszik
  • az ellenfelei szerint viszont szinte semekkora eltiltás nem lenne megfelelő büntetés a linebackernek.

Ne maradjon le semmiről!

Egy biztos: a 185 centis, 114 kilós védőjátékos pár évtizeddel ezelőtt ünnepelt sztár lett volna kőkemény megmozdulásaival, a mai korban viszont, amikor a liga egyre több szabállyal próbálja szűkíteni a védelmek lehetőségeit, hogy ezzel is elősegítse a látványosabb támadójáték előretörését, Burfict gyakran került a keménykedés sötét oldalára.

Így volt vele a 2018-as szezon hatodik fordulójában, a csoportrivális Pittsburgh Steelers ellen is – valahogy ellenük mindig a legvadabb forma tör elő Burfictből amúgy is. Idén két ütközésért 112 ezer dolláros büntetést kapott úgy, hogy négymeccses eltiltása után ez volt a második mérkőzés, amin idén játszott. Burfict könyökkel találta el az elkapó Antonio Brownt, egyszer pedig a futójátékos James Connert találta el szabálytalanul. A Steelers-irányító Ben Roethlisberger szerint egy másik csapattársát, Juju Smith-Schuster is megfenyegette, miszerint ő lesz a következő.

A dél-kaliforniai származású Burfict már középiskolában elég komoly ellenfelek ellen játszhatott, mint például a hozzá hasonlóan az NFL-ig jutó, majd onnan mára kikopó irányító, Matt Barkley, akinek a térdére ment rá egy játéknál.

„Mocskos játékos. Mindig be van kattanva, és nem a jó oldalra kattant a kapcsolója” – mondta róla Barkley, mielőtt az egyetemi bajnokságban újra összefutottak volna.

Az esetet külön érdekessé tette egyébként, hogy amikor Burfict majdnem tönkrevágta Barkley térdét, még úgy állt, hogy mindketten a USC egyetem játékosai lesznek, vagyis csapattársként folytatják, de Burfict az utolsó pillanatban végül az Arizona State-re ment tanulni és játszani.

Ott egyébként már az első szezonjában rettegetté vált kőkemény stílusával. Az első meccsén az Idaho State irányítóját, Russell Hillt semmisítette meg egy egyébként teljesen szabályos ütközéssel, de a szezonban nem tudott mindig ilyen jófiú maradni – októberben, vagyis második hónapjában máris komoly figyelmeztetést kapott, miután a Washington elleni meccsen három személyi hibát is összeszedett. Ennek ellenére a főcsoportban (akkor még Pac-10, most már ez Pac-12 néven fut) az év legjobb elsőéves védőjének választották.

Akkor edzője, Dennis Erickson azzal magyarázta a dolgot, hogy túlzottan elragadta a hév Burfictet, akit esze ágában sincs lelassítani, hiszen pont attól jó, hogy ilyen hőfokon játszik. Ez egyébként visszatérő motívum Burfict kapcsán, többnyire ezzel védték edzői. Erickson azt is hozzátette, hogy tudja,

idővel megjön majd az esze. De nem jött.

Burficttel az Arizona State edzésein is gond lett, több bunyó robbant ki miatta a csapattársaival, mint előtte és azóta több év alatt. Amint megkapta a tanulmányi eredményei alapján a játékengedélyt, egy hétig minden nap összeverekedett valakivel, így indított az ASU-nál. 2011-re a Sporting News az egyetemi bajnokság legkegyetlenebb játékosának nevezte el Burfictet, akit párszor padra is tettek már emiatt, már amikor hagyta, volt ugyanis, hogy az edzői utasítás ellenére sem volt hajlandó elhagyni a pályát.

Végül 3 év után otthagyta az egyetemet Burfict a profi karrier kedvéért:

a mérlege egészen kiemelkedő volt, 37 meccsen 22 személyi hibát jelentő büntetést szedett össze.

Az NFL 2012-es draftját megelőző erőfelmérőn, a combine-on elbukott egy drogteszten, a felmérőn mutatott eredményei sem voltak kifejezetten jók, így végül meglepetésre senki sem draftolta, már szabadügynökként kapott szerződést a Cincinnatitől, egyfajta második esélyként.

Burfict eleinte igazolta tehetségét, már újoncként a védelem egyik legjobbja volt, két meccset kihagyott a szezonból, de így is övé volt a legtöbb szerelés (127) csapaton belül. Ennél is fontosabb volt, hogy pénzbüntetés nélkül hozta le az idényt, és úgy tűnt, kezd megkomolyodni. Csakhogy 2013-ban négyszer is büntetni kellett komolyabb szabálytalanságért, de így is kapott egy négyéves, 20 millió dolláros hosszabbítást – a Bengalsnél beletörődtek, hogy lesznek gondok a sráccal, de amíg a pályán ezek mellett teljesít, hajlandók tartani a hátukat. És elég széles hát kellett.

