A lehető legritkább dolog, majd Ferenc pápa került elő az NFL-ben

2019.10.14. 10:54
Ferenc pápa és egy irányító lépe is főszerephez jutott az NFL hatodik fordulójában, a Panthers irányítója történelmet írt, és előkerült a legritkább szabály is, méghozzá Londonban, a Miami Dolphins pedig hülyét csinált magából.

Londonban a Carolina Panthers és a Tampa Bay Buccaneers találkozott a Tottenham különleges, kihúzható gyepszőnyegű stadionjában, aminek építési költségeibe az NFL is beszállt épp azért, hogy speciális kialakítást kapjon. Éppen a londoni helyszín miatt volt érdekes, itt jött elő az NFL-ben irtózatosan ritkán látható szabályalkalmazás, aminek a létezéséről még a legtöbb amerikai szurkoló sem tud, hát még az európai társaik.

Ne maradjon le semmiről!

Az úgynevezett fair catch kick lényege, hogy bármely csapat dönthet úgy, hogy az ellenfél puntja végén egyrészt fair catchet választ, tehát úgy dönt, hogy az elkapás után nem élnek visszahordással, majd ezután dönthetnek úgy, hogy támadójáték helyett egy szabadon elvégzett rúgókísérlettel folytatják. Ilyenkor a labda eredeti helyéről rúghatnak, nem kell 6-7 yardot hátradobni a rúgás előtt, a rúgójátékos szabadon nekifuthat a rúgás előtt, az ellenfél pedig nem támadhat rá, így nem kell annyira magas szögben elrúgni a labdát, hogy elszálljon a kezek fölött.  Ilyesminek egyetlen szituációban van értelme: ha egy félidő végén, a kaputól viszonylag messze, pár másodperccel a lefújás előtt tudják megcsinálni a fair catchet.

Londonban pont ez történt, a Panthersnek 1 másodperce maradt, hogy 17-7-es vezetésnél pontosan a felezővonalról még összehozzon valamit. Innen elég kis eséllyel kecsegtet, hogy egy hosszú passzkísérletből touchdownt szerezzenek, úgyhogy a Panthers a vezetőedző Ron Rivera döntése után ráment a lelátón elég nagy meglepetést okozó rúgóvariációra, ami még a rögbis eredetre vezethető vissza.

A 60 yardos, tehát papíron kis százalékkal ugyan, de sikerrel rúgható kísérletnek Joey Slye ment neki, de nem talált a kapuba. Ha megtette volna, 1976 óta az első sikeres fair catch kick lett volna az NFL-ben – így viszont 2013 óta csak a második ilyen kísérlet lett. Az NFL 100 éves történetében a rájátszással együtt, de az előszezont nem számolva 30 ilyen kísérlet volt eddig, ezekből összesen 6 volt sikeres.

Fair catch kick a Carolinától

A 37–26-os Panthers-győzelmet hozó meccsen a két csapat irányítói egészen ellentétes teljesítményt hoztak. A Panthersbe Cam Newton sérülése után bekerült Kyle Allen lett az NFL első irányítója, aki úgy nyerte meg az első öt meccsét kezdőjátékosként, hogy egyetlen interceptiont sem dobott, míg a túloldalon Jameis Winston öt labdát adott el Londonban.

Ha nem is döntött csúcsot, de mindenképp történelmi teljesítményt nyújtott a Baltimore Ravens irányítója, Lamar Jackson, aki 152 futott yardot szerzett a Cincinnati Bengals ellen, ami a harmadik legtöbb egy meccsen irányítótól az NFL 100 évében. A rekordot, pontosabban az első két helyet Michael Vick őrzi 173 és 166 yardos teljesítménnyel.

Lamar Jackson 152 futott yardos meccse

Visszatért a mononukleózisából felépült irányító, Sam Darnold a New York Jetsnél, és egyből fontos győzelmet is szerzett a Dallas Cowboys ellen – a betegség miatt megdagadt Darnold lépe, ezért a vártnál több meccset kihagynia, mert súlyos sérülést kockáztatott volna. Győzelmet szerzett a Pittsburgh Steelersben a korábbi állami kacsahívóbajnok Devlin Hodges, és az égből jövő üzenet után nyert a New Orleans Saints is – a csapat váratlan figyelmet kapott vasárnap, miután Ferenc pápa a szentavatást követő Twitter-üzenetében meghashtagelte a saints, vagyis szentek szót, amivel viszont a Saints-szurkolók megszólítva érezték magukat.

Egészen bizarr vége lett a Washington Redskins és a Miami Dolphins mérkőzésének, amin a két, a meccs előtt még nyeretlen csapat inkább az újabb vereségért, sem mint a győzelemért harcolt egymással, hogy év végén megszerezhessék az első draftválasztás jogát. Bár bizonyítani nem lehet a szándékos vereségre játszás tényét, azért elég árulkodó, hogy 16–17-es hátrányban nem az egyenlítésért rúgtak, hanem a győzelemért mentek egy olyan kétpontos játékvariációval, aminél szinte garantálható volt a kudarc. Utána még ugyan megpróbálták a maradék 6 másodpercre visszaszerezni a labdát, de az onside kicknél kevés reménytelenebb van manapság az NFL-ben. A Redskins elleni vereséggel még nincs minden rendben a Miaminál, mert a Cincinnati Bengals is veretlenül áll jelenleg.

A Dolphins furcsa kétpontos kísérlete

És ha már a sorozatok, a San Francisco 49ers nyert, és a New England Patriots mellett második csapatként veretlen maradt.

Eredmények

 • Carolina Panthers–Tampa Bay Buccaneers 37–26
 • Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens 17–23
 • Seattle Seahawks–Cleveland Browns 32–28
 • New Orleans Saints–Jacksonville Jaguars 13–6
 • Houston Texans–Kansas City Chiefs 31–24
 • Washington Redskins–Miami Dolphins 17–16
 • Philadelphia Eagles–Minnesota Vikings 20–38
 • Atlanta Falcons–Arizona Cardinals 33–34
 • San Francisco 49ers–Los Angeles Rams 20–7
 • Tennessee Titans–Denver Broncos 0–16
 • Dallas Cowboys–New York Jets 22–24
 • Pittsburgh Steelers–Los Angeles Chargers 24–17