Forradalmi, pattogós kirúgás hozta lázba az NFL-t

2019.09.23. 08:53

Az irányító Daniel Jones meggyőző teljesítménnyel és egy nagy fordítással vette át Eli Manning helyét a New York Giantsnél, a Saints átvészelte irányítója elvesztését, a Steelersnek viszont nem sikerült ugyanez. Meglepő csapatok állnak veretlenül három forduló után, és még egy forradalmi kirúgás is jutott a vasárnapi meccsekre.

Ne maradjon le semmiről!

Kezdjük is az utóbbival, ami egyébként egy elég őrült mérkőzést zárt. A Ravens a meccs végén Lamar Jackson remek teljesítményével jött vissza a meccsbe, de ahhoz, hogy a fordításra is esélyük legyen a Kansas City Chiefs ellen, vissza kellett szerezniük a labdát a kirúgásból.

Erre a Ravens rúgója, Justin Tucker elég különleges megoldással állt elő. Tucker célja az volt, hogy egy égbe rúgott labdával hozza helyzetbe a társait, hiszen ha nagy ívben, de nem túl nagy erővel rúgja előre a labdát, akkor társainak esélye lehet befutni, és megszerezni azt, amivel még egy támadást vezethettek volna a fordítás reményében. A magas rúgáshoz viszont nem a megszokott módon, állított helyzetből lőtte el a labdát, hanem feldobta előre, hogy pattanásból rúghassa meg azt, csavarva egyet az úgynevezett drop kicken, aminél általában egy kis ejtés után, egyből a pattanás után rúgják el a labdát. Ilyesmivel próbálkozott egyébként tavaly Michael Dickson, a Seattle Seahawks játékosa.

Tucker csak második próbálkozásra vállalta el a rúgást, így már nem volt akkora meglepetés a Chiefsnek, hogy mit tervez, és egy sima elkapással, fair catchet, vagyis a visszahordás mellőzését jelezve a Kansas City kaparintotta meg a labdát, és innen már be is húzták a győzelmet.

A mérkőzésen Patrick Mahomes, a Chiefs irányítója ismét varázsolt, de remek jeleneteket hozott össze a Ravens QB-ja, Lamar Jackson is. Mahomes megint 350 yard fölött, 3 TD-vel zárt, csapata pedig NFL-rekordot döntött azzal, hogy sorban 24 meccsen szerzett minimum 25 pontot. A vége 33–28 lett a Chiefsnek.

Baltimore Ravens-Kansas City Chiefs 28-33

Jól indult az új korszak a Giantsnél

A hét közepén jelezte a New York Giants, hogy lecserélék a kétszeres Super Bowl-győztes irányító Eli Manninget, aki helyett az újonc Daniel Jones veszi át a csapat irányítását. Jones 18 pontos hátrányból fordíotta meg a meccset a Tampa Bay Buccaneers ellen, és szerezte meg a Giants első idei győzelmét. Eli Manning egyébként korábban sosem nyert (44 próbálkozásból) 18 pontos hátrányból. Daniel Jones 4 TD-vel zárta a meccset, kettőt passzból, kettőt futásból szerezve. A vége 32–31 lett a Giants javára.

Daniel Jones bemutatkozása a New York Giantsben

Kényszerű irányítócsere volt több csapatnál is, a New Orleans Saints 2005 óta először nyert olyan meccset, amin nem Drew Brees kezdett náluk irányítóposzton (idegenben verték a Seattle Seahawksot 33–27-re Teddy Bridgewater vezetésével), a Pittsburgh Steelers viszont kikapott idegenben, és még mindig veretlen a szezonban, Mason Rudolph nem tudott elsőre csodát tenni idén az egész szezonra kidőlt Ben Roethlisberger helyén.

Némiképp meglepetésre veretlenül, 2 győzelemmel és egy döntetlennel áll a Detroit Lions három forduló után, a Buffalo Bills és a San Francisco 49ers pedig hibátlan mérleget tud felmutatni. Történelmi szinten gyenge szerepléssel kezdte viszont az idényt a Miami Dolphins, a három vereségük után -117-es pontkülönbséggel állnak, ami a harmadik legrosszabb nyitány az NFL történetében.

Eredmények

  • Detroit Lions–Philadelphia Eagles 27–24
  • New York Jets–New England Patriots 14–30
  • Oakland Raiders–Minnesota Vikings 14–34
  • Baltimore Ravens–Kansas City Chiefs 28–33
  • Atlanta Falcons–Indianapolis Colts 24–27
  • Denver Broncos–Green Bay Packers 16–27
  • Miami Dolphins–Dallas Cowboys 6–31
  • Cincinnati Bengals–Buffalo Bills 17–21
  • New York Giants–Tampa Bay Buccaneers 32–31
  • Carolina Panthers–Arizona Cardinals 38–20
  • Pittsburgh Steelers–San Francisco 49ers 20–24
  • New Orleans Saints–Seattle Seahawks 33–27
  • Houston Texans–Los Angeles Chargers 27–20
  • Los Angeles Rams–Cleveland Browns 20–13