Kamuflázs: életük meccsén lépték meg a mesteri húzást

2019.01.06. 05:34

Nyolc év alatt hetedik bajnoki címét szerezte a North Dakota State az egyetemi amerikaifutball-bajnokság másodosztályában, szombaton 38-24-re győzték le a 2010-es bajnok Eastern Washingtont.

Az FCS-döntő a harmadik negyedig nyílt volt, de ehhez kellett az is, hogy az Eastern Washington Eagles a második negyed legvégén egy rettentő eredeti trükközéssel zárkózzon kicsit az elhúzni látszó North Dakota State-re.

Ne maradjon le semmiről!

Az állás 17-3 volt az NDSU-nak, amikor mezőnygólt kellett volna rúgnia az Eastern Washingtonnak, ám azzal csak 17-6-ra szépítettek volna. Itt jött a trükk: rúgás helyett a touchdownra mentek, de úgy, hogy egészen a holdernek visszadobott labdáig minden úgy történt, mintha tényleg rúgnának. A holder Gunner Talkington viszont azonnal felkapta a labdát, és még a földön térdelve előrepöccintette azt a fal mögött keresztbe átfutó Jayce Gildernek, aki egy embert lenyomva megszerezte a touchdownt.

Az EWU-trükk zsenialitása abban rejlik, hogy a pályán és a tévé előtt is sokan azt hitték, hogy a holder nem passzolhat úgy, hogy a térde a földet éri, mert normál esetben ez már alapból a játék végét jelentené, ám ha rúgást szimulál egy csapat, ebben az esetben nem számít, hogy a holder térdel, passzolhat, vagy akár futhat is ebből a helyzetből.

Az ilyen trükközéseknél az a gyakoribb, hogy amikor a holder megkapja a labdát, akkor a feje fölött pöccinti hátra a kifelé meginduló futójátékosnak. Ez többek között az LSU kedvelt trükközése volt a 2000-es években, de elég gyors rugójátékos kell hozzá.

Ha erre nem is, egyéb trükközésre készült a Bison védelme, a két szélen ugyanis egy-egy védő betört, hogy pont a szélső futásokat akadályozzák meg, arra viszont egyáltalán nem számítottak, hogy közvetlenül a fal mögött kell keresniük a célpontot, nevezetesen Gildert.

A North Dakota State Bison nagyban az irányító Easton Sticknek köszönheti a hetedik bajnoki címet, Stick ugyanis két touchdownt passzolt, hármat pedig futott. Pár éve volt már remek kaliberű irányítója a csapatnak – Carson Wentz a 2016-os NFL-drafton második játékosként kelt el a másodosztályból érkezve. Sticket egyelőre nem jegyzik ilyen magasan, de a jó irányítók megtalálása az egyik kulcs abban, hogy a Bison ennyire domináns tud lenni ebben az évtizedben.

Kamuflázs sorozatunkban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.