140 milliárd forint: a Super Bowl-győztesé a sportvilág legnagyobb sportszerződése

2020.07.06. 23:24

Tízéves hosszabbítást kötött a Super Bowl-győztes Kansas City Chiefs a csapat 24 éves irányítójával, aki évi 45 millió dollárért írt alá, a 450 millió dolláros összértékkel pedig övé minden idők legnagyobb szerződése a sportvilágban.

A februárban Super Bowlt nyerő Mahomes abaseballozó Mike Trout rekordját adta át a múltnak, Trout 12 évre 426,5 millió dollárt kapott a Los Angeles Angelstől 2019 tavaszán.

Fontos hozzátenni, hogy Mahomes eddigi szerződéséből még volt hátra két szezon, tehát a hosszabbítással együtt összesen 12 évre érvényes kontraktusa van, ez idő alatt 477,6 millió dollárt kap majd, ha minden jól megy. Arra is gondoltak viszont, ha valami nagy baj történne: a szerződésben van egy 140 millió dolláros sérülési biztosítás is, tehát Mahomesnak bármi baja történik a pályán, ennyit biztosan megkap.

A szerződés előtt, illetve a megkötés hírének elterjedésekor felmerült, hogy Mahomes esetleg a szezonról szezonra változó fizetési plafon egy bizonyos százalékához kötné a fizetését, ám végül nem így lett. Valószínűleg a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt is, elképzelhető ugyanis, hogy a jövőben csökkenni fog a fizetési plafon a bevételkiesés miatt, ezzel pedig Mahomes rosszul járt volna.

Az évi 45 millió dolláros átlagfizetés (a hosszabbítás számait nézve) messze a legmagasabb fizetés az NFL-ben, eddig a Seattle Seahawks irányítója, Russell Wilson volt a rekorder évi 35 millióval, Mahomes tehát alaposan feljebb vitte a lécet.

Arra persze, hogy Mahomes a mostani kondíciók mellett töltse ki a következő 12 évet, kicsi az esély. Akár fel is bonthatják a megállapodást, de még valószínűbb, hogy pár éven belül még nagyobb értékű hosszabbítást kötnek majd vele.

Patrick Mahomes így elmondhatja magáról, hogy még 25 éves kora előtt Super Bowl-győztes, Super Bowl MVP, NFL MVP, az év támadójátékosa, és a világ legjobban fizetett sportolója.

Történelmi kontextusban nézve persze egy római kori kocsihajtó, Gaius Appuleius Diocles mindenkire ráver a sportvilágban – annyi pénzt nyert, amiből egy évig tudta volna etetni Rómát.

Ne maradjon le semmiről!