Diszkriminációs botrány rázhatja meg az NFL-t

2022.02.02. 10:39
A Miami Dolphins korábbi vezetőedzője, Brian Flores beperelte az NFL-t, valamint három klubot: a New York Giantset, a Denver Broncost és a Dolphinst.

A 40 éves szakember és jogi képviselői 58 oldalas vádiratot adtak le Manhattanben a szövetségi bíróságon, a vád pedig többek között diszkrimináció.

Flores 2019-ben került a Miami Dolphins élére azok után, hogy az azt megelőző tíz évet a New England Patriotsnál töltötte különböző segédedzői pozíciókban. Az első idénye nem sikerült jól a floridai együttessel, a következőben viszont 10–6-os mérleggel végzett és csak a balszerencsének köszönhetően maradt le a rájátszásról. Az elmúlt szezont pocsékul kezdte a csapat, de aztán magára talált és sorozatban hét győzelmet aratott, végül azonban megint hoppon maradt. A szezon végeztével megköszönték a munkáját, ami általános döbbenetet váltott ki az NFL-ben.

A vádiratból kiderül, hogy a Dolphins tulajdonosa, Stephen Ross a 2019-es idény elején minden egyes vesztes (!) meccsért 100 000 dollárt ajánlott fel Floresnek, a cél ugyanis az volt, hogy a csapat „tankoljon", azaz minél több vereségének köszönhetően minél jobb pozícióból draftolhasson 2020-ban. Flores viszont ennek nem tett eleget, ami miatt a főnöke rendkívül megharagudott rá.

2019-ben egyébként nem csak a Miami interjúztatta Florest, a Denver Broncosnál is bejelentkezett. 

Az NFL-ben érvényben van az úgynevezett Rooney-szabály, ami előírja a klubok számára, hogy amennyiben megüresedett az általános igazgatói és/vagy vezetőedzői pozíció, akkor kötelesek legalább egy olyan jelöltet meghallgatni, aki valamilyen etnikai kisebbséget képvisel.

Sokan kritizálják ezt a szabályt, mondván a legtöbb csapat csak lefutja a kötelező köröket, de ezek az interjúk többnyire inkább színjátékra hasonlítanak. Flores is erről számolt be, amikor 2019-ben úgy találkozott a Broncos elöljáróival, többek között a legendás John Elwayjel, hogy a vezetők nagyjából egy órát késtek a meetingről, szemmel láthatóan totálisan érdektelenek voltak, sőt Flores szerint komoly másnapossággal küzdöttek. A Broncos állítólag ekkor már letette a voksát Vic Fangio mellett (akit idén kirúgott a klub), és csak a Rooney-szabály miatt és a büntetés elkerülése érdekében hallgatta meg Florest.

A legfrissebb botrányt pedig Flores és korábbi mentora, Bill Belichick robbantotta ki. A Patriots trénere rosszul értelmezett egy információt, és kicsit korán gratulált Floresnek a New York Giants vezetőedzői pozíciójához. 

Annyira korán, hogy Flores még nem is volt interjún a csapatnál.

Addigra viszont Belichick megtudta, hogy a Giants Brian Dabollt fogja kinevezni, azaz már náluk is megszületett a döntés azelőtt, hogy eleget tettek volna a Rooney-szabálynak. Mindez egy nappal Flores interjúja után hivatalosan is megtörtént, a szakvezető a beszélgetésre annyit mondott, hogy az egész teljesen kamu volt.

Amennyiben Flores állításai bizonyítást nyernek, úgy mindhárom csapat komoly büntetésre, azaz pénzbírságra és draftjogok elvételére is számíthat.