Megint lecsapott a trükkből indult hatalmas égés, még nagyobb kudarccal

2019.11.17. 08:05

Minden idők egyik legnagyobb kudarcát jelentő amerikaifocis trükkjátékát sikerült megismételnie az Indiana Hoosiers egyetemi amerikaifutball-csapatnak, ami a Penn State elleni fontos meccsen rontott el egy trükkös puntot, nem is akárhogy.

Ne maradjon le semmiről!

Az állás 20-14 volt a Penn State javára a harmadik negyed harmadánál, az Indiana pedig tovább szeretett volna tapadni a 9. helyen kiemelt csapatra, nem kis részben azért, hogy bizonyítsák, nem véletlenül kerültek fel a három, egymással párhuzamosan futó rangsor egyikében a legjobb 25 közé 1994 óta először.

Hogy ne törjön meg a lendület a felezővonalhoz közeledve, kockázatot vállalt az Indiana, és a 4. és egy yardot jelentő kísérletnél egy trükkös puntfelállást választottak, amiben szétszórták a pályán az embereiket: a labdát hátra dobó long snapper mellett egy játékos maradt biztosítani, mögöttük egy plusz biztosíték, illetve a putner álltak fel különböző távolságban, ketten a felállás jobb oldalára kerültek, a többiek pedig a balon sorakoztak. Ebből két dologra lehetett számítani, vagy középen akarnak trükkösen futni, ha nincs ott elég védő, vagy a long snapper mögött felálló két játékos egyike balra passzol, hogy ott törjenek át a védelmen.

A megoldás egy harmadik, semennyire nem hatékony, de jóval szórakoztatóbb verzió lett. A punter védelméért felelős, illetve a puntnál a pályán levő játékosok eszeként szolgáló personal protector posztján felálló Peyton Hendershot kapta meg valahogy a labdát, de mire megkaparintotta azt, az ellenfél játékosainak a fele már a nyakában volt, és azonnal földre is döntötték. A baj az volt, hogy elég furcsán érkezett a labda, Hendershot erősen, de nem pontosan kapta, és kicsit habozva is nyúlt érte, így a teste mögül kellett összeszednie a labdát.

Valószínűleg – főleg időkérés után – a Penn State bizonyos felállásaihoz kötötték, hogy mikor rúgnak, vagy mikor élnek a trükkel a formációból, de nem volt egyetértés a csapaton belül, ez hozta a katasztrófát. Ami aztán azzal lett teljes, hogy két játékkal később a Penn State 35 yardos touchdownt szerezve meglépett 27-14-re, és innen már nem tudott felállni az Indiana.

Mondhatnánk, hogy a röhejes trükkös puntok heteit éljük az egyetemi bajnokságban, de az Indiana a friss trendnél még mélyebbre nyúlt. A szituáció és maga a trükk is kísértetiesen emlékeztet egy öt évvel ezelőtti esetre: akkor egy másik indianai csapat, az NFL-es Indianapolis Colts próbálta meg hasonló, oldalra kitolt felállásból átverni a New England Patriotsot egy puntnál, csak ők hirtelen formációváltással, és egy középső futással próbálkoztak teljesen sikertelenül.