Meghalt a legendás Jim Brown

jim brown
2023.05.19. 21:55
Nyolcvanhét éves korában elhunyt Jim Brown, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) történetének egyik legkiválóbb játékosa, későbbi polgárjogi aktivista és filmszínész.

A Syracuse egyetem kiválóságát – akit a főiskolai halhatatlanok rangsorába is beválasztottak – az 1957-es játékosbörze hatodik helyén vitte el egyetlen profi klubja, a Cleveland Browns.

Brown kilencéves NFL-karrierje során 12 312 yardot és 106 touchdownt futott, emellett 262 elkapásból 2499 yardot és 20 TD-t tett még a közösbe.

Minden idényében beválasztották a sportág All-Star-mérkőzésére, a Pro Bowlra, nyolcszor került be az év első, egyszer a második számú álomcsapatába.

Háromszor, 1957-ben, 1958-ban és 1965-ben az egész liga legértékesebb játékosának (MVP) is megválasztották, 1964-ben NFL-bajnok lett az ohiói együttessel.

Nyolcszor volt az NFL legtöbb yardot futó játékosa, ötször volt az övé az idény során legtöbb futott touchdown.

Bekerült az 1960-as évek álomcsapatába, az NFL 50 éves történetének álomcsapatába, a 75 éves történetének álomcsapatába és a 100 éves történetének álomcsapatába is.

Nagyságát jelzi továbbá, hogy a Syracuse a 44-es, a Cleveland a 32-es mezét vonultatta vissza. Bekerült a profi liga halhatatlanjai közé is.

Egészen kivételes atlétának számított, remekül teljesített lacrosse-ban is, de emellett a kosárlabda- és az atlétikai pályán is jeleskedett.

Sportolói karrierjét követően több mint 50 filmben és sorozatban szerepelt, többek között a Támad a Mars!, A piszkos tizenkettő és a Minden héten háború című alkotásban is láthattuk, de volt Arnold Schwarzenegger ellenfele az 1987-es Menekülő emberben is.

Nem csak a vásznon és a gyepen volt a figyelem középpontjában, az 1960-as években polgárjogi aktivista is volt.

A Brown család szóvivőjének elmondása szerint csütörtök este Los Angeles-i otthonában, feleségével, Monique-kal az oldalán hunyt el, békében.

(Borítókép: Nick Cammett / Diamond Images / Getty Images)