Sokkoló cserék, megvan Big Ben utódja – ez volt a NFL-draft első napja!

draft 2022
2022.04.29. 05:43
Magyar idő szerint péntek hajnalban megkezdődött a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) holt szezonjának legfontosabb eseménye, a 2022-es játékosbörze. A draft első választása az irányítósiettető Travon Walkerre esett, a visszavonuló Ben Roethlisberger utódja az első passzmesterként elkelő Kenny Pickett lehet Pittsburghben. Nem csak az újoncok szolgáltattak témát, hiszen két sztárelkapó is csapatot váltott az éjszaka során.

Egymást követő második évben is a Jacksonville Jaguars zárt a legrosszabb mérleggel, így választhatott 1/1-esként a játékosbörzén. Ugyanakkor ellentétben a 2021-es drafttal, ezúttal nemhogy korszakos irányítótehetség, igazából nagyon kiemelkedő játékos sem akadt, így sokáig kérdéses volt, ki lehet az első választás.

Az első kör előtti napokban aztán nagy erőkkel jöttek a hírek, hogy az egyetemi bajnok Georgia elképesztően atletikus, szenzációsan gyors és agilis, valamint borzasztóan robbanékony irányítósiettetője, Travon Walker lehet a befutó, és végül ezek a hírek bizonyultak igaznak.

Két poszttársa, a sokáig 1/1-re esélyesebbnek várt Aiden Hutchinson és Kayvon Thibodeaux is kiment a top 5-ben, a legjobb fordulékonysággal bíró michigani maradt államon belül, és a Detroit játékosa lett, a középiskola óta sztárnak számító oregoni pedig elképesztő őrjöngést hozó felvezetés után került New Yorkba – a Giantshez.

Közöttük két cornerback is kiment, elsőre talán meglepő sorrenddel, hiszen Ahmad „Sauce” Gardnert várták többen is a lista élére, ő szintén a Nagy Almában kötött ki, a Jetsnél.

Az első támadóra a hatodik helyig kellett várni, akkor Ikem Ekwonu révén a futásblokkolásban kiemelkedő őserő érkezett a Carolina támadófalába, majd a Giants is ide húzott, Evan Neal is sokáig volt az 1/1-es beszélgetésekben, a 337 fonttal gyakorlatilag vékonynak tűnő Alabama-támadófalemberrel gyakorlatilag tökéletessé tették első körüket az Óriások.

Kisebb „támadórohanás” vette ezzel kezdetét, hiszen a nyolcadikként a USC-n utolsó évében nyolc meccsen 88 elkapást és 1084 yardot szerző Drake London lett az elsőként elkelő elkapó, a Seahawks ugyancsak egy támadófalemberre költötte el a Russell Wilson-cserében érkező 1/9-et, a Jets pedig a legjobb corner után a legjobb elkapót is kiválasztotta másodikként, Garrett Wilsont is jobbnak tartották előzetesen a posztján elsőként kihúzott társánál.

Az első cserére az 1/11-ig kellett várni, a New Orleans Saints az Eaglestől megszerzett 1/16 mellett a 3/98+4/120-at adta a Washingtonnak, hogy elhozza Wilson egyetemi csapat- és poszttársát, Chris Olavét. 

A következő viszont jött egyből, a Lions az 1/32-ről jött fel, ugyancsak egy elkapóért, az egyetemi döntőben súlyos sérülést szenvedő, de talán a legnagyobb potenciállal bíró Jameson Williamsért! A Minnesotának ezért odaadták második (2/34) és harmadik körös (3/66) választási jogukat is, fordított irányban pedig az 1/12 mellett ugyancsak jött egy 2. kör (2/46). 

Ahhoz képest, hogy az első öt húzás egyaránt a védelembe ment, a következő hét egyaránt támadó VOLT, hárman a falba, négyen az elkapósorba kerültek!

Ha pedig egy üzlet beindul, jött egymás után a harmadik csere is, az Eagles egy negyedik és két ötödik kört beáldozva két pozíciót jött fel az 1/13-ra, hogy elvigye a 198 centivel és 155 kilóval a fizika szabályait meghazudtolóan villámgyors Jordan Davist.

Róla lemaradt a megszerzésére nagy favoritnak tartott Ravens, cserébe a Baltimore elvitte talán a legjobb védőt az egész draftról Kyle Hamilton személyében, akit a pozíciós érték(telenség) miatt tudott megkaparintani a 14. helyen. A holt szezonban korábban megszerzett Marcus Williamsszel közösen parádés párost alkothatnak.

Jött egyből a meglepetés a Hollóktól, hiszen eddigi első számú elkapójukat, Hollywood Brownt Arizonába cserélték a harmadik körös választásukkal karöltve (3/100), cserébe feljöttek az 1/23-ra – innen még két helyet lement az együttes, hogy végül a kissé alulméretezett, de kétségtelenül kiváló center Tyler Linderbaumot húzzák.

A kör közepén három pick alatt kiment a két legjobb belső támadófalember (guard), majd jött egy újabb masszív csere, a Tennessee Titans jött fel 1/18-ra, méghozzá a kiváló elkapó A. J. Brown, plusz egy 3. körért (3/101) cserébe! Az első három évében 2995 yardot és 24 TD-t szerző játékos új szerződést szeretett volna kötni az idény előtt, erre most már Philadelphiában kerülhet sor: a hírek szerint 4 év alatt 100 milliót kereshet az Eaglesnél, 57 millió lesz a garantált tartalom. Helyére az óriási méretű Treylon Burks érkezett az 1/18-on.

