Órák alatt 2 milliárd dollárt tapsoltak el az NFL-csapatok

2019.03.14. 11:47

Magyar idő szerint szerda este 10-kor indult hivatalosan az átigazolási időszak az NFL-ben, amit kétnapos puhatolózó időszak előzött meg – ez idő alatt a szabályok szerint csak egyeztetni lehetett a játékosokkal, de a puhatolózás kezdete utáni percekben már fix számokkal jelentkeztek újságírók, ami jól mutatja, hogy csak egy látszatrendszerről van szó, amit – sok más sportághoz hasonlóan – kijátszanak a csapatok és a játékosok.

Ezt, illetve az NFL őrült költekezését mutatja azt is, hogy nagyjából 7 órával a puhatolózás indulása után öt poszton is megdőlt a sajtóhoz eljutott információk alapján a legmagasabb átlagfizetés rekordja, a támadófalemberek közül a tackle és centerposzton, a védőknél belső linebacker, nickel corner és safety pozícióban örülhetett valaki nagyon.

Ne maradjon le semmiről!

A piac nyitása után a legnagyobb szerződést a címvédő New England Patriots (egykori) védőjátékosa, Trey Flowers kapta, aki 5 évre 90 millióért írt alá a Detroit Lionshoz, a legmagasabb átlagfizetést viszont a két éve bajnok Nick Foles kapta, aki 4 évre 88 millióért, tehát 22 milliós átlagért írt alá a Jacksonville Jaguardhez.

Az első 10 órában a New York Jets költötte a legtöbb pénzt 196,2 millió dollárral, mögöttük a Green Bay Packers (182) és a Detroit Lions (161) jöttek. A 32 NFL-csapat a Spotrac adatbázisa szerint 2 014 millió dollárt költött eddig szabadügynökökre, igaz, ebben benne van azért pár olyan játékos is, aki korábbi szerződésbontás miatt már március 13. előtt aláírt egy másik csapattal, de a közel 2 milliárdos költekezés így is brutális. Összehasonlításképp, tavaly az első órákban valamivel több, mint 1 milliárd dollárt szórtak csak el.

A 2 milliárd dollárból egyelőre 891 millió számít garantált résznek, ami szintén borzasztóan magas szám, ahogy az is, hogy 12 játékos kapott 50 milliónál többet szerdán – köztük van a korábbi Steelers-futójátékos Le'Veon Bell, aki a csapattal való szerződésvitája miatt kihagyta a teljes 2018-as szezont. Bell a New York Jetshez írt alá 52,5 millióért.

A bajnok New England Patriots Flowers mellett több fontos játékost is vesztett, a csapat kezdő bal tacklje, az emberi hegy Trent Brown 66 millió dollárért igazolt az Oakland Raidershez – ők szerezték meg a minap az elkapó Antonio Brownt is –, de távozott a Patriotstól az elkapó Cordarrelle Patterson, a tight end Dwayne Allen és a védő Eric Rowe is.

Az átigazolások mellett volt pár komolyabb csereügylet is márciusban, Antonio Browné és a szintén elkapó Odell Beckham Jr. cseréje mellett említhető még, hogy a címvédő Patriots megszerezte az Eaglestől a védő Michael Bennettet, a Denver Broncosnál Joe Flacco lett az új irányító, ezért meg is szabadultak Case Keenumtól, az elkapó DeSean Jackson visszakerült a Philadelphia Eaglesbe, a Kansas City Chiefs pedig Justin Houston elengedése után fontos védőt vesztett azzal is, hogy a San Francisco 49ershez cserélték Dee Fordot.