Az NFL fura emberkísérlete és a 40 éves újonc sem tett csodát

2020.01.05. 22:32

2017 után 2019-ben is a Minnesota Vikings nyerte a New Orleans Saints elleni rájátszásbeli rangadót. A Saintsnél hiába írt történelmet a csapat harmadik számú irányítója, Taysom Hill, a hazai csapat a kulcspillanatokban nem volt szerencsés, és a Vikings végül a hosszabbításban kiharcolta a továbbjutást a rájátszás első vasárnapi meccsén. A másodikon a Philadelphia Eagles korán elvesztette az irányító Carson Wentzet, aki helyett a playoffban 40 évesen bemutatkozó Josh McCown nem tudott csodát tenni, így a Seattle Seahawks jutott tovább a rájátszás következő körébe.

Az AFC főcsoport 16-0-s hátrányból felállást, és a Patriots meglepetés vereségét hozó meccsei után az NFC két Wild Card-meccsével folytatódott az NFL 2019-es szezonjának rájátszása vasárnap. A korábbi mérkőzésen a rájátszásban a 2017-es idény után is összefutó Minnesota Vikings és New Orleans Saints találkoztak – két éve a főcsoportdöntőért játszottak, akkor a Vikings kisebb csodát végrehajtva nyert úgy, hogy előbb elszórakoztak egy 17-0-s előnyt, majd nyolc másodperccel a vége előtt egy 61 yardos touchdownnal fordítottak és nyertek.

Ne maradjon le semmiről!

Az idei összecsapás nem hozott csodát a végén, de izgalmakban így sem volt hiány rajta. A mérkőzés a második félidő elejéig a védelmekről szólt, majd 3-3-as állásnál a Saints nekiállt variálni, és az NFL legsokoldalúbb fegyverét, a papíron csere-csereirányító Taysom Hillt bevetve egy 50 yardos passzjátékkal a pontszerzés közelébe kerültek, 4 yardról pedig gyerekjáték volt a futójátékos Alvin Kamarának a touchdown, amivel 10-3-ra lépett el a Saints.

Hill sokoldalúságát jól jelezte a Saints-touchdown körüli teljesítménye, előtte ugyanis volt egy 11 yardos futása, majd jött az 50 yardos passz, Kamara touchdownjánál pedig ő volt az első számú blokkoló a futójátékos előtt.

A Saints lendülete viszont itt meg is állt, a Vikings pedig folyamatosan javuló játékkal a harmadik negyed végére 20-10-re fordított – leginkább a futójátékos Dalvin Cook 2 touchdownjának köszönhetően. A Saints felzárkózhatott volna rájuk egy védelmi touchdownnal a harmadik negyed végén, csakhogy hiába kaptak fel egy szabad labdát, és vitték vissza azt a célterületre, a Vikings szabálytalankodott a játék indítása előtt, így az egészet visszafújták.

A negyedik negyedben aztán megint a svájci bicska Hill villant a Saintsnél, és a Drew Brees 20 yardos passzából szerzett touchdownnal 20-17-re zárkóztatta fel a New Orleans csapatát.

És ha már Hill láthatóan meg tudta hozni azt a pluszt, amit a többi támadójátékostól csak vártak a Saintsnél, a hajrában egyre jobban kezdték használni – de hiába jutottak el Hill segítségével a gólvonaltól 20 yardra, a következő passzjátéknál Drew Brees nagy nyomás alatt kiejtette a kezéből a labdát, és megint hoppon maradt a hazai csapat.

Ahogy szinte utána egyből megint csalódniuk kellett: a Vikings futójátékosának, Dalvin Cooknak a kezéből ütötték ki látszólag a labdát, amiből Von Bell touchdownt is szerzett, ám a bírói visszanézés során kiderült, hogy Cook térde már földet ért, mielőtt a labda kimozdult a kezéből, így a Saints a második, a védelem által szerzett touchdownját is elbukta, amivel egyébként a meccset is megnyerhette volna. Végül egy jól összerakott támadás végén mezőnygóllal mentették hosszabbításra a találkozót.

