Hatalmas védelmi csata után hatodszor is bajnok a Patriots

Vége
super bowl 2019

A legfontosabbak

2019. február 4., 03:34
Touchdown, 10-3-ra vezet a Patriots
2019. február 4., 01:13
0-0-val vége az első negyednek
2019. február 4., 00:20
Kik lehetnek az este főszereplői?
2019. február 3., 23:36
Villám-gyorstalpaló a kezdésig
Index
2019.02.04. 02:09
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Adam Levine és a Maroon 5 a színpadon. Óriási rockolással kezdenek, a mikrofonállvány Levine hátán kezdte, és lángol minden. Őrület!

  • Mint egy haldokló zenegép egy külvárosi krimóban, kedd este. 

  • Annyira izgulok a Maroon 5 koncertje miatt. Vajon mire készülhet ez az őrült poprock zenekar? Micsoda meglepetések lehetnek? Kezdődjön!

  • Önök hogy vannak ezzel?

  • Én igazából ezt a számot várom a legjobban, de csak azért, mert olyan 6 órája nem megy ki a refrén a fejemből.

  • A Patriots-elkapó az első játékos a Super Bowlokban, aki 7 elkapást és legalább 75 elkapott yardot hozott össze a szünetig (amúgy 93 yardnál jár).

    Összesítve így állnak a csapatok:

    • 195-57 a yardok aránya a Patriotsnak,
    • a first downokban 12-2-re vezetnek,
    • a labdabirtoklásban lényegében dupláznak, 19:52-10:08 az arány.
  • Jön a Maroon 5 koncertje, amelyen fellép még Tavis Scott és Big Boi is. Őszintén szólva elég szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a kappanhangú Adam Levine-t képes leszek-e másfél percnél hosszabb ideig elviselni, de hát ez a munkánk, nem válogathatunk.

  • A fellépők miatt fél óra a szünet, ami ugye sokkal több, mint akár a főcsoportdöntők közben. Tom Bradyéknek ez nem újdonság, ők rutinos Super Bowl-résztvevők, a Ramsnél viszont megboríthatja a szokott ritmust, hogy nagyobb a leállás.

  • De csak én érzem úgy, hogy ez a meccs eddig állati unalmas?

    Unalmas eddig a Super Bowl?

  • Negyedik és egynél kockáztatott a New England, mezőnygól helyett rámentek 32 yardról (tehát egy 50 yardon belüli mezőnygólt nem vállaltak be), de Brady passza nem jutott el a szorosan őrzött Gronkowskihoz.

    A Rams egy gyors sackkel kezdett, végül harmadik és kettőnél puntoltak, Hekker a 2 yardosig rúgta a labdát, ismét igazolva, mennyire fontos játékos. A Patriots simán kitérdelte innen a maradék 16 másodpercet, jöhet a szünet ezzel.

  • Nem mondhatjuk eseménydúsnak vagy izgalmasabbnak ezt a meccset. Nagyjából annyi fordulat és izgalomfaktor volt eddig, mint a Karácsony Gergely-Horváth Csaba küzdelemben. A kérdés csak az, hogy vajon a Patriots vagy a Rams lesz Karácsony Gergely, aki végül is simán győzött. Itt olvasgathat erről két punt között. Ja, és frissgetheti a szavazást is!

    Amerikai Super Bowl vagy ellenzéki Super Bowl?

  • JoJo Natson 13 yardos visszahordása mellé még 10 yardot kapott ajándékba a Rams egy büntetéssel, így kedvező helyről, a saját 45 yardjukról kezdhettek. Két futás után Goff érthetetlen módon sokáig tartotta magánál a labdát, az első roham elől még elmeneküld, de Van Noy 14 yardos sackje utolérte.

    27 yardról kezdhet majd a Patriots, 4 percen belül vagyunk már a második negyedben.

  • A 2015-ös halftime show főfellépője Katy Perry volt, ami így önmagában annyira nem lenne érdekes, azonban a fellépés részeként az énekesnővel felment a színpadra két cápának öltözött táncos is. Egyikük azonban kicsit elrontotta a koreográfiát, és ezzel napokra az emberek szívébe lopta magát a baloldali cápa, vagyis a balcápa, minden idők igazi Super Bowl-hőse.

