A rémálom, ami 14 NFL-irányító lefotózásával jár

2019.12.24. 16:59

Van egy egészen furcsa kép az 1961-es NFL-szezonban szereplő csapatok kezdő irányítóival – ez a kép egyfajta belsős viccé is vált a 120 Yard Facebook-oldalát követők között. A fotót viszont az a szervezés teszi igazán legendássá, aminek köszönhetően létrejött, a fotót készítő Ralph Morse szerint ugyanis kész rémálom volt összehozni a fotót.

Az 1961-es irányítóévfolyam fotója önmagában is vicces. Labdák szállnak ide-oda, az irányítók majdnem fele alulról, a hátsó sor felülről dobja a labdát a kamera felé, van, aki mosolyog, van, aki úgy koncentrál, mintha épp győztes passzra készülne a Super Bowlban. A 120 Yard Facebookján nem ettől lett örök sláger a kép, hanem attól, hogy amikor felbukkant egyszer az internet egyik bugyrában, rövid időn belül kétszer is sikerült megosztani azt, azóta pedig a lehető legvéletlenszerűbb időszakban vesszük újra és újra elő azt.

Ne maradjon le semmiről!

Pedig valójában a kép mögötti sztori még jobb. A Life magazinnak dolgozó Ralph Morse azt a megbízást kapta szerkesztőjétől, hogy fotózza le mind a 14 csapat irányítóját egy anyaghoz. Eredetileg viszont azt akarták, hogy külön-külön, az országot körbeutazva csinálja meg a képeket.

Teljesen őrültek voltak a szerkesztők. Egyik héten repülhettem volna mondjuk Dallasba vagy St. Louisba vagy Detroitba, hogy egy játékost elkapjak, és talán jó is lett volna a kép. De lehet, hogy szörnyű lett volna. Akárhogy is, hetekbe, sőt, hónapokba került volna, hogy megcsináljam a munkát, és semmi garancia nem volt, hogy olyan lesz a végeredmény, amilyet szerettünk volna

elevenítette fel 2013-ban az akkor 96 éves Morse a fotó sztoriját a Deadspinnek. Mivel esze ágában sem volt körbeutazni az országot pár fotóért, felhívta az NFL akkori vezérét, Pete Rozelle-t, hogy kellene neki mind a 14 irányító egy napra, egy helyszínen.

Rozelle őrültnek nézte a fotóst, hiszen egy ilyen fotózás csak az irányítók hétfői pihenőnapján jöhetett volna létre. Akkor még nem volt sem csütörtöki, sem hétfői meccs, a vasárnapi mérkőzés után pedig minden csapat pihenőn volt. Morse viszont erősködött, hogy ha az NFL-főnök mond valamit, akkor az úgy is lesz, szóval ha Rozelle parancsba adja az irányítóknak, hogy márpedig ekkor és itt a helyük, akkor odamennek.

Logisztikai könnyítésként Morse az ország egyik középre eső, jól megközelíthető pontját, Chicagót nézte ki, és a stábjával egy héttel a tervezett időpont előtt oda is utaztak. A gyakorlást egy helyi középiskolai csapat tagjaival végezték, így jött ki, hogy végül

az első sorban hatan alulról, a hátsó sorban nyolcan felülről dobják a labdát, a fotós pedig egy plexifal mögött állt védve a labdák záporától. a fényképezőt egy apró lyukon dugta ki a plexin keresztül, hogy ne legyen semmiféle fénytörés.

A nagyszerű tervet nehezítette, hogy a pihenés helyett az ország különböző pontjairól repkedő irányítók a lehető leggyorsabban túl akartak esni a beöltözés, pózolás, visszaöltözés, hazautazás jelentette procedúrán, szóval Morse sem szórakozhatott. A fotó végül gyorsan meglett, az irányítók elégedetten mehettek haza, és a Life szerkesztői is örömmel fogadták a képet, bár akkor még nem sejthették, hogy a 14 szereplőből később 6 irányító is bekerül majd az NFL Hírességek Csarnokába.

A képen szereplő 14 irányító

Hátsó sor, balról jobbra: Milt Plum (Cleveland Browns), Bobby Layne (Pittsburgh Steelers), Sam Etcheverry (St. Louis Cardinals), Bill Wade (Chicago Bears), Bart Starr (Green Bay Packers), Johnny Unitas (Baltimore Colts), Norm Snead (Washington Redskins), Zeke Bratkowski (Los Angeles Rams).

Alsó sor: balról jobbra: Jim Ninowski (Detroit Lions), Fran Tarkenton (Minnesota Vikigns), Don Meredith (Dallas Cowboys), John Brodie (San Francisco 49ers), Sonny Jurgensen (Philadelphia Eagles), Y.A. Tittle (New York Giants).

Ralph Morse a Life magazin egyik legsokoldalúbb fotósa, képei a második világháború borzalmait, az amerikai űrprogram fejlődését és a sportvilág sokoldalúságát ábrázolták. A Live egyik vezető szerkesztője, George P. Hunt úgy tartotta Morse képességeiről, hogy ha nem létezne megfelelő felszerelés, megépítené magának. Morse 2014-ben, 97 évesen halt meg.