Ott viszont már nem jött az újabb Hill-csoda: a Vikings vezethette a rájátszás első támadását, és miután Adam Thielen egy hosszú elkapással helyzetbe hozta csapatát, a Kirk Cousins és Kyle Rudolph összjátékából születő TD meg is nyerte a Minnesotának a mérkőzést. Rudolph az elkapás előtt kissé ellökte magát a védőjétől, a bírók viszont úgy sem nézték vissza a jelenetet, hogy pont a tavalyi, a Saints kárára történt hatalmas baki miatt hoztak a nyáron szabálymódosítást, hogy az ilyen jeleneteket felülvizsgálhassák. A később közölt hivatalos indoklás szerint az NFL New York-i központjában minden lehetséges szögből megnézték a dolgokat, és úgy látták, Rudolph és a védője is ugyanúgy lökött, ezért nem avatkoztak közbe.

Hill egyébként NFL-történelmet jelentő 50 passzolt, 50 futott és 25 elkapott yarddal állt, korábban senki nem csinált még csak 25-25-25-ös triplát sem három különböző statisztikai mutatóban.

A Seahawks is továbbment

A Wild Card-forduló negyedik meccsén sokáig egy blokkolt mezőnygól volt a legizgalmasabb esemény, ennél a Seattle Seahawks 35 yardos próbálkozását hatástalanította a Philadelphia Eagles. Az első negyed végén viszont elég fontos fejlemény volt, hogy a Philadelphia Eaglesben az első rájátszásmeccsén pályára lépő irányító, Carson Wentz agyrázkódást szenvedett, és később nem is tudott visszatérni emiatt.

A helyére az a Josh McCown érkezett, aki 40 évesen Wentz sérülésének köszönhetően játszott először a playoffban, és aki a nyáron egyszer már visszavonult, sőt, alá is írt az ESPN tévécsatornához elemzőnek, de végül mégis igent mondott a sérülések miatt irányítók nélkül maradó Eaglesnek.

A veterán playoffújonc érkezése nem hozott drasztikus változást a játék képébe, a Seahawks védelme jól tartott ki, a Seattle irányítója, Russell Wilson pedig egyre jobb passzokat hozott össze a félidő végére, amikkel a visszavonulásából rájátszásra visszatérő futójátékos, Marshawn Lynch touchdownjét készítették elő – ezzel volt 10-3 a Seahawks javára a szünetben.

A Seahawks a harmadik negyedben egy ponttal növelte az előnyét, Jake Elliott két mezőnygólja között a draft előtt az izomtömegével és sebességével kitűnő elkapó, DK Metcalf 53 yardos elkapott touchdownjával haladt a vendég csapat a győzelem felé. A TD-nél Metcalf a sebességét és erejét is megmutatta, egyrészt előbb simán lehagyta a védőit, majd estéből felpattanva úgy vetődött át a gólvonalon, hogy nem hagyta magát visszarántani.

McCown és az Eagles kétszer is a potenciális egyenlítés közelébe ért a negyedik negyedben, de hiába kerültek egyszer a 20, egyszer pedig a 10 yard közelébe, egyik alkalommal sem jött be a kockáztatás negyedik kísérletnél, és pontok nélkül maradtak. A második Eagles-kudarc után a Seahawks egy hosszú passznak köszönhetően lefuttatta az órát, és megnyerte a mérkőzést. Metcalf végül 160 elkapott yarddal zárt, ami a legjobb teljesítmény újonctól rájátszásmeccsen.

Eredmények, NFL-rájátszás, Wild Card-forduló, NFC

  • Minnesota Vikings–New Orleans Saints 26–20 hosszabbítás után
  • Philadelphia Eagles–Seattle Seahawks 9–17

A rájátszás következő fordulójában ezeket a meccseket rendezik jövő hétvégén:

január 11., szombat

  • 22.35 Minnesota Vikings–San Francisco 49ers

január 12. vasárnap

  • 02.15 Tennessee Titans–Baltimore Ravens
  • 21.05 Houston Texans–Kansas City Chiefs

január 13., hétfő

  • 00.40 Seattle Seahawks–Green Bay Packers