    Ezzel a poszttal rá emlékezünk:

  • Michael Irvint hagyta le, most már csak Jerry Rice-nak van több elkapott yardja a playoffban.

  • A Maroon 5 frontembere a jelek szerint elég komolyan vette a félidei koncertjüket, a CBS-nek ugyanis azt mondta, hogy

    • egy hónapja csak erre készült,
    • minden korábbi fellépést megnézett, hogy inspirálódjon
    • és összességében úgy kezelte a dolgot, mintha neki kellene játszania a meccsen.

    Levine emellett beszélt Big Boi-ról is, aki szerinte megtestesíti a zenét az ország ezen részén, és azt is megjegyezte, hogy az idei showban minden eddiginél nagyobb szerepet kap majd a hiphop.

    Az énekes arról is beszélt, hogy rettentően izgatott a koncert miatt, amibe elmondása szerint mindannyian beleadtak mindent, és megjegyezte, hogy azt fogják folytatni amit eddig is csinálta, remélhetőleg anélkül, hogy közben átpolitizálódna a zenéjük.

    Ez utóbbi egyébként elég kényes téma az NFL térdeléses tüntetések elleni harca után: Rihanna például nemet mondott az idei felkérésre, Cardi B pedig akkor lépett volna fel, ha a liga visszaveszi Colin Kaepernicket.

    Levine ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy szerinte az emberek mindig szeretnek fújolni a Super Bowl-fellépések miatt, de aki emiatt felkapja a vizet, az ne menjen zenésznek. Mint mondta, számítottak is erre, de szeretnének továbblépni, és a zenén keresztül szólni az emberekhez.

    Az idei döntőn egyébként a Maroon 5 és Big Boi mellett Travis Scott lép majd fel.

    (CBS)

  • A második negyed közepén két futott yardja van egy próbálkozásból, és látni is alig lehetett. Ennyit arról, hogy rendben van a térde, és nagy szerephez jut majd a Super Bowlban – persze előre nyilván nem mondhatta el a Rams, hogy súlyosabb a sérülése, és ezzel előnybe hozza az ellenfelet.

  • Robert Woods hihetetlen mozdulattal tette le mindkét lábát a pályán belül a 18 yardos elkapás végén, sokra viszont nem ment ezzel a Rams, Hekker negyedszer is puntolhatott, miután a Los Angeles a felezővonalig jutott. A Patriots 10 yardról kezd mindjárt.

    DyhXSrtX4AENKhX
  • Laikusoknak Big Boi neve lehet a legkevésbé ismerős a ma esti fellépők közül, azonban ő az egyetlen, aki ezer szállal kötődik Atlantához. Big Boi ugyanis az egyik fele a kultikus atlantai rapduónak, az OutKastnek, akiknek a híre azért Magyarországra is eljutott annak idején köszönhetően az olyan számoknak, mint a Ms. Jackson vagy Hey Ya!

    Mielőtt még az atlantai hiphop nagy részét egyszerűen csak trapnek nevezték volna, volt az OutKast, akik feltették a térképre a déli rapet. Az OutKast 1994-ben robbant be először az első nagylemezükkel, azonban karrierjük kritikai csúcspontja egyértelműen a 2000-es Stankonia volt, amelyet máig az egész hiphop műfaj meghatározó csúcsteljesítményei között tartanak számon.

    Érdekes adalék, hogy 2004-ben már hívták az OutKast-et a Super Bowlra, de akkor visszautasították, mert a duó másik tagja, Andre 3000 nem akarta saját számaik rövidített változatát előadni ennyi ember előtt. Helyette végül Janet Jacksont kérték fel, és a többi már történelem.

    A halftime show-ra egyébként nem a semmiből rántották be Big Boit, hiszen a 2017-es szólólemezén a Maroon 5 énekese, Adam Levin is vendégeskedik egy szám erejéig.

  • A Brady és Belichick nevével fémjelzett érában kilencszer jártak a Super Bowlban, ez alatt pedig 

    még mindig csak 3 pontjuk van az első negyedben.

