Nincs sokkolóbb egy 157 kilós elkapó touchdownjánál

2019.11.25. 11:43

A Tampa Bay Buccaneers védője, Vita Vea rekordot döntött az NFL-ben, a vasárnapi elkapott touchdownjával ugyanis ő lett a liga legnehezebb játékosa, aki TD-t kapott el: 157 kiló. Csapattársa, az elkapó Chris Godwin másfajtaképp remek elkapással villant, bírói hiba döntötte el a Cowboys-Patriots mérkőzést, egy futójátékos pedig történelmi szintre ugrott.

Ne maradjon le semmiről!

Vita Vea, a Tampa Bay Buccaneers 157 kilós védőjátékosa volt az NFL 12. fordulójában a legnagyobb sztár, szó szerint, és a pályán mutatott játék alapján is, Vea ugyanis rekordot döntött, és egy elkapott touchdownnal az NFL valaha volt legnehezebb játékosa lett, aki elkapással szerzett pontot. Vea 1 kilót vert az eddigi rekorder Jonathan Ogdenre, aki a támadófalból kiválva szerzett két touchdownt karrierje során.

Vea az Atlanta Falcons elleni mérkőzés második negyedének legvégén, 13-10-es előnynél villant. Eredetileg az irányító mögött, fullbackként állt fel, ebből a Falcons védelme joggal hihette, hogy futójátékkal készülnek ellenük, és a hatalmas méretű Vea vagy blokkolni fog, vagy ő maga kapja a labdát, és buldózerként próbál majd áttörni a védők között. De nem ez jött, Vea jobbra indult, ahova egy védő sem követte, így meglepően simán csinálta meg a touchdownt érő elkapást.

A rekorddöntés egyébként egy apró mozzanaton múlt, 2015-16-ban ugyanis Dontari Poe, a Kansas City Chiefs Veához hasonlóan 157 kilós védője több módon is sokkolt touchdownokkal, volt neki futott, passzolt, és látszólag elkapott TD-je is, de utóbbinál az irányítótól hátrafelé tartott hozzá a labda, utána iramodott csak meg a gólvonal felé, így hivatalosan futott touchdownnak írták be a pontszerzés, mert nem volt benne előrepassz – így most Vea nem rekordot állított be, hanem rekordot döntött. A kaliforniai születésű, de tongai származású Vea egyébként becenévként használja a Vita keresztnevet,

Tevita Tuliʻakiʻono Tuipulotu Mosese Vaʻhae Fehoko Faletau Vea néven anyakönyvezték,

de ezt alighanem nem nagyon fogják adásban ismételgetni NFL-meccseken.

Nem Veáé volt az egyetlen nagy elkapás a Tampa Baynél vasárnap, az elkapó Chris Godwin egészen lehetetlen mozdulattal, ráadásul a védőjével ütközve csinált touchdownt (a videó közepén), de már rögtön a mérkőzés elején, az első negyed felénél is villant egy 71 yardos touchdownt érő elkapással. Godwon végül 184 elkapott yarddal és két TD-vel zárta a meccset, amit 35-22-re nyert a Tampa Bay.

Győzött mindkét főcsoport legjobb csapata, a San Francisco 49ers simán, 37-8-ra verte a Green Bay Packerst, a New England Patriots viszont megszenvedett a Dallas Cowboys ellen (13-9), ismét a remek védelmüknek, illetve némileg a bíróknak köszönhették a győzelmet, a meccs legvégén ugyanis harmadik és egy yardnál gáncsolás miatt büntették a Cowboys egyik támadófalemberét, ám nem annyira volt egyértelmű, mit is láttak a bírók. A büntetés végül megakasztotta a Cowboys esélyt a fordításra.

A Buffalo Bills futójátékosa, Frank Gore azután, hogy beszállt a 15 ezer futott yardos klubba, már továbblépett, és immáron a harmadik legtöbb futott yarddal rendelkező játékos az NFL-ben Emmit Smith és Walter Payton mögött. A dobogón előzéshez még 1500 yard kellene neki, úgyhogy egy ideig marad is a harmadik helyén.

Eredmények

  • New England Patriots-Dallas Cowboys 13-9
  • San Francisco 49ers-Green Bay Packers 37-8
  • Atlanta Falcons-Tampa Bay Buccaneers 22-35
  • Buffalo Bills-Denver Broncos 20-3
  • Chicago Bears-New York Giants 19-14
  • Cincinnati Bengals-Pittsburgh Steelers 10-16
  • Cleveland Browns-Miami Dolphins 41-24
  • New Orleans Saints-Carolina Panthers 34-31
  • New York Jets-Oakland Raiders 34-3
  • Philadelphia Eagles-Seattle Seahawks 9-17
  • Washington Redskins-Detroit Lions 19-16
  • Tennessee Titans-Jacksonville Jaguars 42-20
  • csütörtökön játszották: Houston Texans-Indianapolis Colts 20-17
  • kedden játsszák: Los Angeles Rams-Baltimore Ravens 2.15