70 yardról vitték be a lesújtó kiütést

2019.12.07. 12:20

Az alapszakasz lezárultával a főcsoportdöntők ideje jött el az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban, ahol pénteken a Pac-12 főcsoport döntője nyitotta a sort: itt a 2010-ben és 2014-ben is nemzeti döntőt vesztő Oregon Ducks találkozott a főcsoport idei meglepetéscsapatával, az ország legjobb négy csapatát egymás ellen küldő rájátszásba vágyó Utah Utesszal, hogy aztán a Utah egy hatalmas összeomlással elhasaljon a történelmi lehetőség előtt.

Ne maradjon le semmiről!

A mérkőzés előtt mindenki a Utah győzelmére számított, már csak azért is, mert övék volt az ország egyik legerősebb védelme: a meccsenként engedett yardokat nézve (241,6-os átlag) a harmadik helyen álltak a 130 csapatból álló első osztályban, a futás elleni védekezésben pedig a legjobbak voltak. Ehhez adalék, hogy a szezon korábbi 12 meccsén csak 4 futott touchdownt engedtek az ellenfeleknek, ezek után viszont az Oregon elpusztította őket.

A Ducks alaposan felszívta magát a főcsoportdöntőre, és szétszabdalta a futójáték ellen eddig falként záró védelmét. Az Oregon 37 pontig jutott a meccsen, 432 yardot szereztek, ebből 239 yardot futásból, és volt 3 futott touchdownjuk is – mind a szezon legrosszabb mutatója egy meccsen a Utah védelmétől, vagyis a lehető legrosszabbkor, a főcsoportdöntőben estek össze.

Az Oregon legjobba a futójátékos CJ Verdell volt, aki 18 kísérletből 208 yardot futott, mindhárom futott TD-t ő szerezte, az egyiket egy 70 yardos futásból, aminél rettentő simán vágott át a védelmen.

A 37-15-ös Oregon-siker után mindkét csapat 11-2-vel áll, ám a főcsoportgyőzelemmel az Oregon mehet majd a rangosabb kisdöntőnek számító Rose Bowlba.

A Utah, ami ugyan 2008-ban 13-0-val, 2004-ben pedig 12-0-val is veretlen szezont zárt, a csapat történetének legnagyobb sikerét érhette volna el, ha bejut a négycsapatos rájátszásba, hiszen így az országos bajnoki címre is esélyük lett volna.

A főcsoportdöntők szombaton folytatódnak, a 120 yard programajánlóját itt találják.