    A mostani helyzet amúgy még egy fokkal speciálisabb, mert az első játékrésznek 0-0-val lett vége.

    A Patriotsnek eddig négy olyan döntője volt, ahol nem volt pont az első negyedben, és ezek mindegyikét meg is nyerték.

  • Mezőnygól - Jó
    Stephen Gostkowski - Patriots
    3-0

    Harmadik és egynél feledkeztek meg Julian Edelmanről, aki egy 25 yardos elkapással vitte be őket 30 yardon belülre. Gronkowski elkapásával lett negyedik és öt, a tight end sántítva hagyta el a pályát, ami után Gostkowski 42 yardról megszerezte a meccs első pontjait.

    Gronkowskit nem kell ápolni sem, gyorsan kimozogta, bármi miatt is fájt a lába, megnyugodhatnak a Patriotsnál.

  • Annak ellenére, hogy az idei Super Bowl otthona Atlanta, és Atlanta a modern hiphop új amerikai fővárosa, végül csak Travis Scottot és Big Boi-t tudták meggyőzni, hogy lépjenek fel. Nem is csoda, hiszen rengeteg híresség felszólalt a fellépés ellen a Kaepernick-balhé miatt, és ezért Atlanta új rapsztárjai, mint a Migos, 2Chainz vagy Future az esemény közelébe sem mennek. Az újak közül egyedül Travis Scott vállalta a bulit, aki a balhé elkerülése miatt rögtön felajánlott félmillió dollárt egy afroamerikaiakat segítő alapítványnak.

    Scott egyébként egy másik rapfellegvárból, Houstonból származik, és a 2010-es évek elején lett országszerte ismert. Olyannyira, hogy hamar Kanye West (akinek több dalában is segédkezett szerzőként, mint például a New Slavesben) szárnyai alatt találta magát, és az első nagykiadó albuma 2015-ben olyan közreműködőkkel jelent meg, mint Quavo, Future, 2 Chainz, The Weeknd, Chief Keef, Kanye West, Justin Bieber, Young Thug, Toro y Moi és Schoolboy Q. A Rodeo c. nagylemezének turnéja Amerikában is hírhedt lett annak köszönhetően, hogy Scott gyakorlatilag egy brutális metálkoncert hangulatát hozta a koncertjein, aminek sokszor tömeghisztéria és óriási balhék lettek az eredménye.

    A Rodeóval az autotune-t mesteri szintre fejlesztő Scott az amerikai hiphop első osztályába került, és azóta a legnagyobb rapsztárokkal említik egy lapon, miközben a tavalyi Astroworld c. albuma már egyértelműen 2018 legjobban várt zenei megjelenése volt. 

    Egyelőre csak három Grammy-jelölésig jutott, de 2019 az ő éve lehet, hiszen három kategóriában (legjobb rapelőadás, rapdal és rapalbum) is jelölték. Scott egyébként 2017 óta együtt jár Kylie Jenner Instagram-szupersztárral, akitől tavaly egy kislánya is született.

  • First down nélkül vége a Rams-támadásnak. Hekker eddigi három puntja 45,3-as átlagra jön ki még úgy is, hogy az egyik 29 yard volt taktikai okokból.

  • Az idei halftime show főfellépője a Maroon 5, akik azután vállaltak el a koncertet, hogy gyakorlatilag az amerikai popzenészek túlnyomó többsége bojkottra szólított fel, amiért az NFL annyira csúnyán elbánt Colin Kaepernickkel. 

    Egészen hihetetlen, de a Maroon 5 már 1994 (!!!) óta aktív, de Magyarországon igazán a 2000-es évek elején lett ismert köszönhetően a This Love c. számnak, ami a magyar tévékből és rádiókból is kirobbanthatatlan volt évekig.

    A zenekar ezután robbant be Amerikában is igazán, 2005-ben például Grammyt is kaptak a legjobb új zenekar kategóriájában, majd még egyet 2006-ban és 2008-ban a legjobb duó előadásért.

