Nem ledöntötték, megsemmisítették az ameriakaifutball bálványát

GettyImages-1079277604
2019.01.08. 06:06

2016-ban azt írtuk az Alabama Crimson Tide egyetemi amerikaifutball-csapatáról, hogy a Star Warsban ők lennének a Birodalom, hiszen az elmúlt évek, évtized legfélelmetesebb programjává váltak. Azóta nyertek ugyan még egy címet tavaly, de közben méltó ellenfelet is kaptak a Clemson Tigers formájában, amire így, a hasonlatot megtartva a Lázadók szerepét vagyunk kénytelenek osztani.

A Clemson a 2016-os szezon után 35-31-re nyert a döntőben elég nagy meglepetést okozva, az a pillanat volt, amikor felrobbantották a halálcsillagot, január 7-én pedig a Starkiller bázist is megsemmisítették, amikor 44-16-os sikerükkel három éven belül másodszor legyőzték az Alabamát.

A magyar idő szerint kedd hajnali döntő aztán nem várt őrült tempóban indult – a két csapat negyedszer találkozott a rájátszásban az elmúlt négy évben, ebből három a döntőben jött – hiszen kevesebb mint öt perc játék után már három touchdownt szereztek a csapatok, pedig a két csapat elit védelme alapján azért kicsit lassabb pontgyártás volt a valószínűbb.

Az első TD a Clemsoné volt, a védő A.J. Terrell szerezte 44 yardos interception-visszahordás  után, majd lényegében azonnal, 3 játék és 75 yard után jött is az egyenlítés, a gyorsan hibázó Tua Tagovailoa – aki csereként beállva a tavalyi döntő hőse lett – passzolt Jerry Juedynak 62 yardos touchdownt. Újabb másfél perc után pedig már 14-7 vpét a Clemsonnak, a szintén 75 yardos támadást a futójátékos Travis Etienne fejezte be egy 17 yardos futással.

Kilenc percen belül voltunk, amikor az Alabama már a meccs negyedik touchdownját szerezte, az egyenlítés viszont elmaradt, Joseph Bulovas a vasárnapi NFL-drámát megirigyelve kapufát lőtt, amivel 14-13-as hátrányban maradtak.

A tempó később sem lassult, bár nem lett minden támadás vége touchdown, vagy pontszerzés. Az első félidő – és mint később kiderült, az egész döntő – fordulata a második negyed közepén jött, amikor a Clemson 21-16-os előnyben újabb labdát szerzett Tagovailoa passzából. Bő 50 yard megtétele után Etienne már a második touchdownját szerezte, ezúttal egy gyönyörű shovel passzból volt eredményes, 28-16-ra növelve a Clemson előnyét.

A Clemson offense-e egy támadást leszámítva szinte hibátlan volt, Dabo Swinney-ék tökéletes játékhívással találtak utat a rettegett Alabama-védelmen át, miközben a saját védelmük nagyon jól tartott – nagyon hosszú idő után először nem az Alabama védelme volt a jobb védőegység a pályán, és láthatóan nehezen alkalmazkodott ehhez az új helyzethez a Crimson Tide, aminek a hamar nagyra nőtt hátrány miatt – a félidőben 31-16 volt a Clemsonnak – nem várt kockázatokat kellett vállalnia. Amikor a harmadik negyed elején egy mezőnygól-felállásból próbáltak trükközni sikertelenül, már látszott, hogy egyre inkább kétségbeesésből döntenek, amikor pedig válaszul a Clemson egy 74 yardos elkapásból 37-16-ra lépett el, minden korábbinál sürgősebb lett az Alabamának. A TD-t passzoló Trevor Lawrence, illetve az azt elkapó Justyn Ross hét hónapja még középiskolások voltak, ami elég jó hír a Clemson jövőjére nézve.

Az ötödik Clemson-touchdown után egyébként szintén kapufával maradt ki az extra pont, ez úgy látszik a 2018-19-es szezon dilitrendje az amerikaifutballban.

21 pontos, vagyis három touchdownt jelentő hátrányban sem kezdett pánikolni az Alabama, viszont mezőnygólokkal sem érhették be – a korábbi elrontott mezőnygól helyetti trükk után a negyedikre bevállalt támadójátékból sem jártak sikerrel, a Clemson pedig válaszul egy 89 yardos támadást vitt végig, 44-16-ra növelve az előnyt.

Innen szinte már csak formaság volt az utolsó negyed, de már csak a becsület szempontjából sem jött jól, hogy az Alabama sorban harmadik támadását zárta sikertelen negyedik kísérlettel, a negyed kezdeteként egy yardra a touchdowntól akadtak meg. Egész egyszerűen nem bírtak mit kezdeni a kulcsfontosságú pillanatokban a Clemson védelmével, és míg korábban (például 2016-ban) 21 pontos hátrányból felállva is tudtak nyerni, most nem volt megváltás számukra.

A Clemson hibátlan, 15-0-s mérleggel zárta a szezont, egyetemi csapat utoljára 121 éve, 1897-ben ért el ilyen jó idényt, akkor a Penn zárt 15-0-val.

A döntő előtt szintén a 15-0-s mérlegre törekvő Alabama az elmúlt 20 év legnagyobb verését kapta, 1998. december 29-én, a Virginia Tech ellen kaptak ki utoljára legalább 30 ponttal, akkor 38-7 lett a vége.

Eredmény

  • Clemson Tigers–Alabama Crimson Tide 44–16