Űrtechnológiával készül a Patriots a Super Bowlra

2019.02.01. 15:15

Az NFL-edzők (de általában az amerikaifutball-edzők is) a szezon közben egészen minimális időt töltenek alvással, 3-4 óra pihenőnél nem nagyon jut több nekik, sőt, néha az irodájukban alszanak, hogy ne menjen el idő a haza-és visszautazással. Ebben nincs nagy különbség csapat és csapat között, a helyzet általános, úgyhogy minden kiskapu, ami előnyt jelenthet, óriási adomány. A New England Patriots a jelek szerint elég nagy kiskaput talált – a támadókoordinátor Josh McDaniels elárulta a Super Bowl előtt, hogy az edzői stáb tagjai lebegőkabinban pihennek, ahol 40 perc alvással 4-5 óra alvásidőt tudnak nyerni.

A dolog persze nem ennyire egzakt, 4-5 óra alvásidőt leginkább 4-5 óra alvással lehet nyerni, de tény, hogy az ingermegvonásos lebegőkabinok gyorsíthatják a regenerációt – az ingerszegény környezetben a központi idegrendszer terhelése 90 százalékkal is csökkenhet, így sokkal több energia jut a regenerációra, és ettől tűnhet úgy, mintha sokkal hatékonyabb lett volna a pihenés.

Ne maradjon le semmiről!

A kabinban egyébként 30 centi rettentően sós, testhőmérsékletű vízben lehet lebegni, a program elején általában hang- és fényterápiával, majd a szinte tökéletes csenddel és sötétséggel – ettől sokan szinte egyből elalszanak, ami tovább gyorsítja a feltöltődést.

Egy lebegőkabin
Egy lebegőkabin

Az alvástudomány egyébként is egyre nagyobb szerephez jut a sportban, az NBA-játékosok elég régóta pótolják az esti alváskimaradást napközben többszöri, rövidebb alvással pótolják be, de egyre több NFL-csapat edzőközpontjában van már külön, speciálisan kialakított alvószoba, ahol edzések és gyűlések között regenerálódhatnak a játékosok.

McDaniels mondatait egyébként idén valahogy jobban felkapták, vagy csak jobb pillanatban mondta, és többen felfigyeltek rá, merthogy a Patriotsnál már évek óta használják a rendszert, amit valószínűleg a 2014-es szezon alatt vezettek be. Az elkapó Julian Edelman például a 2016-os szezonban heti 3-4 alkalommal használta már, a testére őrült energiákat fordító Tom Bradynek pedig saját kabinja van otthon, de a csapat többi tagja is rendszeres használó.

De az is szinte biztos, hogy nem a Patriots az egyetlen csapat, ami él ezzel a lehetőséggel, már csak azért sem, mert például az NBA-sztár Stephen Curry is használja nagyjából kéthetente, de a kilencszeres olimpiai bajnok sprinter és távolugró Carl Lewis is ezzel regenerálódott.

A New England Patriots-Los Angeles Rams Super Bowl eseményeit vasárnap éjjel élő tudósításunkban követheti a 120 yardon. A Super Bowl LIII-ről készült cikkeinket itt találja.