Mire mehet 2023-ban egy masszívan középkorú férfi az ifjak között?

brady
2023.01.14. 05:55
Szombaton két mérkőzéssel elkezdődik a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) rájátszása, amely generációváltást hozhat a ligában. Persze, azért akad egy 45 éves ember, aki próbál még mindig dacolni az idő múlásával…

NFL 2022

RÁJÁTSZÁS, WILD CARD KÖR

NEMZETI FŐCSOPORT

22.30: San Francisco 49ers (2.)–Seattle Seahawks (7.)

vasárnap 22.30: Minnesota Vikings (3.)–New York Giants (6.)

kedd 2.15: Tampa Bay Buccaneers (4.)–Dallas Cowboys (5.)

pihenőhéten: Philadelphia Eagles (1.)

AMERIKAI FŐCSOPORT

vasárnap 2.15: Jacksonville Jaguars (4.)–Los Angeles Chargers (5.)

vasárnap 19.00: Buffalo Bills (2.)–Miami Dolphins (7.)

hétfő 2.15: Cincinnati Bengals (3.)–Baltimore Ravens (6.)

pihenőhéten: Kansas City Chiefs (1.)

Fiatal titánok és a nagy öreg

A fogadóirodáknál öt csapat végső sikere áll két számjegyű szorzó alatt, a favoritok közé a Kansas City Chiefst, a Buffalo Billst, a Philadelphia Eaglest, a San Francisco 49erst és a tavalyi döntős Cincinnati Bengalst veszik fel a bukik.

A közös? Fiatal, lendületes irányító vezeti a gárdát, hiszen a legrutinosabb Patrick Mahomes – aki a harmadik Super Bowljáért küzd – is csupán 27 éves.

Az Amerikai főcsoportban amúgy is végbement egy generációváltás, hiszen Mahomes a hét kezdő irányító legidősebbje. A Nemzetiben azért akad néhány rutinosabb passzmester, közülük is kiemelkedik Tom Brady, akinek egyedül több tapasztalata van, mint a második és a harmadik helyezettnek összesen…

A rájátszásba jutó gárdák kezdő irányítói

 • Brock Purdy (23 éves, 1. idénye) – San Francisco 49ers
 • Trevor Lawrence (23 éves, 2. idénye) – Jacksonville Jaguars
 • Justin Herbert (24 éves, 3. idénye) – Los Angeles Chargers
 • Jaelen Hurts (24 éves, 3. idénye) – Philadelphia Eagles
 • Tua Tagovailoa (24 éves, 3. idénye) – Miami Dolphins*
 • Daniel Jones (25 éves, 4. idénye) – New York Giants
 • Joe Burrow (26 éves, 3. idénye) – Cincinnati Bengals
 • Josh Allen (26 éves, 5. idénye) – Buffalo Bills
 • Lamar Jackson (26 éves, 5. idénye) – Baltimore Ravens
 • Patrick Mahomes (27 éves, 6. idénye) – Kansas City Chiefs
 • Dak Prescott (29 éves, 7. idénye) – Dallas Cowboys
 • Geno Smith (32 éves, 10. idénye) – Seattle Seahawks
 • Kirk Cousins (34 éves, 11. idénye) – Minnesota Vikings
 • Tom Brady (45 éves, 23. idénye) – Tampa Bay Buccaneers

A Dallasnak még nem volt sikerélménye Brady ellen

A mezőny egyedüli negatív mérlegű (8–9) együttese a 12–5-ös Dallast fogadja, mégis kedvező előjelekkel. A Cowboys az egész liga harmadik legtöbb pontját (467) jegyezte, ami még figyelemre méltóbb, ha hozzávesszük, hogy a két együttes az alapszakasz nyitányán is találkozott egymással, és akkor csak három pontot szerzett Floridában a Dallas (19–3).

Érdekesség, hogy az előző idény is Buccaneers–Cowboys-találkozóval indult, akkor Bradynek a végén fordítást eredményező támadósorozatot kellett vezetnie, Ryan Succop közeli mezőnygóljával nyert 31–29-re a címvédő Tampa Bay.

Előtte a Patriots színeiben ötször játszott a másik konferencia egyik zászlóshajójával, a mérleg pedig akkor is hibátlan volt, mind az ötször a New England nyert, így Brady mutatója a Cowboys ellen jelenleg 7–0!

A „kalózok” ebben az idényben finoman szólva is döcögtek, de az idény hajrájára feljavultak, amiben bízhatnak, valamint abban is, hogy Dak Prescott októberi visszatérése óta nagyon szórja a labdákat, a legutóbbi 10 meccsén 14 interceptiont dobott.

