Egy 70 éves nyugdíjas őrmester Brady titkos fegyvere

GettyImages-1067117082
2019.01.31. 15:28

Többen kételkedtek a rájátszás előtt abban, hogy mennyi tartalék is lehet a New England Patriotsban, vagyis hogy van-e még bennük erő egy újabb nagy playoff-menetelésre. A válasz gyorsan kiderült, amikor a Los Angeles Chargerst lemosták a pályáról otthon, majd idegenben is meggyőző játékkal folytatták az alapszakasz legjobb AFC-csapata, egyben a szezonban legtöbb sacket elérő csapat, a Kansas City Chiefs ellen. A két győzelemben két dolog volt feltűnő a Patriots támadósoránál:

  • egyrészt meglepően jó védelmet kapott a 41 éves irányító, Tom Brady, akit két meccsen 90 passzkísérlet alatt egyszer sem vittek földre, Kansas Cityben, őrjítő hangzavarban pedig még büntetést sem fújtak ellenük,
  • másrészt feléledt a futójátékuk, ami alapjában határozta meg a két playoffmeccsük képét, hiszen a Chargers és a Chiefs ellen is a meccs nagyjából kétharmadában náluk volt a labda a hatékony futójátéknak köszönhetően.

A két dolog ugyanoda vezethető vissza: a Patriots támadófalával 19 éve foglalkozó Dante Scarnecchiára.

A most 70 éves támadófaledző egyetemistaként is ezen a poszton játszott, közben őrmesteri rangig jutott a tengerészgyalogosoknál tartalékosként. 1970 óta edzősködik, először 1982-ben került a New England Patriotshoz, ahonnan kétszer távozott rövid időre: 1989-90 között az Indianapolis Coltsnál dolgozott, 2014-15-ben pedig úgy érezte, itt az ideje a nyugdíjnak.

Ne maradjon le semmiről!

De rosszul érezte, nélküle nem ment igazán jól a Patriots támadófalának, és amikor a 2015-ös szezon végén úgy estek ki a rájátszásban, hogy a Denver Broncos védőfala pokollá tette Brady életét, elég gyorsan újra jelentkeztek nála, hogy még megvan az állása.

Nem véletlenül hívták vissza: Scarnecchia döbbenetesen jó munkáját a számok is igazolják. A CBS Sports a Football Outsidersszel és a Pro Football Focusszal összeszövetkezve részletesen kibogarászta az adatokat arról, milyen védelmet kapott Tom Brady 2001, vagyis pályafutása kezdete óta (vagy 2006-tól a rá helyezett nyomást nézve). A számokkal nehéz vitázni: futójátékban és passzjátékban is elit szinten dolgozott a fal, átlagosan bőven a top 10-ben zártak, ami pedig az irányító elleni nyomást illeti, 2006 óta egy szezont leszámítva mindig jobban védték az irányítót, mint a ligaátlag. Scarnecchia éveit tekintve Bradyn átlagosan a passzjátékok 28,5 százalékában volt nyomás, 4,5 százalékkal kevesebben, mint a többi irányítón.

VAGYIS 2001, ILLETVE 2006 ÓTA FOLYAMATOSAN JOBBAN DOLGOZIK A TÁMADÓFAL A PATRIOTSNÁL, MINT AZ NFL-ÁTLAG, EZ PEDIG IRTÓZATOSAN NAGY SEGÍTSÉG EGY IRÁNYÍTÓNAK.

Az idei szezonban volt messze a legnagyobb kilengés a ligaátlaghoz képest, Bradyt 8,1 százalékkal nyomasztották kevésbé, mint irányítótársait, ami félelmetes – 41 évesen csak minden negyedik passznál kellett komolyabb szinten foglalkoznia a rárontó védőkkel, ennél nagyobb ajándékot nem kaphatott. A rájátszásban ez még jobb lett, a Chargers és a Cheifs a passzjátékok 15,6 százalékán helyezett nyomást Bradyre.

És mindezt a liga egyik legkisebb pénzéből összerakott támadófalával csinálta meg Scarnecchia: a Patriots támadófala 17,253 millió dollárba kerül idén, ennél olcsóbb támadófal csak hat csapatnál volt (egyik sem jutott be a rájátszásba), a ligaátlag pedig majdnem 6,5 millió dollárral a Patriotsé fölött van a poszton.

