Lövése sincs, mi a Super Bowl? Itt a segítség!

GettyImages-466653875
2019.02.03. 20:49

Magyar időszámítás szerint hétfő hajnali fél 1-kor kezdődik az NFL döntője, vagyis a Super Bowl, amiben idén a New England Patriots és a Los Angeles Rams találkozik. Az eddig ötszörös győztes Patriots sorban harmadszor jutott a döntőbe, az 1999-es szezonban bajnok Rams 2002 után jutott újra Super Bowlba, összesen negyedszer. A két csapat ráadásul pont egymás ellen játszotta a 2001-es szezon döntőjét, de ha már ezek is teljesen új információk voltak, és még csak sejti, mi ez az őrület a döntő körül, gyorstalpalóval segítünk.

Mi is ez a Super Bowl?

Nem más, mint a profi amerikaifutball-bajnokság minden évben megrendezett nagydöntője, ami a legnagyobb és legnézettebb sportesemény, de globális jelentősége is tagadhatatlan a sportág népszerűsége miatt. Először 1967-ben rendezték meg, akkor még két, egymással rivalizáló bajnokság közti szuperdöntőként, majd később az egybeolvadó NFL-ből és AFL-ből alakult NFC és AFC főcsoportok közös döntője lett.

A helyszín évről évre változik, idén a liga legdrágább, a világ második legdrágább stadionjában játszanak Atlantában, jelen állás szerint 2024-ig van kiosztva a helyszínek sora.

A Super Bowl sorszámát egy kivétellel mindig római számmal jelzik, az idei az 53., vagyis a Super Bowl LIII, de már az amerikai szakírókat is idegesíti ez a rendszer, mit igazából csak a hagyománytisztelet miatt tartottak meg.

Kinek kell ez?

A magyar piacon és Európában is a labdarúgás a piacvezető, ettől függetlenül nem sok nagyobb sportesemény van, mint a Super Bowl, amit még az Európának nem túl kedvező piac miatt is hatalmas tömegek néznek. A tavalyi döntőt amerikában 103,4 millióan nézték, globálisan 180 országban közvetítik élőben, és már 2014-ben 160 millió énző fölött volt a globális piac.

A súlyát az adja vissza a legjobban, hogy 30 másodperc reklám 5 millió dollárba kerül a Super Bowl alatt – filmelőzeteseket is bedobnak ilyenkor, az idei legnagyobb dobás a Bosszúállók: Végjáték előzetese lehet, ám ezt hiába keresi a magyar közvetítésben.

Meddig próbáljak ébren maradni?

Nem egyszerű menet a hajnal fél 1-kor kezdődő döntő. Tavaly 3 óra 46 percig tartott a négyszer 15 perces negyedekre osztott meccs, ami közepén a szokottnál hosszabb szünet jön a fellépő miatt – ez idén a Maroon 5 lesz, ami mellé két rapper, Travis Scott és Big Boi csatlakozik majd. Egy évvel korábban hosszabbítással együtt volt 3 óra 47 perc a meccs, ami jól mutatja, hogy mennyire el tud nyúlni egy találkozó.

Mit ajánlunk az üresjáratok?

Magunkat, vagyis a 120 yard Facebook-oldalát, ahol érdekességeket és őrült statisztikákat talál majd folyamatosan a mérkőzés alatt. Az NFL amúgy is a statisztika-fetisiszta amerikai piac egyik fellegvára, a Super Bowl pedig ebből a szempontból is kiemelt esemény, úgyhogy élőben is érdemes nézni a képernyő alját, mert remek adatokról maradhat le különben.

Kiket kell figyelni?

Valószínűleg az eredeti közvetítést biztosító CBS csatorna külön figyelmet fordít majd a Los Angeles Rams vezetőedzőjére Sean McVayre, mellette viszont ne keressék a különös munkáért felelő Ted Ratht, sérülés miatt ugyanis nem tudott a csapattal tartani Atlantába. A posztját a helyettese, Dustin Woods veszi majd át. Akit amúgy szintén sokat mutatnak majd, hiszen még csak 33 éves, soha nem volt ilyen fiatal vezetőedző a Super Bowlban. Ellenfele, a Patriots-edző Bill Belichick pedig a legidősebb bajnok lehet 67 évesen, ha már itt tartunk.

A pályán a Patriots-irányító Tom Bradyt ajánljuk, aki hatodik bajnoki címére megy, és a két kedvenc célpontját, a lassan földig érő hipszterszakáll mögé bújó elkapót, Julian Edelmant, és a talán még mindig elpusztíthatatlan tight endet, Rob Gronkowskit.

De mi a helyzet a Ramsszel? Ott a fiatal irányító Jared Goffon múlhat sok, illetve a sokoldalú futójátékoson, Todd Gurley-n, már ha bírja a kisebb sérülése miatt. Az viszont garantált, hogy sokat mutogatják majd az emberi hegynek is beillő védőket, Aaron Donaldot és Ndamukong Suh-t, akikkel riogatni is lehetne.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

How u feel leavin a PITT wrkout @pitt_fb shot by @sand_babe_1 and @ftrhmn

Aaron Donald (@aarondonald99) által megosztott bejegyzés,

Ki nyer?

Las Vegas. De most komolyan, ez lesz az 53. döntő, az eddigi ötvenkettőn csak kétszer veszítettek pénzt a Las Vegas-i fogadóirodák, ami alapján sejthető, hogy értenek a dolgukhoz. Ők most azt mondják, hogy a New England Patriots 2,5 ponttal jobb a Los Angeles Ramshez képest, tehát szoros eredményt várnak, és úgy számolnak, hogy nagyjából 58 pont eshet a mérkőzésen, amivel a nézők is jól járnának.

Az elmúlt években egyébként eléggé jó dolga volt mindenkinek, a 2016-os viszonylag sima döntő után két éve a New England Patriots 28-3-as hátrányból felállva, a Super Bowlok történetének első hosszabbításában nyert, tavaly pedig pont ők maradtak alul a 74 pontot hozó meccsen a Philadelphia Eagles ellen-

Ez jól hangzik, hova kattintsak?

Itt az Indexen is követheti a 120 yard élő szöveges közvetítését mindenféle érdekességekkel – legalább olyanokkal, mint amikkel Facebookon jelentkezünk –, de ha hagyományos módon a mozgóképre vágyna, akkor a Sport 1-et keresse a tévéjén, az eredeti közvetítéshez pedig az NFL honlapján juthat hozzá egy gyors fizetés után. Addig pedig jöjjön képbe, vagy hozza képbe ismerőseit ezzel a videóval.