Háromszor is harmadjára

Három párharcban is csoportriválisok feszülnek egymásnak, így az idényben már harmadjára találkoznak a felek.

Rögvest a nyitányon a San Francisco 49ers és a Seattle Seahawks csap össze, a kaliforniai gárda egyértelmű esélyével. Az ötszörös bajnokot az sem zavarta meg, hogy az idényben első két irányítóját elveszítette, az újonc Brock Purdy viszont szenzációsan mutatkozott be: öt meccsen 13 TD-passzt osztott ki, egyet pedig még futott is mellé.

A 49ers idénye nem indult fényesen, az első hét meccsből a Bears, a Broncos, a Falcons és a Chiefs is legyőzte, a 3–4-es rajt után viszont sorozatban tíz találkozót húzott be a gárda, amely az egész liga legkevesebb pontját engedte az ellenfeleknek (277).

Nick Bosa a NFL legjobb irányítósiettetőjeként 18,5 sackkel zárta az idényt, az év védője cím fő esélyesévé előlépve ezzel.

A Russell Wilsont Denverbe cserélő Seattle Seahawks meglepően jól rajtolt, a liga első németországi összecsapására 6–3-as mérleggel érkezett, de a következő hat meccséből ötöt is elbukott, így 7–8-ra romlott a mutatója, és már nem a saját kezében volt a sorsa. A Jets és a Rams legyőzésével a pozitív mérleg azért végül meglett, a Lions szívességének köszönhetően pedig Geno Smith vezérletével csak összejött a playoff is – ahol várhatóan azért harmadszor is a San Francisco kerekedik felül.

A Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens-párharc is nagyjából hasonló utat követett, hiszen a tavalyi döntős az első nyolc meccsen elért 4–4-es mérleg után nyolc sikerrel zárt (a Bills elleni összecsapásnak nem lett eredménye Damar Hamlin ijesztő esetét követően). Joe Burrow a 16 meccsen 4475 yardot és 35 TD-passzt jegyzett, Ja’Marr Chase 12 fellépésen is eljutott 1046 yardig, mellette Tee Higgins is átjutott az 1000-es határon (1029).

A „hollók” 3–3 után négy győzelemmel léptek el, majd 9–4-gyel is álltak már, de az utolsó négy meccsből hármat is elbuktak – Lamar Jackson december eleje óta nem tudott pályára lépni. Az utolsó fordulóban teljesen tartalékosan felállva engedték el a Bengals elleni derbit, múlt vasárnap 26–17-re nyert a most is esélyesebb Cincinnati, visszavágva az októberi vereségért.

A Buffalo Bills és a Miami Dolphins is 1–1-re áll egymással szemben, a forma viszont itt is a házigazda mellett szól. A floridai csapat a kidőlő Tua Tagovailoa nélkül befejezve is legyűrte otthon riválisát, viszont a következő három meccsét egyaránt elbukta, így 3–3-ra romlott az eredménye. Ezt ötmeccses győzelmi (8–3), majd ötmeccses vereségszéria (8–8) követte az irányítók sérülései mellett, a záráson viszont Skylar Thompsonnal is meglett a Jets legyőzése (11–6 lett a vége), ezzel pedig a playoff. Tuával, valamint két villámgyors elkapójával, Tyreek Hill-lel (1710 yard) és Jaylen Waddle-lel (1356) bármelyik csapat védelmének nagy kihívás lehet a Dolphins támadósora, de az már a hét közepén eldőlt, hogy Tua játékára nem lesz esély, s ha ismét csak a harmadik számú irányító játszhat, akkor kis túlzással lejátszani is felesleges a meccset.

Már csak azért is, mert a Bills a liga talán legjobb csapataként szerepel, volt egy meglepő, november eleji dupla botlás nagy fórból a Jets és a Vikings ellen, ezt követően viszont mind a hét meccsét megnyerte, és 13–3-mal zártak Josh Allenék – más kérdés, hogy a Bengals ellen félbeszakadt meccs miatt az első helyre végül nem volt esélyük, hiába verték meg a 14–3-as mutatóval végző Chiefst. A két csapat esetleges konferenciadöntőjére amúgy épp emiatt semleges pályán kerülne sor.

Melyik lufi pukkad ki?

Nehéz lenne két felülteljesítőbb csapatot találni a Minnesota Vikingsnél és a New York Giantsnél, most pedig egymás ellen lépnek pályára a gárdák.

