A Super Bowl-győztes edző 13 évesen kétszer akkora volt, mint a kortársai

2020.02.03. 11:43

Hosszú várakozás után nyert Super Bowlt a Kansas City Chiefs, illetve annak vezetőedzője, Andy Reid – a csapat 50 év kihagyás után lett újra bajnok, míg Reid a 222. győzelmével szerezte meg (vezetőedzőként) első bajnoki gyűrűjét, eddig a legtöbb győzelemmel álló nem bajnok volt az NFL-ben. Az 1999 óta vezetőedző Reid játékosként rövid karriert futott be, egyetemi szintig jutott, ám karrierje egyik legfurcsább jelenetét még előtte, 13 évesen hozta össze, ahogy többi kortársa fölé tornyosult egy ügyességi-fizikai játék során.

Reid az 1971-es NFL-szezon közben bukkant fel a tévében 13 évesen, egy decemberi hétfő esti meccs közben vágtak be egy jelenetet róla, ahogy többi kortársával az úgynevezett punt, pass, kick versenyben indul – itt minden indulónál összemérik a passzból, illetve kétféle rúgásból szerzett yardok összegét, és aki a legmesszebb jutott a három szám után, az nyert.

Nem nehéz elképzelni a friss Super Bowl-győztes Reid esetében, hogy ő nyert, ugyanis

szemmel láthatóan kétszer akkora volt, mint a többi 13 éves gyerek, ezért például a versenyben 13 éves kora ellenére egy éppen aktív NFL-játékos, Les Josephson mezét adták rá, mert csak az ment rá,

szó szerint az öltözőből kellett egy tartalékmezt szerezni neki, az ifiszerelések ugyanis nem voltak elég nagyok.

A versenyt 1971. december 13-án, a Los Angeles Rams és a Washington Redskins hétfői meccsének félidejében, a közönség szórakoztatására rendezték. Bónusz kiemelendő, hogy mivel Reid akkoriban még távol állt az ismertségtől, elírták a nevét.

Reid egyik gyerekkori barátja szerint a későbbi vezetőedző nagyjából 20-30 centivel volt magasabb mindenkinél, de a videó alapján ez bőven volt 40-50 centi is esetenként. A vezetőedző akkori tornatanára úgy emlékezett, hogy 1971 táján 188 centis és úgy 90 kiló lehetett, ami nyilván óriási fölényt jelentett neki a versenyben – igaz persze, hogy a közvetlenül Reid mögött álló, hozzá képest eltörpülő fiú 22-es mezben csak 8 éves volt.

A jelenetet 2010-ben túrta elő a CBS, amikor Reid a Philadelphia Eagles vezetőedzője volt, de a Kansas City meccsei alatt is előkerül. Sőt, most hogy Reid Super Bowlba jutott, egy újságíró a 13 éves Reidnek beöltözve jelent meg a döntő előtti médiahéten, nagy derültséget okozva kollégái körében.