Még 2013-ban, egy övön aluli ütésért kapta az első pénzbüntetését a Packers elleni meccsen, és rögtön utána a következőt – az elkapó James Jonest ütötte ki. A két szabálytalanság 31 ezer dollárjába került.

2014-ben csak egyszer borult el az agya, akkor viszont eléggé: a Carolina Panthers elleni meccsen az irányító Cam Newton és a tight end Greg Olsen bokáját is megcsavarta, a két piszkos húzás 25 ezer dollárba került.

2015-ben aztán teljes gőzre kapcsolt Burfict: a Steelers elleni meccsen úgy szerelte a Pittsburgh sztár futójátékosát, Le'Veon Bellt, hogy azt műteni kellett, amivel véget is ért a szezonja. A Steelersből többen állították, hogy Burfict nekiállt magát ünnepelni, amikor látta, hogy sérülést okozott.

A Steelers elleni visszavágón is odatette magát, kétszer túl keménynek látták a bírók, egyszer az irányító Roethlisberger lábára ment, ezekért 69 454 dollárra büntették, de Roethlisberger elkaszálást nem vették észre a pályán a bírók.

A két csapat a rájátszásban is összefutott, ahol Burfict újra főszereplő lett: egy teljesen szabályos megmozdulás során sérülést okozott Ben Roethlisbergernek, aki rövid időre kivált a meccsből (erről nem tehetett), majd a hajrában, sorsdöntő pillanatban gázolta el az elkapó Antonio Brownt, győztes helyzetbe hozva az ellenfelet.

A 2016-os szezont hárommeccses eltiltással kezdte a Brown elleni szabálytalanság miatt, a visszatérés pedig elég hangosra sikerült: megtaposta a Patriots egyik játékosát, amiért 75 ezer dollárra büntették. A ligának lehetősége lett volna újra eltiltani, hogy kordában tartsa, de csak aprópénznek számító büntetést adott neki. Az már csak hab volt a tortán, amikor a szezonban később a nézőknek bemutatásért kapott büntetést, ezzel legalább nem okozott senkinek sérülést.

A tavalyi szezonban már nyáron is baj volt vele. Az edzőtáborban a térdszalag-szakadásból visszatérő csapattársának, Giovani Bernardnak a térdére ment rá, majd az előszezonban mutatta meg a chiefes  Anthony Sherman ellen, hogyan nem szabad már ütközni a 2017-es szezonra hozott, az elkapók védelmét szem előtt tartó szabály szerint. Burfict 5 meccses eltiltást kapott ezért, amit fellebbezés után 3-ra csökkentetek. Három hónappal később egy bírót lökött meg, amiért azonnal kiállították, ezért nem kapott plusz eltiltást, csak büntetést.

Ezek után négymeccses eltiltással kezdte a 2018-as idényt tiltott teljesítményfokozó szer használata miatt, és aztán jött a majdnem nyolcadmillió dolláros büntetése október közepén. És ugye még nincs vége a 2018-as szezonnak. 112 ezer dolláros büntetés közelébe normál esetben nem is kerülhetne NFL-játékos, Burfict viszont annyira sokszorosan visszaeső, hogy rá már külön szorzók érvényesek a hasonló büntetések kiszabásánál.

A 12 pénzbüntetése eddig 415 ezer dollárba, azaz 116 millió forintba került Burfictnek, de ami ennél is döbbenetesebb, hogy a 415 ezer dollár mellett az eltiltások alatt meg nem kapott meccspénzekkel – az NFL-játékosok szerződésébe foglalt fizetést az évi 16 meccsre arányosan szétosztva kapják –, illetve a le nem játszott mérkőzések miatt bukott bónuszokkal összesen eddig 4,61 millió dollártól esett el.

Ebből

  • 415 ezer dollár a büntetésekből,
  • 3,7 millió dollár a 10 meccses eltiltása miatt bukott bérből – igaz, ebből 1,8 milliót tiltott szer miatt bukott,
  • a maradék mintegy félmillió dollár pedig a bónuszokból jön össze.

Ez összesen több mint 1 milliárd forintot ad ki, ami rengeteg pénz, de úgy nézve is sok, hogy nagy átlagban egy NFL-játékos 2 millió dollárt keres egy évben – Burfict tehát két év átlag NFL-keresetét dobta már ki az ablakon.

Forrás: SB Nation

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?