Az sem mindegy persze, hogy kikből épít várat. A Patriots kezdő támadófala balról jobbra haladva így néz ki:

  • Trent Brown egy korábbi hetedik körös draftpick, akivel hatalmas méretei ellenére (203 centi, 172 kiló) nem tudtak sok mindent kezdeni San Franciscóban, rossz nem volt, de kiemelkedő sem, végül egy harmadik körös választásért cserébe került a New Englandhez úgy, hogy korábban csak két meccset játszott bal oldali tackle-ként.
  • Joe Thuney történelmet ír azzal, hogy pályafutása első három szezonjából mindegyikben kezdőként játszik a Super Bowlban, pedig amikor 2016-ban a harmadik körben elvitték a drafton, benne volt a pakliban, hogy inkább csak csere lesz, mivel az egyetemen (NC State) három év alatt négy poszton játszott a falban, mindenhol jól, de nem kiemelkedően.
  • A center, David Andrews senkinek nem kellett a drafton, de valahogy 2015 óta 56 alapszakaszmeccsből 53-on kezdő volt, már szerződést is hosszabbítottak vele, 2017-ben pedig csapatkapitánynak választották.
  • Shaq Mason a 2015-ös draft negyedik körében került a Patriotshoz, azóta a liga egyik legjobb jobb guardja lett, ebben a szezonban a Pro Football Focus elemzőoldal a legjobbnak nevezte posztján, nem véletlen, hogy az idény kezdete előtt 50 millió dolláros hosszabbítást kapott.
  • Marcus Cannon pedig úgy került 2011-ben a draft ötödik körében New Englandbe, hogy Non-Hodgkin-limfómából épült épp fel, így nem sokan mertek kockáztatni vele.

Vagyis a támadófaluk két harmadik-, egy ötödik-, egy hetedikkörös választásból és egy nem is draftolt játékosból áll, amiből messze nem egy elit egységre kellene gondolni feltétlenül.

Nyilván a stratégia része az is, hogy Brady az átlagnál gyorsabban válik meg a labdától, de ehhez is pontos, összeszokott fal kell. A Patriots-irányító átlag 2,61 másodperc után már dob is passzjátéknál, ez a hetedik leggyorsabb volt a legalább 128 passzkísérletet indító 39 QB közül.

Scarnecchia egyike a régi típusú posztedzőknek, aki szeret minden technikai apróságra odafigyelni. Lábtartás, kéztartás – mindent unalomig gyakoroltat a játékosaival, hogy hibátlanul hajtsák végre a feladatukat. Ráadásul a stábból szinte mindenkinél alaposabban készül fel az ellenfelekből – általában ő érkezik elsőként az edzésre, hajnali fél 4-kor. Legalábbis játékosai és edzőtársai is mind erről áradoznak, kiemelve, hogy kemény, de fair edzőnek tartják, akitől mindenkinél többet tanultak, és aki legalább annyiszor gratulál a pozitív dolgok miatt, mint ahányszor lecseszi őket, ha valamit elrontanak.

Mindig tudja, mit kell mondania, hogy a legjobbat hozza ki belőlünk, ezért mindannyian szinte isszuk a szavait, amikor magyaráz, és ezért is vagyunk annyira jók a pályán is, mert nem akarunk úgy lejönni az oldalvonalra, hogy csalódást okoztunk neki

mondja a falból legrégebb óta a Patriotsnál játszó Cannon.

A végére tartogatták a javát

A 2018-as alapszakasz után megnyomták a Patriotsnál a turbógombot. Amíg az addigi 16 meccsen átlagosan 29,9-szer futottak, és ebből 127,3 yardot szereztek, addig a playoffban két meccsen 41-re nőtt a futások száma, és 165,5 yardot termeltek, ami hatalmas ugrás. Ennek is köszönhették, hogy nagyon sokat volt náluk a labda, amivel az ellenfelek támadásainak számát csökkentették. Az sem utolsó számadat, hogy az alapszakaszban csak 19 futásuk volt, amit mínusz yardon fogott meg az ellenfél, ami a legkevesebb volt az egész NFL-ben.

A Super Bowlban viszont nehéz dolguk lesz – na nem mintha a rájátszás eddigi két meccse sétagalopp lett volna: a Chargersben Melvin Ingram, Joey Bosa, a Chiefsben Justun Houston, Dee Ford és Chris Jones is mind rettegett játékosok, ha arról van szó, hogy az irányítóra kell rontani. A Rams védőfala viszont a liga talán legjobb játékosával, Aaron Donalddal, Ndamukong Suh-val és Dante Fowlerrel talán még nekik is új, méretes kihívás lesz, ami akár a Super Bowl sorsáról is dönthet.

A New England Patriots-Los Angeles Rams Super Bowl eseményeit vasárnap éjjel élő tudósításunkban követheti a 120 yardon. A Super Bowl LIII-ről készült cikkeinket itt találja.