3 hónap, mínusz 27 kiló – összement az NFL-sztár

2020.05.16. 14:48

Pont a héten írtunk róla, hogy ilyenkor jön el a szezonja annak, amikor az NFL-szurkolók rádöbbennek egy-egy frissen visszavonult játékos gyors átalakulására, mert nagyjából ekkorra látszik a hatalmas fogyás a támadófalembereknél, akiknek a visszavonulás miatt már nem kell kötelező jelleggel lapátolniuk magukba a kalóriát. A kategória legfrissebb indulója a Baltimore Ravensből visszavonult Marshal Yanda, aki a 3 hónap alatt majdnem 30 kilós fogyást eredményező módszeréről is részletesen beszélt.

Ne maradjon le semmiről!

A most 35 éves Yanda 2007-ben került az NFL-be, teljes karrierjét a Ravensnél töltötte, amivel 2013 februárjában Super Bowlt nyert, emellett 8-szor került be a Pro Bowl-keretbe és kétszer a szakírók éves álomcsapatába. Mindehhez az kellett, hogy 138 kilósra duzzassza a testsúlyát, ebből viszont már 27-et le is adott alig három hónap alatt, főként szobabiciklizéssel és a korábbi ételadagok megtizedelésével. A napi 45 perc tekerést megfejeli azért némi szaunázással is – előbbitől egyébként annyira izzad, hogy külön cipőszárító is kell a bringázáshoz használt lábbelijeihez.

Hogy érzékeltesse, mekkora különbség van a kötelező jelleggel evés, illetve a normális étrend között, Yanda megosztotta a korábbi és a mostani menüjét is:

Étkezés   Korábban   Most  
Reggeli   6 tojás (tükör vagy rántotta), egy bögre zabkása banánnal és barna cukorral   2 tojás  
Tízórai   Spenótból, fodros kelből és gyümölcsből álló turmix   Fél bögre görög joghurt negyed bögre áfonyával
Ebéd   340 gramm csirkemell rizzsel vagy kinoával   85-110 gramm csirkemell  vagy pulykamell vagy tonhal
Uzsonna   Granola pár marék szárított mangóval   Negyed bögrényi olajos mag  
Vacsora   Nagyjából 350 gramm  fehérje (steak vagy csirke) , mellé steakburgonya vagy édeskrumpli 85-110 gramm sovány fehérje káposztával, spárgával, paradicsommal és paprikával  
Esti nasi   Este 8 körül még egy kis granola   Este 7-kor magvak, bébirépa vagy egy kis sajt  
Marshal Yanda a 27 kilós fogyás előtt és után
Marshal Yanda a 27 kilós fogyás előtt és után
Fotó: Marshal Yanda

Yanda elmondta, hogy a fogyásra a korábbi csapattársa, a szintén hihetetlen átalakuláson áteső Matt Birk inspirálta, de az is közrejátszott, hogy komoly hát- és lábfájdalmai voltak 135 kiló fölötti súly mellett, és egy hosszabb sétát sem tudott már bevállalni.

Az ESPN cikke szerint Yanda elégedett a 110 kiló körüli súlyával, és nem tervez további drasztikus fogyást.