Lábon lőtte magát, hétszer kirúgták, most a Super Bowl hőse lehet

GettyImages-1200634450
2020.01.30. 23:55 Módosítva: 2020.01.31. 00:21

A Super Bowlba jutott San Francisco 49ers legjobbja a futójátékos Raheem Mostert volt a Green Bay Packers ellen 37-20-ra megnyert főcsoportdöntőben. Mostert 220 yardot és 4 touchdownt futott, utóbbi társrekord a rájátszásban egy meccsen, előbbi a második legtöbb az NFL történetében. Borzalmas gyerekkor után jutott el idáig: gyerekként lábon lőtte magát, féltestvérét a nevelőapja négyszer is meglőtte, de a fiú túlélte az erőszakot. Később Mostert majdnem profi szörfösnek állt, a csúcs előtt pedig hat csapat is kirúgta.

Ne maradjon le semmiről!

Mostert nem hogy a szezon, még az NFC-döntő előtt sem nagyon számított sztárnak, és az ilyen egyszeri kiugró teljesítményekben pedig benne van, hogy akár már a következő héten elfelejtenek az NFL könyörtelen világában. Ugyan már 2015-ben bekerült az NFL-be, de főleg visszahordásra, illetve a rúgócsapat többi részében használták. Az első futása is csak 2016-ban jött, a teljes 2018-as szezonban pedig alig futott több yardot összesen, mint az NFC-főcsoportdöntőben a Green Bay Packers ellen egyetlen meccsen. 

A most 27 éves futójátékos klasszikus esete annak a több száz NFL-játékosnak, akik megfelelő mennyiségű türelemmel és még annál is több kemény munkával úgy is eljuthatnak a csúcsra, ha közben többször is rájuk vágják az ajtót.

Mostert esetében ez hétszer történt meg, és igazából arra is megvolt az esély, hogy az amerikaifocis karrierje azelőtt véget ér, hogy elindult volna, a floridai születésű játékos ugyanis majdnem profi szörföző lett. Szülővárosát, Daytona Beachet a világ cápatámadás-központjának tartják, ennek ellenére népszerű szörfparadicsomnak számítanak a város strandjai. Mostert a barátaival középiskola után rendszeresen járt ki a partra szörfözni és gördeszkázni, eközben lépett oda hozzá egy fickó egy szerződéssel, hogy legyen az egyik ruhamárka szörfös arca. Ekkor még csak tizenhét éves volt, és a családjában elsőként inkább egyetemre akart menni, hát így is tett.

2015-ben végzett a Purdue Egyetemen, ahol négy év alatt lényegében végig cserének számított az amerikaifutball-csapatban. Nem meglepő, hogy a 2015-ös NFL-drafton nem kellett senkinek, már annak is örülhetett, hogy a Philadelphia Eagles vezetőedzője, a később szezon közben kirúgott Chip Kelly látott benne némi fantáziát, és meghívta a csapat edzőtáborába, a szezon kezdete előtt viszont áttették az edzőcsapatba.

Itt indult Mostert finoman szólva sem rövid kálváriája:

  • 2015. szeptember 5-én az Eagles kitette a keretéből,
  • 2015. szeptember 7-én bekerült az Eagles edzőcsapatába,
  • 2015. szeptember 15-én a Miami Dolphins elhappolta az Eaglestől,
  • 2015. október 13-án a Dolphins is elküldte,
  • 2015. október 14-én lecsapott rá a Baltimore Ravens,
  • 2015. december 15-én a Ravensnél is feleslegessé vált,
  • 2015. december 16-án a Cleveland Browns igazolta le,
  • 2016. szeptember 4-én elküldte a Browns,
  • 2016. szeptember 6-án a New York Jets edzőcsapatába került,
  • 2016. szeptember 12-én kikerült a Jets edzőcsapatából,
  • 2016. szeptember 13-án a Chicago Bears edzőcsapatába szerződtették,
  • 2016. szeptember 21-én a Bears előléptette az 53 fős csapatba,
  • 2016. október 3-án elküldte a Bears,
  • 2016. október 5-én újraigazolták a Bearsnél az edzőcsapatba,
  • 2016. november 24-én ismét kirúgták a Bearstől,
  • 2016. november 28-án a San Francisco 49ers igazolta le az edzőcsapatába,
  • és azóta végig a 49ers játékosa már.

A listát nem véletlenül hoztuk le mi is így, mert Mostert a telefonjában, egy fájlban elmentve őrzi az összes dátumot, amikor valamelyik csapat lemondott róla, és hát a lista nem rövid, de ezek segítenek neki bizonyítani.

Olyannyira, hogy minden mérkőzése előtt mantraként mondogatja magában a csapatokat és a dátumokat.

A majdnem végzetes gyerekkor

Legalább ennyi, ha nem több erőt merít a maga mögött hagyott, kis híján az életébe kerülő korai évekből. Mostert sosem ismerte a biológiai apját, a nevelőapja pedig közelről sem nevezhető tökéletes példaképnek.

