A legkülönlegesebb feladata egy totál ismeretlen embernek lesz a Super Bowlon

2019.01.30. 10:13

A Super Bowl LIII előtti felvezetés során a Los Angeles Rams egyik segédedzője, Ted Rath lett az egyik legérdekesebb figura, a meccsnapon ugyanis meglehetősen szokatlan feladata van: az, hogy a vezetőedző Sean McVayt rángassa vissza az edzőknek kijelölt helyre, nehogy büntetést kapjon a csapat.

A Ramsnél ezt a posztot, vagyis a get back coach feladatát betöltő Rath hétköznapokon a csapat erőnléti edzője, vagyis normál munkáját tekintve az a fő feladata, hogy a játékosok vasárnap tökéletes fizikai állapotban legyenek. Vasárnap ehhez már nem tehet hozzá sokat, úgyhogy új szerepben tündököl – árnyékként követi a vezetőedző Sean McVayt, ha kell, saját játékosait is eltaszigálja az útból, hogy a kellő pillanatban lerángathassa a pályáról.

Kicsit olyan ez, mint egy művészeti ág. Talán mint egy tánc, leginkább tangó

– mondja Rath, akinek McVay mellett sok mindenki más mozgására is oda kell figyelnie. Például a bírókéra, akik ha a játékot követve épp – mondjuk háttal – elfutnának előttük, akkor bizony egy gyors mozdulattal arrébb kell raknia az épp tiltott helyen álló vagy sétáló McVayt, akit nyilván csak az érdekel, hogy a lehető legjobban rálásson a pályán ügyködő csapatára.

Ne maradjon le semmiről!

McVay maga is elismeri, hogy Rath elég hálátlan melót végez, és csak akkor tűnik fel a munkája, ha mulaszt, és emiatt büntetik a csapatot. „Soha nem köszönte még meg, hogy egész meccsen ott vagyok mellette, és elráncigálom a bírók útjából” – reagált a különös viszonyra Rath.

Rath amúgy annyiban különleges, hogy ő speciálisan McVayra van beosztva, a többi csapatnál a get back coach többnyire a teljes keretért és edzői stábért felel, mert ritka az annyira megszállott edző, mint a 33 éves McVay.

Az edzők számára kijelölt zóna egyébként a két 25 yardos vonal között egy nagyjából 1,8 méter széles terület, de nem közvetlenül a pálya szélén, előtte van még egy keskenyebb zóna, amiben a bírók mozoghatnak. Ide persze állandóan belépnek, de amíg nem akadályozzák a bírókat a munkában, addig nem is büntetik őket – Rath és társai pont azért vannak, hogy ezt biztosítsák.

Rathnak ráadásul van egyéb spéci képessége is: nagy szerepe volt abban, hogy a Rams Los Angelesbe tudta csábítani az egyik legjobb védőfalembert, Ndamukong Suh-t, aki még Detroitban és Miamiban dolgozott együtt Rathtal, és kifejezetten örült az újbóli közös munka lehetőségének, többször is elmondta, hogy nagyban Rath miatt választotta 2018 nyarán a Ramst új csapatául.

A get back coach munkája azért nem tiszta élvezet, a sokadik rántás után simán jöhet a momentum hevében levő edzőtől egy kézre verés, hasba könyökölés, vagy méretes lökés válaszul, de ez a munka része. 

A pozíció persze jelen van az egyetemi bajnokságban is, ahol legalább annyira indulatosak az edzők. A 2019-ben bajnoki címet szerző Clemsonnál például a védőkoordinátor Brent Venables mellé van személyi szolgálatra kirendelve a segéd erőnléti edző Adam Smotherman, már 2014 óta. Venables ugyanis a védők instruálása közben hajlamos megfeledkezni magáról, és a pálya közepén maradni. Smothermanről egy éve az ESPN készített kisfilmet, olyat, ami miatt egycsapásra sztár lett a ramses Rath.

„Erőszakos, gyors kezek kellenek, mert ha nem ragad meg elég erősen az övemnél fogva, tuti, hogy kiszabadulok” – mondja Venables, ami jól mutatja, hogy ilyenkor teljesen más tudatállapotban dolgozik az oldalvonalon, hiszen alapesetben ő is tudja, hogy ha a pályán marad a következő játék indulására, akkor az 15 yard büntetésébe kerülhet a csapatnak.

Maga a poszt sem óriási újdonság, a Minnesota Vikingsnál például 1995-től volt get back coach Tom Kanavy. Hasonló segédedző kellett volna 2013-ban a steelersös Mike Tomlinnak, aki szándékosan lépett be egy visszahordás során a Ravens-játékos Jacoby Jones elé, amiért később 100 ezer dollárra büntették.

A New England Patriots-Los Angeles Rams Super Bowl eseményeit vasárnap éjjel élő tudósításunkban követheti a 120 yardon.