Ha Kobe Bryant tudott dobni szakadt Achilles-ínnal, pár lépés nekem is menni fog

2020.01.31. 17:57 Módosítva: 2020.01.31. 20:22

Két évtizede ugyanúgy zajlik a csapattársak ismerkedése az NFL-öltözőkben: a játékosok megtanulják egymás nevét, majd elkezdenek Kobe Bryantről beszélgetni – kezdi a cikkét a Super Bowl helyszínéről tudósító Kevin Clark a The Ringer hasábjain. A Super Bowl előtt egy héttel, vasárnap meghalt Kobe Bryant, ennek hatása túlmutat az NBA-n, amit az NFL-döntőben érdekelt két csapat, a Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers játékosai érzékeltetnek a legjobban.

Ne maradjon le semmiről!

A Chiefs sztárirányítója, Patrick Mahomes például arról beszélt, hogy a mérkőzései előtt Kobe Bryant videótóit nézve hangolódik rá a játékra. Nemcsak Bryant legszebb jeleneit nézegeti, hanem azt, ahogy a kosárlabdáról, egyes kosarakról, megoldásokról beszél. Mahomes nem ismerte személyesen Bryantet, de így is óriási hatással volt rá a kosárlabdázó gyerekként, róla próbálta mintázni az elhivatottságát.

A 49ers egyik legjobbja, a tight end George Kittle egyenes a teljes pályafutását eredezteti vissza Kobe Bryantig: a kosárlegenda miatt kezdett el egyáltalán sportolni, ő és szülei is példaképnek tartották a Lakers-játékost, olyannyira, hogy Kittle például középiskolai játékosként épp miatta játszott 24-es mezben. A Super Bowl-résztvevők közül talán a 49ers védőjét, Richard Shermant érintette legközelebbről a tragédia, ő ugyanis nemcsak Lakers-szurkoló, de Kobe Bryant barátja is volt.

Nincs elég nagy szókincsem ahhoz, hogy tolmácsoljam az őt megillető tiszteletet és dicséretet

– mondta Sherman, hozzátéve, hogy egészen addig borzasztó szomorú volt Miamiba érve, amíg bele nem gondolt, mit is mondana neki Bryant egy hasonló tragédia feldolgozása kapcsán: „Azt mondaná, hogy ne siránkozzak, szedjem össze magam, és az ő tiszteletére és emlékére tegyem oda magam, szóval ezt fogjuk csinálni. Megpróbálok úgy játszani, ahogy ő tette mindig a pályán. A Mamba-mentalitás tovább él.”

Kobe Bryant, vagyis Mamba a teljes sportvilágra hatással volt. Hogy mennyire, azt Sherman saját példáján keresztül érzékeltette. 2017-ben, még a Seattle Seahawks játékosaként elszakadt az Achilles-ina, Bryant hasonló sérülést szenvedett 2013-ban. Akkor Bryant a súlyos sérülés ellenére még odaállt a vonalra, és bedobta a két megítélt büntetőt.

Láttam, amikor ezt megcsinálta. Amikor az én Achilles-inam is elszakadt, tudtam, hogy le kell tudnom sétálni a pályáról. Muszáj volt, hogy sikerüljön. Nem emlékszem még egy ilyen tehetségre, aki ennyire hajtotta volna magát, mint Kobe. Hatása túlnyúlik a kosárlabdán, az csak egy kis része lesz annak, aki volt.

Az NFL hivatalosan is közölte a Super Bowl felvezetése alatt, hogy a vasárnapi döntőben megemlékeznek majd Kobe Bryantről.