Majdnem elveszítette a lábát – az év visszatérője lett!

2021.02.07. 12:35
A papírformának megfelelően Alex Smith kapta meg az Év visszatérője címet a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL).

Persze ez nagyjából ott eldőlt, hogy a Washington irányítója újra játékra jelentkezett, hiszen 2018 novemberében olyan súlyos lábtörést szenvedett, hogy az is kérdéses volt, sikerül-e egyáltalán megmenteni a lábát, vagy amputálni kell.

Egy ideig még az élete is veszélyben forgott, végül azonban 17 műtét után sikerült megmenteni a lábát, elkezdhette a rehabilitációt, engedélyt kapott az orvosoktól a játékra, és a riválisok gyenge játéka miatt végül pályára is került.

Sőt! A hat kezdő mérkőzésén 5–1-es mérleget hozott össze, csapata pedig a 2–8-as kezdés ellenére bejutott a rájátszásba! Ott már Smith sérülés miatt nem tudott pályára lépni, de ha valaki a brutális sérülése után azt mondja, hogy nem csupán visszatérhet valaha még az NFL-pályákra, de tényező is lehet a profi ligában, alighanem mindenki egyből aláírta volna.

Smith a 2005-ös játékosbörze első kiválasztottja volt, karrierje összefonódott Aaron Rodgersével, akit ugyanekkor nagy meglepetésre egészen a 24. helyig hagytak csúszni. A Green Bay irányítója mögé ráadásul együttese tavaly egy fiatal játékost is húzott, de ez sem szegte kedvét, sőt! Az idényt 48 touchdownpasszal és szenzációs, 121,5-ös irányítómutatóval zárta, a Packers 13–3-as mérleggel az NFC legjobbja lett, nem volt kérdés, hogy pályafutása során harmadszor is ő lesz a legértékesebb játékos a ligában!

A védők közül Aaron Donald is harmadszor ért a csúcsra, a támadóknál a futókirály Derrick Henry lett a legjobb, az újoncoknál Smith washingtoni csapattársát, az irányítósiettető Chase Youngot, valamint a Chargerst irányító Justin Herbertet díjazták, az év edzője pedig a Clevelandet a rájátszásba hosszú idő után visszavezető Kevin Stefanski lett.

Az NFL nagydöntőjét magyar idő szerint 0.30-kor játsszák le, a Tampa Bay Buccaneers–Kansas City Chiefs-találkozót az Aréna4 közvetíti hazánkban.