Majdnem elveszett, most utána ácsingózik az NFL

2019.12.15. 08:18

Egy olyan irányító kapta meg 2019-ben a legjobb egyetemi amerikaifutballistának járó Heisman-trófeát, aki majdnem eltűnt a süllyesztőben. Mert kockáztatni, és bejött: minden idők egyik legnagyobb szezonját produkálta. 

Ritkán annyira egyértelmű, hogy ki kapja az egyetemi amerikaifutball-bajnokság legjobb játékosának járó Heisman trófeát, mint idén. Az Oklahoma-irányító Jalen Hurts tízből kilencszer elvinné a díjat az idei játékával, ahogy bőven lehetne érvelni az Ohio State-es Chase Young mellett is, aki az utóbbi évek egyik legdominánsabb védője volt, csakhogy az LSU irányítója, Joe Burrow mindkettejük teljesítményét elhomályosította.

Az a Joe Burrow, akitől senki nem várt még csak hasonlót sem, és az elemzők a szezon előtt rendre a futottak még kategóriába sorolták, most viszont az LSU-sztár a jövő évi NFL-drafton az 1/1-es választás legfőbb várományosa.

Burrow kiemelkedő szezonja azért nem teljesen a semmiből jött. Középiskolásként kifejezetten jó irányítónak tartották, Ohio államban a legjobb játékosnak is megválasztották, de eleinte olyan hatalmas érdeklődés nem volt iránta az egyetemi csapatok részéről. Végül az Ohio State lett a befutó, de nem úgy alakult a karrierje, ahogy remélte. Két szezonban J. T. Barrett cseréje volt, ezalatt mindössze tíz meccsen lépett pályára. Barrett végzős éve után már úgy tűnhetett, hogy eljött az ő ideje, ám az edzői inkább azt a Dwayne Haskinst preferálták, aki azóta már a Washington Redskins kezdőirányítója az NFL-ben. Nem maradt tehát más lehetősége, váltani kellett.

Burrow az LSU mellett döntött, ahogy az később kiderült, Ed Orgeron edző meggyőző képességének köszönhetően. Burrow szerint Orgeronnak tizenöt percre van szüksége, és bárkit bármiről meg tud győzni, hogy a csapatát válassza. 

Joe Burrow és edzője, Ed Orgeron
Joe Burrow és edzője, Ed Orgeron

Viszont elég sokan kétségbe vonták Burrow döntését, nem véletlenül, mert az LSU irányítói a 2007-es bajnoki cím óta egymást múlták alul. Ráadásul egy ilyen váltás az egyetemi bajnokságban nem mindig sikerül jól, nem egy irányító tűnt már el a süllyesztőben hasonló módon. 

A 2018-as szezon nem is volt fáklyás menet Burrow számára. Ugyan voltak biztató momentumok, és többször volt a hét játékosa is, de Burrow játéka messze állt a tökéletestől. Ennek ellenére 10-2-es mérleggel zárták az alapszakaszt, ezzel meghívót kaptak a Fiesta Bowlra. 

A 2019-es szezon előtt új passzjátékért felelős edző érkezett az LSU-hoz Joe Brady személyében, Burrow pedig szintet lépett a keze alatt.

Az egyetem történetében egy szezon alatt soha senki nem adott annyi TD-passzt, mint Burrow, ráadásul csak hét meccs kellett neki a rekordhoz. Nem sokkal utána pedig övé lett a legtöbb 300 yardos meccs LSU-mezben.

Ahhoz, hogy a rekordok igazán értékesek legyenek, még le kellett nyomni az egyetemi amerikaifutballt évek óta uraló Alabamát is. A meccs előtt az LSU a második, az Alabama pedig a harmadik helyen volt rangsorolva, és ennek megfelelően az év egyik legszórakoztatóbb meccsét játszották le, Végül Burrow újabb zseniális teljesítményével 46-41-re az LSU győzött.

A szezon végére Burrow még két rekordot megdöntött. Övé lett az SEC főcsoport legtöbb passzolt yardja és passzolt touchdownja egy szezon alatt, utolsó hazai meccsén pedig hősként búcsúztatták. A rekordokon kívül egy veretlen szezon, az SEC-főcsoportdöntőben a Georgia agyonverése, és a nem evilági, 78%-os passzpontosság teszi szinte tökéletessé Burrow 2019-es szezonját.

Azért csak szinte, mert még hátravan a rájátszás, de ha ott el is bukna az LSU, akkor sem lehet megkérdőjelezni, hogy a 2019-es szezon legjobb egyetemi játékosát Joe Burrow-nak hívják.  A rájátszásban egyébként az Oklahoma lesz az ellenfelük, ha ott nyernek, akkor a nemzeti bajnoki címért játszhatnak januárban. 

Burrow vasárnap hajnalban sírva vette át a Heisman-trófeát, és nem győzött Ed Orgeron edzőnek hálálkodni: "Fogalma sincs, milyen sokat jelent a családomnak. Három évig nem játszottam, mégis esélyt adott nekem".

A cikket Csonka Péter írta