Vége az amerikai sport zsarnoki kizsákmányolásának

2019.10.30. 09:34

Egyetlen hónap alatt óriásit fordult az egyetemi sportéletet felügyelő szervezet, az NCAA álláspontja az amatőr státuszban levő tanuló-sportolók anyagi juttatásait nézve: amikor szeptember végén Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom törvényi erőre helyezte a (csak 2023-ban hatályba lépő) javaslatot, ami szerint az állam egyetemein sportoló hallgatók a a képmásuk és arcképük után bevételt szerezzenek.

Akkor még úgy tűnt az NCAA és több egyetemi sportszervezet heves reakciójából, hogy hosszú évekig nyúló bírósági ügy lehet belőle, október 29-én viszont az NCAA kormányzói tanácsa közölte, szorgalmazzák a szervezet szabálymódosítását, hogy már 2021 januárjától lehetősége legyen a sportolóknak egyéb bevételszerzésre.

Ne maradjon le semmiről!

Ez továbbra sem jelenti azt, hogy az amatőr sportolók fizetést kapnának, pusztán annyit tesz lehetővé, hogy képmásuk és arcképük után bevételhez jussanak – ami minden más hallgatónak adott volt eddig, csak a sportolóknak tiltották.

Az NCAA azonnali hatállyal utasította három részlegét, hogy készítse elő a szükséges szabálymódosításokat, amikkel meg tudják őrizni az amatőr és a profi sport változatlan elkerülését a plusz bevétel megjelenésével.

Fontosnak tartották kiemelni viszont, hogy az NCAA nem a szeptember végén megszavazott „kaliforniai modellt” követi, ami nagyjából szabályozatlan piaci helyzetet eredményezne, ők olyan megoldáson dolgoznak, aminek a végén továbbra is az NCAA szabályozhatná a plusz bevételek rendszerét, ami azért a korábbinál így is szabadabb lenne.

Adózott jövedelem?

A keddi bejelentés kapcsán az észak-karolinai szenátor, Richard Burr közölte, hogy meglátása szerint azok a sportolók, akik a képmásuk után bevételt szereznek, azok az ösztöndíjukat is bevételként lesznek kénytelenek elszámolni, és így adózott jövedelemként kell erre tekinteni, tehát adózniuk kell majd az ösztöndíj után.

Erre azért lehet szükség, hogy az ingyen kapott oktatás (ösztöndíj) mellett legyen ellentételezés, ha már ennek köszönhetően jut valaki plusz bevételhez, főként reklámok formájában. Ez a fejlemény viszont tovább bonyolíthatja a dolgot, és eltolhatja a rendszert abba az irányba, hogy csak a legnagyobb sztárok részesüljenek az új rendszer jelentette előnyökből, a többieknek ugyanis nem érné meg pár száz dollárért adózni az évi több tízezer dolláros ösztöndíjból.

Miről döntött Kalifornia szeptember végén?

A jelenlegi szabályozás szerint az amerikai egyetemi sportéletet felügyelő NCAA (National Collegiate Athletic Association) alá tartozó egyetemeken, tehát országszerte nagyjából 1200 campuson a teljesen, vagy részben finanszírozott ösztöndíj felajánlásával minden egyetem tulajdonképpen egy végtelenül egyszerű cseretranzakciót köt az ösztöndíjat elfogadó hallgató-sportolóval: az ösztöndíjért cserébe kapják a munkát, ami jelen esetben a sportteljesítmény formájában jelenik meg.

Ezen felül a sportolok semmilyen juttatást nem fogadhattak el, miközben az NCAA évente 14 milliárd dolláros ügyletet bonyolít a kvázi ingyen dolgoztatott sportolóknak köszönhetően – csak 2018-ban 1,1 milliárd dollár tiszta profitjuk volt, amiből a sportolók semmit sem kapnak.