Mostert három- vagy négyéves lehetett, amikor betörők dúlták fel az otthonukat. Válaszul nevelőapja vett egy pisztolyt önvédelmi eszközként, és úgy gondolta, hogy a szennyes ruhák alatt lesz a fegyver legjobb dugihelye. Mostert viszont véletlenül rátalált a töltött fegyverre, és ahogy azzal játszott, lábon lőtte saját magát.

A golyó ütötte nyom mai napig látható az egyik lábujján, ám csapattársai legnagyobb megrökönyödésére Mostert nevetve meséli csak az esetet csapattársainak az öltözőben, ha valaki a hegről kérdezi. Azt mondja, ez az ő „szerencsét hozó” sebe.

A pisztoly később majdnem még nagyobb tragédiát okozott: nevelőapja ezzel a fegyverrel lőtte meg négyszer Mostert féltestvérét, amikor a 49ers-futójátékos már egyetemen tanult. A fiú ugyan túlélte a családi vitából indult lövöldözést, de a nevelőapa a mai napig börtönben ül. Az eset után Mostert hátat fordított családjának, vagyis az anyjának, és egyedül próbált boldogulni a szegény, ugyanakkor rendkívül veszélyes floridai környéken, ahol mindennaposak voltak a verekedések, lövöldözések. Ezért lényegében semmilyen emléket nem hordoz magával a gyerekkoráról, se egy fotó, se emléktárgyat, semmit.

Az NFL-ben sem kapott semmit könnyen

Az NFL-ben töltött első pár év más szempontból volt embert próbáló időszak számára, már az újoncszezon közben azon gondolkodott, hogy feladja. Végül a felesége győzte meg, hogy tartson ki az álma mellett:

Azt mondta, hogy ha igazán szeretem csinálni, amit csinálok, akkor maradnom kell.

De a második éve is hasonlóra sikerült, állandóan új csapat után kellett néznie. „Amikor ennyiszer vágnak ki a csapatoktól, immunis leszel rá. Úgy voltam vele, hogy csak teszem a dolgomat a lehető legjobban, és amikor eljön az a bizonyos nagy lehetőség, igyekszem megragadni.”

Ez végül a 49ers lett, ahova ugyanaz a Chip Kelly vitte oda, aki a Philadelphia Eaglesnél az első lehetőséget adta neki, és aki aztán elsőként elküldte az NFL-ben. Fontos viszont hozzátenni, hogy a 2016-os idény végéig egyetlen futása volt az NFL-ben, hat yardért, addig csak és kizárólag a speciális csapatrészekben kapott lehetőséget, amikor épp nem csak az edzőcsapat tagjaként segítette a munkát.

2017-ben november végén, 2018-ban november elején került sérültlistára, ami miatt korán véget ért a szezonja, de bizakodásra adott okot, hogy egyre többet bizonyíthatott futójátékosként: előbbi évben hatszor, utána már 34-szer futott, és 2018-ban egy 52 yardos TD-t is összehozott.

Hogy komoly jövőt szánnak neki, azt jól jelezte, hogy 2019 tavaszán három évre, 8,7 millió dollárért hosszabbított, ő pedig meg is hálálta a lehetőséget. Amikor a csapat első számú futójátékosa, Tevin Coleman sérült volt, Mostert várakozáson felüli teljesítménnyel ugrott be a helyére, és a szezon végére összehozott futásonkénti 5,6 yardos átlagával a legjobb futójátékos volt az idényben.

Őrült egy út volt idáig. Nem mindenki tud megbirkózni ezzel a stresszel, fájdalommal és kínnal. Nekem viszont végig megmaradt a hitem magamban, és azokban, akik lehetőséget adtak nekem

mondta a Packers legyőzése után, a Super Bowlba jutva, fiával a kezében. A telefonban őrzött dátumok mellé azóta három jó emlékű is került. Ezeket már nem kellett felírnia: az esküvője, fia születése és az NFC-főcsoportgyőzelem dátumait sosem felejti már. Persze lehet, hogy még egy 200 yard fölötti meccs, és a február 2-a is felkerülhet a pozitív listára.

A nehéz gyerekkort és más szempontból ugyanannyira nehéz NFL-boldogulást ismerve nem csoda, hogy Mostert egészen más életet szeretne biztosítani fiának.

Nem akarom, hogy a családom úgy éljen, ahogy én

mondta elcsukló hangon a Bleacher Reportnak a fiatalkori élményei kapcsán. 

Bár nem a szörfözést, hanem az NFL-karriert választotta, mégis szörfös hasonlattal írja le a küzdelmét:

Veszélyes hullámok várnak az emberre. Az áramlatok is elég őrületek. De hé, csak elboldogulok valahogy. Elboldogulok valahogy.