Egyetlen villanás döntötte el a Super Bowlt

2019.02.04. 04:16 Módosítva: 2019.02.04. 04:30
Keserves első félidő után a New England Patriotsnak elég volt egyetlen villanás a hajrában, hogy eldöntse az idén a védelmek által dominált Super Bowlt, és 13-3-ra nyerjen. Tom Brady irányító és Bill Belichick edző is rekorder lett a bajnoki címmel.

Los Angeles Rams és a New England Patriots találkozása a Super Bowlban igazi generációk harca volt: a Rams-edző Sean McVay a maga 33 évével minden idők legfiatalabb Super Bowl-os edzője lett, vele szemben a másik oldalon a rutinos Bill Belichick 66 évével és több Super Bowl-győzelemmel. De ugyanez volt a helyzet az irányítókkal: a ramses Jared Goff 24 éves, míg a patriotsos Tom Brady 41, szóval több szempontból is érdekesnek nézett ki a döntő. 

Tipikus kezdés a Patriotstól

A Patriots támadhatott először a döntőben, négy futással kezdtek, aztán Tom Brady legelső passzából interception lett: Nickell Robey-Coleman nyúlt bele a Chris Hogan felé dobott labdába, a felpattanó labdát pedig Corey Littleton szerezte meg. Igaz, a Rams nem tudta pontra váltani a labdaszerzést követő támadást. 

Ne maradjon le semmiről!

A Patriotsnak sem ment a pontszerzés, az első negyedben kétszer kértek időt, aztán amikor eljutottak az ellenfél térfelére, akkor mellévágták a mezőnygól-próbálkozást: Stephen Gostkowski 46 yardról hibázott. 

A Los Angeles Rams védelme odatette magát, és nulla ponton tartotta a Patriotst az első negyedben, bár a New England amúgy sem arról híres, hogy a Super Bowlokban pontesővel kezd, szóval 0-0 volt az állás a nyitónegyed után. 

Vért izzadtak az első pontokért

A Rams kínjai folytatódtak támadásban a második negyed elején, nagyjából semmit nem mutattak, first downig sem jutottak,  a csapat sztárfutója, Todd Gurley is észrevehetetlen volt, valószínűleg a sérülése miatt. Julian Edelman révén hozta össze a Patriots az első nagyobb megmozdulását támadásban, sikerült is lezárni a drive-ot egy sikeres mezőnygóllal, így megvoltak a Patriots első pontjai, de vért izzadtak érte. 

A Rams támadójátéka ellenben még mindig észrevehetetlen volt, az egyetlen érdemleges megmozdulást Robert Woods hozta össze egy pazar 18 yardos elkapással. De ennyi, kész, ezzel ki is fújt a dolog, és ez már a félidőig így is maradt a Ramsnél. 

A Patriots 3-0-s előnnyel ment a szünetre a védelmek dominálta első félidő után. 

Jött az euforikus punt

A Super Bowl azért is külön műfaj, mert a szünet közel fél órás, tehát van idő felrázni a csapatot, vagy kiesni a ritmusból, óriásit javulni vagy visszaesni. Hát, most egyik sem történt meg. A Rams támadásban harmatgyenge maradt, a Patriots produkált értelmezhető dolgokat ezen a fronton. 

Jó, azért ők sem váltották meg a világot, békésen elpuntolgattak a csapatok pontszerzés nélkül. Legalább ezen a téren voltak izgalmak, mert a Rams-punter Johnny Hekker összehozta a Super Bowlok történetének leghosszabb puntját: 65 yardot. Abban a pillanatban ez is eufóriával felérő  megmozdulás volt. 

Aztán a harmadik negyed végére addigi leghosszabb támadását építette fel a Rams, eljutottak az ellenfél térfelére, Goff is kiosztott egy remek passzt, máris ott ólálkodtak a célterület közelében. Ha touchdownt nem is szereztek, egy 53 yardos mezőnygólból meglett az egyenlítés, Greg Zuerlein vágta be a labdát, ezzel lett 3-3. Elmentünk úgy a harmadik negyed végéig, hogy a csapatok nem szereztek touchdownt, ilyen pedig még nem volt a Super Bowlok történetében. 

Villant Gronkowski, jött a touchdown, eldőlt

Az utolsó negyed elején ugyan támadhatott a Rams, és egész biztató megmozdulásaik voltak, a szabálytalanságokkal azonban lábon lőtték magukat.  És aztán beindult a Patriots: Tom Brady remek ütemű passzt eresztett el Rob Gronkowski felé, aki vetődve húzta le a labdát a célterület előtt, a meccs legszebb és egyben legfontosabb megmozdulása volt.

Innen már bepasszírozta a labdát a Patriots: az újonc Sony Michel rohant be a célterületre: 10-3-ra léptek meg. A Ramsnek valami újjal kellett volna előállnia, hogy a hátralévő hét percben touchdownt szerezzenek, és meglegyen az egyenlítés. Brandin Cooks révén meg is lett volna rá az esélyük, ám a Patriots-védők remekül védekeztek ellene, és kiütötték a kezéből a labdát. A következő játéknál a Rams-irányító Jared Goff nyomás alá került, előredobta a labdát, ami a Patriots-védő Stephon Gilmore kezei között landolt. Az interceptionnel el is dőlt a meccs, a hátralévő négy percben már okosan járatta az órát a Patriots, sőt, még rátett három pontot egy mezőnygóllal. 

Tom Bradynek ez lett a hatodik bajnoki gyűrűje, ahogy az edző Bill Belichicknek is a hatodik címe, mindketten rekordot döntöttek ezzel. Az MVP-nek a 141 yarddal záró Julian Edelmant választották. 

Eredmény: New England Patriots–Los Angeles Rams 13-3