Egész Amerika ezt várja – de mi dönthet az elemző szerint?

mahomes
2021.02.06. 18:28
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2020–2021-es idényének döntőjében a Tampa Bay Buccaneers és a Kansas City Chiefs feszül egymásnak hétfő hajnalban az 55. Super Bowlon.

Az NFL nagydöntője minden évben a legnézettebb esemény az Egyesült Államokban – a 30 legnézettebb televíziós műsorból a 29. helyen áll valamelyik Super Bowl. Ennek apropóján ezúttal

a Pro Football Focus szakportál magyar szenior elemzőjét, Buday Zoltánt

faggattuk, mi dönthet a találkozón a két fél javára.

A hétfőn 0.30-kor kezdődő találkozót – amelyen Tom Brady már a hetedik, Patrick Mahomes pedig rövid pályafutása során a második bajnoki címéért küzd – az Aréna4 közvetíti hazánkban.

MIÉRT NYERHET A KANSAS CITY CHIEFS?

1. Nem ad időt a védelem Bradynek a hosszú passz elengedésére. A Tampa Bay szeret a mélységi passzjátékára építeni, amely a Chiefs kevésbé elit nevekből álló hátsó védősora ellen működhetne, de ha Brady nem kap elég időt, akkor hiába szakadnak el a sztárelkapói 25-30 yard mélyen. Ha valaki, akkor Steve Spagnuolo védőkoordinátor nagyon jól tudja, mennyire fontos megzavarni Bradyt, és bár most nincs egy olyan tehetséges védőfala, mint volt a 2008. februári Super Bowlban, a különleges blitzeivel odaérhet Bradyre, aki nem tud meghosszabbítani egy játékot, ha nyomás van rajta.

2. A Chiefs-támadósor kihasználja Devin White hiányosságát passz elleni védekezésben, ahogy tették azt Tremaine Edmundsszal az előző meccsen. Ennél a játéknál Edmunds nem reagálja le, hogy Travis Kelce befut a mögötte lévő területre egy keresztező útvonallal, és mivel nem követi le Kelce mozgását, így Mahomes meg tudja dobni ezt a passzt.

3. Rengeteg, snap előtti mozgás használata. Az egész NFL-ben a Chiefs-támadósor használja a legtöbb snap előtti vagy snappel egy időben történő átmozgatást. Ez több dolgot is eredményezhet: segíthet az irányítónak a védekezés olvasásában, kommunikációra – és ezáltal összezavarodottságra – kényszerítheti a védelmet, és létszámfölényt is kiépíthet a pálya valamelyik oldalán, mint ennél a játéknál. A Buffalo Bills védelme lassan reagálja le Travis Kelce (87) átmozgatását a bal oldalra, és mire Jordan Poyer (21) odaér, addigra már touchdownt szerez a Chiefs.

MIÉRT NYERHET A TAMPA BAY BUCCANEERS?

1. Elég csak egyszer-egyszer odaérni, ha azokból nagy játék lesz. Mahomest kifejezetten nehéz sackelni még akkor is, hogyha nyomás van rajta. Ezért amikor a közelébe érnek, akkor törekedni kell a nagy játékra (sack vagy fumble), és ez egyből megfordíthatja a meccs alakulását. Ráadásul egy teljesen felforgatott támadófal játszik Mahomes előtt, és Mike Remmers az idényben először fog bal oldali tackle poszton kezdeni egy meccset. Amikor ő legutóbb Super Bowlon pályára lépett, akkor ez történt (a támadófal jobb szélét érdemes nézni):

2. Play action passzok a pálya közepén. Egyre gyakrabban kezdte el használni a play actiont (amikor azt mutatják, futni fognak, de ehelyett végül passzkísérlet jön) a Tampa Bay a szezon előrehaladtával, és jól is tette, mert ez nagyon jól ment Bradynek. Az egyik legnagyobb haszna ezeknek a játékoknak, hogy zónavédekezésnél felhúzzák a linebackereket – hiszen ők reagálnak a futás megállítására –, és a mögöttük megnyíló területet lehet támadni. A Tampa Baynek több olyan tight endje is van, aki be tudja játszani a pálya közepét, és például Rob Gronkowskit senkinek sem kell bemutatni.

3. Ha Leonard Fournette tartja remek formáját. A Buccaneers futóját korábban sokan kritizálták (beleértve ezen sorok íróját is), de a rájátszásra sokat javult a teljesítménye. A Buccaneers az indokoltnál is jobban szeret első kísérletekre futni, és bár ez elméletileg nem egy jó stratégia, Fournette kisegítheti őket, ha ezeknél a kísérleteknél 2-3 yard helyett sikerül 5-6 yardot szereznie. Ez abban is segítene, hogy a Chiefs-támadósor tovább a pálya szélén maradjon, de kulcsfontosságú lesz a hosszú támadássorozatokat pontszerzésekkel zárni, például ilyennel:



Borítókép: Mike Ehrmann / Getty Images