Az intergalaktikus Super Bowlt álmodta meg a képregénylegenda

2020.07.25. 23:32

Elsőre talán nem gondolnánk, de az amerikaifutball és a képregények között több erősebb kapcsolódási pont is van. Pár éve például az amerikai ESPN képregényes címlapokra hajazó posztereket kezdett gyártani az egyetemi amerikaifutball-bajnokság legnagyobb rangadói elé, amiben klasszikus Marvel-címlapokat gondoltak újra. De a kapcsolat ennél sokkal régebbi:

az 1970-es évek elején a Marvel egyik legnagyobb hatású alkotója, Jack Kirby kapott megbízást arra, hogy képzelje el, milyen is lenne az NFL jövője, ha kereszteznék az amerikaifutball és a szuperhősök világát egy intergalaktikus Super Bowlban.

Ne maradjon le semmiről!

Kirby, aki többek között Amerika Kapitány, a Hulk, az X-Men és a Fantasztikus Négyes megalkotója volt a Marvelnél, épp 1971-ben igazolt át a képregénypiac legnagyobb riválisához, a DC Comicshoz. Ott nem terhelték le túlzottan, így volt ideje egyéb munkák bevállalására. Az intergalaktikus Super Bowl néven elhíresült projektet az NFL hivatalos kiadványától, a Pro Magazine-tól kapta, és Kirby képei a lap 1973. október 21-i számában jelentek meg. Nem is okoztak csalódást.

Az alkotás eredeti neve Out of Mind's Reach, vagyis Az elme határán túl volt, amihez Kirby tökéletesen hozta az 1970-es évek elborultabb képi világát.

Sajnos a megbízás nem egy teljes képregényre, vagy albumra szólt, így csak pár kép készült el. Ezek között van pár csapat megjelenésének a teljes újraálmodása, a meccsre érkező nézők ábrázolása, illetve maga a mérkőzés. Egy kétoldalas, monumentális tömegjelenet is készült féltucat játékossal, akik egy földönkívüli gömbbért harcolnak.

A meccsre érkező tömeg nagy része lebegő deszkákon közlekedik, szinte nincs két egyforma alak, lény. Egyikük, egy szakállas férfi, kezében hatalmas jogarral egészen úgy fest, mint Kirby elgondolásában a Thor-képregényekben megjelenő istenség, Odin. A képnek egyébként több színben készített verziója is létezik, mindegyik önállóan is megállja a helyét, ez is jellemző volt Kirbynél, hogy több verzióban is újragondolta saját alkotásait.

Mindkét tömegjeleneten megfigyelhető a Kirby végjegyévé váló, apró részletekig lemenő igényesség, a kiütköző, vibráló színek és a drámai hatást keltő szögek használata, illetve az úgynevezett Kirby Krackle, a hátteret (részben) kitöltő pontok kozmikus energiaként jelennek meg. Kirby, aki előszeretettel ábrázolta magát a testet is egyfajta energiaként, rendszeresen jelenítette meg a testek körül a robbanásokat, a füstöt, a kozmikus energiát és a különböző sugárfegyverek elsütését ilyen módszerrel.

A csapatok újraálmodása tulajdonképpen a csapatok szuperhősvilágba helyezésével történt. Egyedül csak a San Francisco 49ers játékosának látszik például a szeme, és mindenkin testre feszülő szuperhősruhák vannak. A legkülönlegesebb talán a Green Bay Packers szörnye, aki pont úgy fest, mint A fekete lagúna szörnye című film rémalakja, nagy karmokkal, uszonyokkal és kopoltyúkkal. Hogy mi volt emögött az elgondolás, az rejtély. Az is lehet, hogy Kirby soha nem járt Wisconsinban, és azt hitte az államról, hogy az egész egy mocsár, vagy a jövőben fenyegető globális felmelegedésre gondolt. Vagy pusztán a Green Bay (zöld öböl) névről ennyi jutott eszébe a gyors skiccelés előtt.

Kirby két évvel később egyébként kapott egy másik, kisebb felkérést is a Pro Magazine-től: egy kevésbé földtől elrugaszkodott képen kellett megrajzolnia a Minnesota Vikings irányítóját, Fran Tarkentont, akire épp egy csapatnyi linebacker tör. Tarkenton még felismerhető a képen, de azért a szuperhős alakján megfigyelhető Kirby erős kézjegye.

A képregénylegenda egyébként üzletemberként is elképzelte Tarkentont a galaktikus szuperhős figurája után, bár az egykori irányítóból végül nem üzletember, hanem tévés műsorvezető lett, miután visszavonult.

Forrás: Barnes and Noble