Csak a mocsok maradt, és a dicsőség

Muszáj, hogy legyen amerikaifutball. Mivé lenne ez az ország amerikaifutball nélkül októberben?

– tette fel a kérdést 2005-ös halála előtt nem sokkal az ESPN sportmagazin hasábjain az író Hunter S. Thompson. Kevesen tudják a gonzóműfaj pápájáról, hogy gyakran vállalt sporttémájú felkéréseket az ESPN-től, a Sports Illustratedtől és a The Rolling Stone-tól, bár tudván, hogy egy évszázados története alatt az NFL nagyjából mindenkihez, mindenhova elért, ezt talán nem is tűnik annyira furcsának.

Az idei Super Bowllal a 100. szezonját zárja Miamiban az NFL, igaz, amikor a világ legnézetebb sporteseményében, a Super Bowlban csúcsosodó liga története elindult, még az APFA rövidítésként ismerték az American Professional Football Association bajnokságot. 14 város csapata kezdte az első, történelmi szezont, az egyik, a Chicago Tigers például egyetlen idény után meg is szűnt, a teljes liga pedig csak 4 államot ölelt fel. 

Az APFA-t alapító hét férfi között volt az 1912-es stockholmi olimpián tízpróbában és hétpróbában is aranyérmet nyerő Jim Thorpe, aki az amerikaifutball mellett baseballban és kosárlabdában is remek volt, és nem mellesleg az APFA első elnökének is választották.

Akkor még az sem volt biztos, hogy tíz év múlva lesz egyáltalán amerikaifutball, vagy profi liga, és senki nem gondolt arra, hogy 100 év múlva a világ legtöbb pénzét termelő látványosságá növi ki magát a sportág, amiben Theodore Roosevelt amerikai elnök a jövő erős generációjának zálogát látta.

A centenáriumi szezonra az NFL profi sportfotósokat és képszerkesztőket kért fel, hogy egy hihetetlenül nagy (csak a Getty Images archívumában 2,3 millió képet jelentő) archívumból összeszedjék az NFL 100 évének 100 legfontosabb fényképét. Mi ebből válogattunk a Super Bowl előtt.