Összekötjük a cipőfűzőjét, mást nem tehetünk

2020.01.11. 14:17

Felborult kicsit a világ az NFL 2019-es szezonjának rájátszására: miközben a passzjáték fontossága és aránya szezonról szezonra növekszik, addig a playoffban életben maradt nyolc csapat közül csak egy volt a legjobb 10 között az alapszakaszban a passzolt yardokat nézve (Kansas City Chiefs), miközben futásban a nyolcból csak kettő nem volt top 10-es (a Green Bay Packers és a Chiefs a két kivétel).

Ez viszont nem jelenti azt, hogy visszatérőben lenne a futójáték, és senkit ne tévesszen meg a jelenség, a Super Bowl-győzelem az irányítók játékán múlik majd.

Ne maradjon le semmiről!

A 112 kilós, 191 centis Derrick Henry 182 futott yarddal gázolt át a New England Patriotson múlt hétvégén (miközben csak 71 passzolt yardja volt a címvédőt kiejtő Tennessee Titansnek), Dalvin Cook 94 yardot és két touchdownt futott a New Orleans Saintset búcsúztató Minnesota Vikingsban, az előző fordulós pihenő után pedig bekapcsolódik a rájátszásba az alapszakasz két legjobban futó csapata, a Baltimore Ravens és a San Francisco 49ers is.

Az erősödő futójáték viszont nem a trend megfordulását jelzi, inkább csak egy eseti anomália, igaz, ez a helyzet bizonyos feltételek mellett több évig is megmaradhat több csapatnál.

Egyrészt azért, mert a Patriotson keresztülrohanó Henry, illetve a Baltimore Ravensnél rekordokat halmozó irányító, Lamar Jackson olyan kivételes fizikai adottságokkal rendelkeznek, amit NFL-szinten nem lehet utánozni, az adott csapatoknál viszont éppen ezért rájuk lehet építeni a taktikát. Nem véletlen, hogy a mozgékony Jackson érkeztével a Ravens egyrészt az NFL történetében egy szezonon belül legtöbb yardot futó csapat lett (3296 yarddal), ahogy az sem, hogy a szezonban szerzett yardjaiknak több mint felét (50,5%) futással hozták össze.

(A Ravens viszont nem csak egy emberre építette a futójátékát, bár Jackson volt a főszereplő, mellette Mark Ingram és Gus Edwards is meccsenkénti 40 yard fölötti átlaggal zárt.)

Jackson megállíthatatlanságát jól jelzi, hogy amikor a Ravens következő ellenfelének, a Titansnek a vezetőedzőjét kérdezték arról, hogyan lehet megfogni az irányítót, Mike Vrabel csak annyit mondott,

Azon túl, hogy összekötjük a cipőfűzőjét?

Lamar Jackson 2019-es szezonjának legszebb jelenetei

A szerzett yardoknál fontosabb viszont a hatékonyság – elég csak az irányítók között legtöbb passzolt yarddal, de legtöbb eladott labdával is záró Jameis Winstonra gondolni, aki hiába passzolt sokat, nem volt benne sok köszönet.

A passzjátékra vonatkozó hatékonysági mutató alapján pedig azt látjuk, hogy a maradék 8 playoffcsapat egy kivétellel (Houston Texans) a 11 leghatékonyabban passzoló csapat között volt a szezonban – azt jelezve, hogy ez a fontosabb, nem feltétlen a yardok szerinti sorrend.

Ezt igazolja az is, hogy a Patriots ellen 75 passzolt yard alatt záró irányító, Ryan Tannehill például még a finoman szólva is visszafogott teljesítményével is nagyobb mértékben járult hozzá csapata sikeréhez, mint a majdnem 200 yardot futó Henry: Tannehill 21 passzjátékkal +2,7 várt ponttal növelte csapata teljesítményét, Henry csak +2,6 pontot tett hozzá csapatához az egyik újhullámos mutató szerint.

Ezek alapján jól látható, hogy egy jó passzjáték mennyivel eredményesebb, mint egy jó futójáték.

Henry kiugró teljesítményében benne volt az is, hogy a Patriots valószínűleg tudatosan próbálta úgy tervezni a játékot, hogy a Tennessee inkább fusson, mint Tannehill-lel passzoljon, és végül nem is elsősorban a 182 futott yard, hanem főleg saját hibáik és pontatlanságaik miatt kaptak ki, a terv tehát nem volt annyira elbaltázott.

Mivel a pihenőn levő négy csapattal visszatérő négy irányító csak javít a szinten, a most hétvégi négy playoffmeccsen újra a hatékonyságé, vagyis a passzjátéké lehet a főszerep.

Az NFL-rájátszás Divisional-körének programja

január 11., szombat

  • 10.35 Minnesota Vikings–San Francisco 49ers

január 12., vasárnap

  • 02.15 Tennessee Titans–Baltimore Ravens
  • 21.05 Houston Texans–Kansas City Chifes

január 13., hétfő

  • 00.40 Seattle Seahawks–Green Bay Packers

A mérkőzéseket a Sport TV-n követheti élőben.