A döntő küszöbén a magyarok az atlétikai vb-n

2004.03.05. 14:39
A selejtezőkkel pénteken megkezdődött a Budapest Sportarénában a 10. fedett pályás atlétikai világbajnokság. A hétvégi világesemény magyar szempontból jól indult, hiszen a délelőtti számokban érdekelt öt magyar versenyző közül csak a 400 méteres futásban induló Petráhn Barbarának nem sikerült kiharcolnia a továbbjutást.
A péntektől vasárnapig zajló 10. fedett pályás atlétikai világbajnokságon 153 ország közel 900 versenyzője áll majd rajthoz. Minden számban világsztárokat láthat a budapesti közönség a pénteken kezdődő fedett pályás atlétikai világbajnokságon. A legnagyobb küzdelem talán a férfi és női rúdugrásban várható, de eljön a 800 méteres futásban az olimpiai bajnok mozambiki Maria Mutola, valamint rajthoz áll hatvan méteren az örökifjú Gail Devers is. A magyar csapat tizenkilenc fővel áll ki a vébén.

Női 60 méter: Szabó és Devers is továbblépett

Éppen az amerikai sprinter számával kezdődött meg a vb programja, amelynek első selejtezőjében is volt már magyar érdekelt: Szabó Enikő állt rajthoz, aki futamában a továbbjutást érő negyedik helyen ért célba, ráadásul beállította 7.37 mp-ces egyéni csúcsát. A nyitó kör egyik esélyesnek, így az amerikai Gail Deversnek, Tori Edwardsnak, az orosz Julija Tabakovának és a francia Christine Arronnak sem okozott gondot, mindannyian biztosan kerültek tovább.

A férfiak sprintszámában is magyar továbbjutók

Ugyancsak 60 méteren a férfiaknál a szabadtéren Európa-bajnoki negyedik Németh Roland és a tavalyi birminghani vb-n ötödik Dobos Gábor is biztosan került a délutáni elődöntőbe: Németh a harmadik futamban az idei ranglistavezető brit Jason Gardener mögött lett második 6.65 mp-cel, míg Dobos megnyerte (6.73) a hetedik futamot. Az amerikai Shawn Crawford is lenyűgöző teljesítménnyel (6.52) jutott tovább.

Egyetlen magyar búcsúzó

Férfi 400 méteren az Egyesült Államokban tanuló, s ott is készülő Szeglet Zsolt is jól szerepelt, 46.92 mp-ces ideje az egész mezőny negyedik legjobbja volt, így hiába végzett csupán harmadik helyen futamában, biztosan vívta ki a szombati, elődöntőbeli szerepelést. A hölgyek hasonló távján Petráhnnak annak ellenére nem sikerült ez a bravúr, hogy 53.78 mp-cel idei legjobbját futotta.

Meglepetés a férfi távolugrásban

A délelőtt legnagyobb meglepetését a férfi távolugrás birminghami másodikja, a spanyol Yago Lamela szolgáltatta, miután nem sikerült teljesítenie a 8 m-es selejtező szintet, 7,95 m-es ugrása pedig kevés volt a nyolcas döntőbe jutáshoz.