Brady hetedszer a csúcson, a Tampa Bay megsemmisítette a címvédőt

2021.02.08. 04:46
Az 55. Super Bowlon meglepetésre a Tampa Bay Buccaneers összességében rendkívül simán, 31–9-re győzte le a címvédő Kansas City Chiefs együttesét. A 43 éves Tom Brady azt követően, hogy tavaly húsz év után elhagyta a New England Patriots csapatát, rögtön az első idényében győzelemre vezette a floridai együttest, amely 2003 után második bajnoki címét nyerte. Minden idők legjobbja a tizedik nagydöntőjében a hetedik sikerét aratta, és újra ő lett az MVP.

A pénzfeldobást ugyan a Kansas City nyerte, de átadta a támadás jogát riválisának. Ezzel nem tudott mit kezdeni a Tampa Bay, és gyorsan puntra kényszerült, de hasonlóan rövid időt töltött a pályán a Kansas is.

Az első pontokat végül a negyed közepén a címvédő tette fel a táblára egy mezőnygól formájában, majd jött az első értékelhető Tampa-támadás, ami rögtön touchdownt is ért: Brady Rob Gronkowskit szolgálta ki egy 75 yardos drive végén.

Érdekesség, hogy Bradynek ez volt a 10. Super Bowlja, de csak az első alkalom, amikor az első negyedben touchdownt szerzett.

A következő Chiefs-támadás is idő előtt elhalt, a Tampa viszont szép futásokkal és egy hosszú Mike Evans-elkapással a gólvonal közeléig jutott. Itt az első három kísérlet nem járt eredménnyel, de mezőnygól helyett – érthetően – megpróbálkozott a negyedik kísérlettel a házigazda, viszont a Chiefs-védelem megállította Ronald Jones futását.

A KC újra puntra kényszerült, az elrontott rúgást követően pedig kiváló mezőnypozícióból támadhatott a Buccaneers. 

Brady következő passzát ugyan Tyrann Mathieu lehalászta, de egy szabálytalanság megmentette a veterán irányítót az interceptiontől.

A hazaiak így csak mezőnygóllal próbálkozhattak, de a Chiefs speciális egysége hatalmas hibát elkövetve idő előtt beugrott, ezzel újra Brady kezébe adta a labdát, ő pedig azonnal büntetett, és másodszor is Gronkowskit találta meg az endzone-ban.

A visszavonulásból visszatért tight end a legendás Jerry Rice után a második játékos lett az NFL történetében, aki két Super Bowlon is egynél több TD-t kapott el.

A Chiefs ezt követően összerakta első jónak mondható támadását, de a vörös zóna közelében megálljt parancsolt a floridai védelem, így csak mezőnygól lett a vége.

Bradynek egy perce maradt visszatámadni, és egy Mike Evans elleni szabálytalanság miatt újra a vörös zónába került a Buccaneers. Újra érkezett egy sárga zászló a védőkre, és már az egyyardoson volt a Tampa Bay, ezt a távolságot pedig újra abszolválta Brady, 

akinek a harmadik TD-passza Antonio Brownnak ment.

A félidőben így 21–6-ra vezetett a Tampa.

The Weeknd előadását követően a második félidő első támadását a Chiefs vezethette, de ezúttal is meg kellett elégednie a mezőnygóllal. A Buccaneers azonban rajta tartotta a lábát a gázpedálon, néhány jó futás, és egy nagy Gronkowski-elkapással szépen haladt előre,

majd a futó Leonard Fournette egy 27 yardos TD-vel növelte a Tampa előnyét.

A Bucs futója Larry Fitzgerald és Terrell Davis után a harmadik játékos az NFL-ben, aki sorozatban négy mérkőzésen is TD-t szerzett a rájátszásban.

A Chiefst érthetően szorította az idő, Mahomes pedig egy menekülés után bevállalt egy kockázatos passzt, ami azonban az újonc Antoine Winfield Jr. kezében landolt, így újra a házigazda jöhetett.

A Bucs ezúttal csak mezőnygólig jutott, de 31–9-nél a Chiefs már csak a csodában bízhatott.

A negyedik negyed elején újra összejött egy hosszabb drive a Chiefsnek, de mindenképpen TD-re kellett mennie, ezért a negyedik és hosszút is bevállalta, sikertelenül. A Tampa innentől már csak az órát fogyasztotta, a Chiefs pedig csak az eredmény kozmetikázásáért támadhatott, viszont még ez sem jött össze a bajnoknak.

A Tampa Bay Buccaneers tehát 31–9-re nyert, Tom Brady pedig 7. bajnoki címét ünnepelhette. 

Ezzel egyébként több Super Bowl-győzelemmel büszkélkedhet, mint bármelyik NFL-klub.

Végeredmény, Super Bowl LV:
Tampa Bay Buccaneers–Kansas City Chiefs 31–9

(Szerző: ARENA4)