Az első irányítóra végül az 1/20-as pickig kellett várni, akkor a Pittsburgh Steelers városon belül tartotta az egyetemi sztár Kenny Pickettet. A 2021-ben berobbanó játékos a poszthoz képest kifejezetten pici kézzel bír, amivel még lehet gondja a jövőben, és nem kis örökséget kell átvennie, hiszen a leendő „halhatatlan” Ben Roethlisberger utódja lesz a hatszoros Super Bowl-győztesnél.

A következő választás is a kockázatos fajtából jött, Trent McDuffie játékra talán a legjobb cornerback volt, ugyanakkor alacsonysága mellett nála a rendkívül rövid karok számítottak figyelmeztetőnek, így egészen 1/21-ig csúszott, ahol a Patriots helyére felcserélő Chiefs vitte. A New England az 1/29 mellett egy harmadik (3/94) és egy negyedik (4/121) kört kapott a mozgásért.

A Hazafiak csoportriválisai, a Bills és a Jets felfelé kapaszkodtak, előbbi egy 4. kört dobott be az 1/25 mellett a Ravensnek, hogy elvigye Kaiir Elamet a védelmébe, utóbbi pedig a meglepően sokat csúszó irányítósiettetőre, Jermaine Johnsonra csapott le 1/26-on. 

A Jaguars is úgy érezte, hogy vissza kell még jönni az első napra, a cserepartner a Tampa Bay Buccaneers lett, a választás pedig a linebacker Devin Lloyd.

A Patriots végül egy sokkal, de sokkal későbbre várt belső támadófalembert vitt el, a Chiefs pedig lecsapott a görög félistenre, George Karlaftis (avagy Jorosz Karlaftisz) így csak kiment az első körben.

A Super Bowl-szereplő Cincinnati Bengals a hátvédsorát erősítette meg, a nap utolsó választása pedig Daxton Hill poszttársa, Lewis Cine lett – a Georgia védelme így keretbe foglalta az első kört, összesen öt Buldog kelt el ebből a kiváló csapatrészből! 

Kisebb meglepetésre a sokak szerint legnagyobb potenciállal bíró irányító, Malik Willis (Liberty) így nem kelt el az első napon.

A folytatás magyar idő szerint szombat hajnali 1 órától a 2–3. körrel, a zárás pedig szombaton 18 órától jön a 4–7. körökkel.

NFL DRAFT 2022

1. KÖR

  1. Jacksonville Jaguars – Travon Walker, irányítósiettető (Georgia)
  2. Detroit Lions – Aiden Hutchinson, irányítósiettető (Michigan)
  3. Houston Texans – Derek Stingley Jr., cornerback (LSU)
  4. New York Jets – Ahmad Gardner, cornerback (Cincinnati)
  5. New York Giants – Kayvon Thibodeaux, irányítósiettető (Oregon)
  6. Carolina Panthers – Ikem Ekwonu, támadófalember (North Carolina State)
  7. New York Giants – Evan Neal, támadófalember (Alabama)
  8. Atlanta Falcons – Drake London, elkapó (USC)
  9. Seattle Seahawks – Charles Cross, támadófalember (Mississippi State) 
  10. New York Jets – Garrett Wilson, elkapó (Ohio State)
  11. New Orleans Saints – Chris Olave, elkapó (Ohio State)
  12. Detroit Lions – Jameson Williams, elkapó (Alabama)
  13. Philadelphia Eagles – Jordan Davis, védőfalember (Georgia)
  14. Baltimore Ravens – Kyle Hamilton, söprögető (Notre Dame)
  15. Houston Texans – Kenyon Green, belső támadófalember (Texas A&M)
  16. Washington Commanders – Jahan Dotson, elkapó (Penn State)
  17. Los Angeles Chargers – Zion Johnson, belső támadófalember (Boston College)
  18. Tennessee Titans – Treylon Burks, elkapó (Arkansas)
  19. New Orleans Saints – Trevor Penning, támadófalember (Northern Iowa) 
  20. Pittsburgh Steelers – Kenny Pickett, irányító (Pittsburgh)
  21. Kansas City Chiefs – Trent McDuffie, cornerback (Washington)
  22. Green Bay Packers – Quay Walker, linebacker (Georgia) 
  23. Buffalo Bills – Kaiir Elam, cornerback (Florida)
  24. Dallas Cowboys – Tyler Smith, támadófalember (Tulsa)
  25. Baltimore Ravens – Tyler Linderbaum, középső támadófalember (Iowa)
  26. New York Jets – Jermaine Johnson II, irányítósiettető (Florida State)
  27. Jacksonville Jaguars – Devin Lloyd, linebacker (Utah)
  28. Green Bay Packers – Devonte Wyatt, védőfalember (Georgia) 
  29. New England Patriots – Cole Strange, belső támadófalember (Chattanooga)
  30. Kansas City Chiefs – George Karlaftis/Jorosz Karlaftisz, irányítósiettető (Purdue) 
  31. Cincinnati Bengals – Daxton Hill, cornerback/söprögető (Michigan)
  32. Minnesota Vikings – Lewis Cine, söprögető (Georgia)

(Borítókép: Csak azért, mert az Indianapolis Colts nem volt érdekelt az első körben, a szurkolók még jól érezték magukat Las Vegasban – David Becker/Getty Images)