A házigazda 11 olyan mérkőzést játszott az idényben, amely egy labdabirtokláson belül dőlt el, és döbbenetes módon 11–0 volt ezeken a mérlege. Bár a 13–4-es mutató kétségtelenül jól fest, az Eagles, a Cowboys, a Lions és a Packers elleni nagy zakók óva intők lehetnek, ahogyan az a tény is, hogy mekkora anomália, hogy minden szoros meccsből jól jön ki egy klub. Ez hosszú távon aligha tartható tendencia.

Az egyik siker épp a Giants ellen jött össze, Greg Joseph 61 (!) yardos, utolsó másodperces mezőnygóljával. A New York-i együttesnek így tehát van miért visszavágnia, de az Óriások jó mérlege is kissé csalóka azért.

Daniel Jonesék a Titans ellen az utolsó előtti percben fordítottak nagy hátrányból egy sikeres kétpontosnak köszönhetően (21–20), a Panthers ellen 56 yardos mezőnygóllal nyertek (19–16), a Bearst, a Packerst, a Ravenst, a Jaguarst, a Texanst és a Commanderst is egylabdás meccsen múlták felül, és csak a Colts elleni 38–10 lóg ki a sorból.

Az indokolatlanul jól teljesítő csapatok egyikétől most elköszönünk.

Remekül hajrázók ifjú titánok

Utolsóként a mai (pontosabban nálunk már vasárnap hajnali) főműsoridős meccsre térünk ki, ahol a liga következő 10-15 évének meghatározó irányítói vezetik csatába együttesüket.

Trevor Lawrence a gyengébb első éve után Doug Pedersonnal megindult felfelé, a Jaguars viszont október végére ötmeccses zakószériába került, a pihenőhetet pedig 3–7-tel kezdte. A zárás rendkívül erős lett, az utolsó hét meccsből hat siker jött, ezzel a már 7–3-mal is álló Titanst megelőzve csoportgyőztes lett. Érdekesség, hogy ebben az idényben két csapat is bejutott tehát a rájátszásba úgy, hogy volt egy ötmeccses győzelmi, valamint egy ötmeccses zakószériája is!

A Chargers sem mindig állt fényesen, bár negatív mérlege épp csak a Jaguars elleni veresége után volt (1–2), ezzel együtt december elején 6–6-ra állt. Ezután viszont beindult a gépezet, négy sikerrel biztossá vált a rájátszás, az utolsó körben pedig a Broncos elleni vereség sem számított.

Emeljük ki itt is az irányítót: Justin Herbert 4739 yardjánál csupán egy játékos passzolt többet az alapszakaszban.

A pihenők

Méghozzá az egyik pihenő gárda, a Kansas City Chiefs irányítója, Patrick Mahomes, aki 5250 yardig jutott, karrierje során másodszor átlépve az 5000-es határt, amire korábban csak Drew Brees (5) és Tom Brady (2) volt képes.

Mahomes döbbenetes szériáját próbálja fenntartani: kezdőként minden idényben eljutott a konferenciadöntőig, két hosszabbításos vereség mellett kétszer jutott Super Bowlba, ebből egyet nyert meg.

A „főnökök” az első hat meccsből a Coltstól és a Billstől is kikaptak, ezt követően viszont csak a Bengalstól (igaz, a Cincinnati 2022-ben háromszor is két vállra fektette az együttest!), így 14–3-as mérleggel nyerte meg az AFC-t.

Az NFC-ben a Philadelphia Eagles kissé ellentétes úton jutott el ugyaneddig, hiszen az első nyolc meccsét mind behúzta, és a karácsonyi meccsekig 13–1-gyel állt, mielőtt kétszer is kikapott volna az együttes, így az utolsó fordulóban még az első kiemelés is kérdéses volt. A pihentető Giants ellen azért meglett a siker, így a pihenőhét is.

Fontos megjegyzés ugyanakkor, hogy az idényben 3701 yardot és 22 TD-t passzoló, 760 yardot és 13 TD-t futó Jalen Hurts épp azon a két meccsen nem léphetett pályára, amikor a két vereség jött, vagyis vele az együttes mérlege 14–1!

Miles Sanders 1269 yardot és 11 TD-t tett a közösbe, a 477 szerzett pont a Chiefs 496-os termése mögött a második legjobb volt, a védelemben pedig döbbenetes módon Haason Reddick (16), Brandon Graham, Javon Hargrave és Josh Sweat (11) is két számjegyű sackkel zárt, a 70-es össztermés toronymagasan a legjobb volt az NFL-ben, a meccsenként engedett 301,5 yard pedig a liga második legjobb mutatója volt.

Melyik csapat nyeri meg az NFL 2022–2023-as idényét?

(Borítókép: Kevin Mazur/MG19/Getty Images for The Met Museum/Vogue)