Ez dönthet Amerika leginkább várt eseményén

sb elemzés
2022.02.10. 18:30
Már csak egy meccs van hátra a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2021-es idényéből. A Cincinnati Bengals–Los Angeles Rams előtt a Pro Football Focus szakportál magyar szenior elemzőjét, Buday Zoltánt faggattuk, szerinte mi dönthet egyik és másik csapat javára az 56. Super Bowlon.

NFL 2021
56. SUPER BOWL
hétfő 0.30:  Cincinnati Bengals (AFC, 4. kiemelt, 13–7-es összmérleg)–Los Angeles Rams (NFC, 4., 15–5)
Kalifornia, Inglewood, SoFi Stadion (a Rams hazai pályája)

A Los Angeles-i csapat all-injéről és a cincinnati Hamupipőke-sztoriról, avagy a két döntős fináléig tartó útjáról szerdán értekeztünk bővebben, ide kattintva gyorsan képbe kerülhet a két együttes idényével! 

Miért nyerhet a Los Angeles Rams?

Matthew Stafford hihetetlen formában van. Josh Allent leszámítva Matthew Staffordnak van az irányítók között a legmagasabb PFF-osztályzata a rájátszásban. A korábbi Lions-irányítónak egy rájátszásgyőzelme se volt a szezon előtt (0–3), de oroszlánrészt vállalt a csapata három sikeréből januárban. Az alábbi videóban látható, mennyire kitekert pozícióból is tud passzolni Stafford, és hogy a karjának köszönhetően bele sem kell állnia passzokba, hogy ennyire pontos legyen.

Jobb guard poszton nagyon sebezhető a Bengals. Az egész ligában nincs olyan csapat, amely annyira rosszul állna a jobb oldali guard (jobbról a második támadófalember) posztján, mint a Cincinnati Bengals. Ez főleg fontos lehet annak tudatában, hogy a Ramsnél játszik a liga legjobb védője, Aaron Donald, aki nagyon megnehezítheti majd Joe Burrow irányító dolgát. A lenti videó megmutatja, mennyire könnyen nyomás alá kerülhet Burrow a jobb oldalról, és valószínűleg hasonló bravúrokat kell majd bemutatnia, hogy életben tartson játékokat a Super Bowlon is.

Cooper Kupp a Bengals linebackerei ellen nagyon élhet. A Los Angeles Ramsben játszik a 2021-es NFL-szezon legjobb elkapója, de ha ez még nem lenne elég, akkor Cooper Kupp pont ott igazán veszélyes, ahol gyenge a Cincinnati Bengals. A Rams elkapója nagyon jó abban, hogy megtalálja az üres területeket a pályán, és elkapás után még a liga legatletikusabb linebackerei ellen is képes yardokat szerezni. A Bengals védelmében pont ez az egység a leggyengébb, úgyhogy ez nagy kihívás lehet az ohióiaknak.

Miért nyerhet a Cincinnati Bengals?

Ja'Marr Chase egyedül megnyerhet egy meccset. A Bengals újonc elkapója sorra dönti a rekordokat ebben a szezonban, és egyértelműen bizonyította, hogy nemcsak az első éves játékosokat tekintve, hanem ligaszinten is a legjobbak között van. Nagy kérdés, hogy mennyire gyakran fogja őt egy az egyben őrizni Jalen Ramsey, a Rams sztárvédője, de Chase ebben a szezonban már megmutatta, hogy a legjobb cornerbackek ellen is meg tudja nyerni a párharcait. Nem feltétlenül abban erős Chase, hogy elszakad a védőjétől, nagy százalékban be tudja húzni azokat a passzokat, amikor rajta lógnak az ellenfelek.

Nagyon fegyelmezetten játszik a Cincinnati Bengals secondaryje. Lou Anarumo védőkoordinátorról egyre többet fognak majd beszélni, és ez teljesen megérdemelt azok után, ahogy a Chiefs ellen játszott a védelme. Nincsen igazi sztár a védelmében, de ezt kommunikációval és fegyelmezettséggel tudják kompenzálni. Emberezéses védekezéseknél rendkívül fontos, hogy az elzárásoknál és keresztező útvonalaknál kommunikáljanak a védők, és váltsanak embert, hogy ne legyen senki se szabadon. Az alábbi videóban egy példát látunk arra, ahogy egy elzárásnál nagyon gyorsan váltanak embert a védők, ennek köszönhetően senki nincs szabadon, az irányítónak pedig szabadulnia kell a labdától.

Evan McPherson nem tud hibázni. Nemegyszer láthattuk azt az elmúlt években, hogy egy fontos meccs az utolsó másodpercekben dőlt el egy rúgással. Furcsa, de ha erre kerülne a sor, akkor minden bizonnyal a Bengalsnál lenne az előny, még úgy is, hogy náluk van a tapasztalatlanabb rúgó. Az újonc mind a 12 kísérletét értékesítette a rájátszásban, és a legutóbbi két Bengals-meccs az ő sikeres rúgásával ért véget. Amennyiben három rúgást értékesít a Super Bowlon, akkor megdönti Adam Vinatieri rekordját, akinek a 2006-os rájátszásban 14 sikeres mezőnygólja volt.

Melyik csapat nyeri meg az NFL 2021-es idényét?

Super Bowl-győzelmek

  • 6 – New England Patriots, Pittsburgh Steelers
  • 5 – Dallas Cowboys, San Francisco 49ers
  • 4 – Green Bay Packers, New York Giants
  • 3 – Denver Broncos, Oakland / Los Angeles / Las Vegas Raiders, Washington Redskins / Football Team
  • 2 – Baltimore / Indianapolis Colts, Baltimore Ravens, Kansas City Chiefs, Miami Dolphins, Tampa Bay Buccaneers
  • 1 – Chicago Bears, New Orleans Saints, New York Jets, Philadelphia Eagles, St. Louis / Los Angeles Rams, Seattle Seahawks

Super Bowl-szereplések bajnoki cím nélkül

  • 4 – Minnesota Vikings, Buffalo Bills
  • 2 – Atlanta Falcons, Carolina Panthers, Cincinnati Bengals
  • 1 – Arizona Cardinals, San Diego / Los Angeles Chargers, Tennessee Titans

Super Bowl-szereplés nélküli csapatok

  • Cleveland Browns, Detroit Lions, Houston Texans, Jacksonville Jaguars

A két versenyben lévő gárda legutóbbi Super Bowl-szereplése (naptári év szerint)

  • 2019 – Los Angeles Rams (vesztes)
  • 1989 – Cincinnati Bengals (vesztes)

(Borítókép: Mario Tama / Getty Images)