    Azóta csak jelölésig jutottak a Grammyn, nagy részben közreműködőkkel készült dalaik miatt. A Maroon 5 egyébként a 2010-es évektől leginkább azért tudott annak ellenére is köztudatban maradni, hogy a zenéjük gyakorlatilag tinglitangli poprock, hogy nagyon ügyesen ráéreztek arra, hogy a modern zeneipar sokkal jobban kajálja az érdekes kollaborációkat, mint korábban.

    Éppen ezért már nem is igazán lehet őket poprock zenekarnak nevezni, hiszen a Moves Like Jagger (Christina Aguilera), az If I Never See Your Face Again (Rihanna), a Payphone (Wiz Khalifa) vagy az idén Grammyre jelölt Girls Like You (Cardi B) már inkább egyszerű popszámok, mint rockzene. A Girls Like You esete egyébként azért is érdekes, mert Cardi B nem vállalta a halftime show-t mondván, ő is szolidál Colin Kaepernickkel.

    A Maroon 5 népszerűségében egyébként az is közrejátszik, hogy Adam Levine énekes jó ideje az amerikai X-Factor egyik zsűritagja is.

  • A Patriots egy 41 yardos támadás után puntolt, méghozzá elég jól, a Rams a sahát 6 yardjáról kezdhetett, de gyorsan kikerültek a veszélyes helyről, a második negyedet már 11 yardról, második és 5-tel kezdik majd.

    113-32 a megtett yardok száma a Patriots javára, a first downokat nézve 8-1-re vezetnek, de sok izgalom nem volt ezekből.

  • Az elkapó Robert Woods volt a 22 yardig jutó támadás főszereplője, egy futása és egy elkapása volt, emellett még kétszer ment felé sikertelen passz, de a vége így is punt. A Patriots 19 yardról kezdhet Johnny Hekker oldalvonalon túlra helyezett rúgása után.

  • Mezőnygól - Rontott
    Stephen Gostkowski - Patriots
    0-0

    Stephen Gostkowski ront 46 yardól, marad a 0-0 9,5 perc játék után.

    Egy interception után egy rontott mezőnygól, ez az első két Patriots-támadás végeredménye, nem valami jó kezdés, de nagyjából pont olyan, mint az összes eddigi Super Bowljukban, sosem az első negyedben tették oda eddig magukat igazán.

  • Elég hektikus támadás volt ez is a Patriotsnak, az elején harmadik és 9-nél vitte tovább őket Edelman elkapása, majd harmadik és 18 helyett kaptak első kísérletet a védtelen elkapót érő ütés miatt – senki nem nagyon értette, pontosan mire és ki ellen fújtak is a bírók a futójátékos Rex Burkhead elkapásánál, az ismétlésből talán látszott, mi volt a gond Robey-Coleman megmozdulásával, de annyira az elkapás pillanatában ért oda a védő, hogy nehéz lett volna mást csinálnia, mint hogy felöklelje Burkheadet.

    DyhNMf8XgAYmi O

    Aztán egy first down után időt kért a Patriots a felezővonalhoz érve. Sőt, Rob Gronkowski vitte őket 19 yarddal közelebb, de újra időt kért a Pats, lejárt ugyanis a támadóidő – bő fél negyed alatt a második időkérésüknek is oda ezzel.

  • Végig nagy volt a nyomás a Rams-irányító Jared Goffon, egy kétyardos futásuk volt Todd Gurley révén, két passz pedig rossz helyre ment, úgyhogy már puntoltak is. A Pats 5 yardot vesztett Julian Edelman visszahordásán, saját 12 yardjukról kezdhetnek majd másodikra.

  • Interception
    Tom Brady - Patriots
    0-0

    Négy futás után jött Brady első passza, Nickell Robey-Coleman nyúlt bele a Chris Hogan felé dobott labdába, a felpattanó labdát pedig Corey Littleton szerezte meg. Máris fordulat a döntőben, jöhet a Rams.

    Nem volt jó dobás Bradytől, alig volt benne erő.

  • Egyelőre nem jött be a Ramsnek, hogy a második félidő elejére halasztották a félidő kezdését.