A magyar csapat tizenkilenc fővel indul a vb-n

2004.03.03. 15:59
Annak ellenére, hogy mindössze öt atlétánk tudta teljesíteni a vb-szintet, élve a házigazda kedvezményes jogával, tizenkilenc versenyzőt nevezett a Magyar Atlétikai Szövetség a budapesti fedettpályás vb-re. Több éremesélyes versenyzőnk azonban sérülés miatt kénytelen kihagyni a világbajnokságot.
A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége elfogadta a jövő hét péntektől vasárnapig zajló budapesti fedettpályás világbajnokságon résztvevő csapat névsorát. Ez alapján a házigazda válogatott 19 fővel képviselteti magát a Budapest Sportarénában.

Mindössze egy kérdőjel volt, hogy ki indul férfi 60 m gáton. A válogatás kérdését az nehezítette, hogy egyik jelöltnek sem sikerült megfutni a 7,75 mp-ces vb-szintet, ugyanakkor ettől alig elmaradva, szinte ugyanolyan eredményt produkáltak a szezonban. A szövetség döntése értelmében végül a hétfőn bajnokságot nyert Palágyi Gergely került a csapatba.

A világbajnokságra a tavalyi fedettpályás és szabadtéri szezonban, valamint az idei téli szezonban lehetett - február 29-ig - teljesíteni a szinteket. A 19 fős csapatból ez mindössze öt atlétának, Dobos Gábornak (60 m), Németh Rolandnak (60 m), Szeglet Zsoltnak (400 m), Bíber Zsoltnak (súly) és Varga Juditnak (1500 m) sikerült, ám a MASZ élt azon jogával, hogy a rendező ország minden számban nevezhet egy főt. Döntőbe jutásra a fedett vb-5. Dobosnak, a szabadtéren Eb-4. Némethnek, s az idén egyformán országos csúcsot elérő Bíbernek és Vargának van esélye.

A válogatást tovább nehezítette, hogy több, szinttel rendelkező versenyzőre sérülés miatt nem számíthatott a szakvezetés. A bécsi fedett Eb-n ezüstérmes Győrffy Dóra (magas), továbbá Tusai Brigitta (1500) és Tóth Lívia (1500, 3000) ezért távol marad, míg a szabadtéren Eb-3. távolugró Vaszi Tünde sarokproblémái miatt rúdugrásban áll rajthoz.

A magyar vb-csapat:
Férfiak:
Dobos Gábor, Németh Roland (60 m), Pauer Géza (200 m), Szeglet Zsolt (400 m, 4x400 m), Boros László (magas), Tölgyesi Péter (hármas), Bíber Zsolt (súly), Csesznegi Dávid (4x400 m), Szabó László (4x400 m), Dezső Ákos (4x400 m), Dávid Zoltán (4x400 m), Palágyi Gergely (60 m gát)

Nők:
Szabó Enikő (60 m), Listár Nikolett (200 m), Petráhn Barbara (400 m), Varga Judit (1500 m), Vári Edit (60 m gát), Vaszi Tünde (rúd), Ajkler Zita (távol)