Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Kapacsinszkaja és Demeritte örökös világbajnok lett

2004.03.07. 19:00
Az orosz Anasztaszja Kapacsinszkaja nyerte a nők, míg a bahamai Dominic Demeritte a férfiak 200 méteres döntőjét a budapesti 10. fedettpályás atlétikai világbajnokságon.
A délután első futódöntőjében Kapacsinszkaja remekül használta ki, hogy a legelőnyösebb pályát, a hatost kapta, s végig remek ritmusban futva nyerte a szám aranyérmét. Az ezüstért hatalmas csata alakult ki, amelyben a fehérorosz Natalja Safronnyikova megelőzte a szintén orosz Szvetlana Goncsarenkót és az osztrák Karin Mayr-Krifkát.

A politika is atletizál
A záró napon többek között Mádl Ferenc köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc sportminiszter és Orbán Viktor volt miniszterelnök is megtisztelte jelenlétével a világbajnokságot.

A férfiak ugyanezen távján nagyobb küzdelemben dőlt el az első hely sorsa: Demeritte csak a hajrában tudta visszaverni a svéd Johan Wissmant, aki mögött a német Tobias Unger szerezte meg a bronzérmet.

A 200 méteres viadalnak külön jelentősége volt, hiszen ebben a számban ez volt az utolsó fedett pályás finálé. A nemzetközi szövetség ugyanis úgy döntött, leveszi műsoráról ezt a számot, mondván a pályabeosztás a belső pályán futók rovására befolyásolja a végeredményt. Így Kapacsinszkaja és Demeritte "örökös világbajnoknak" mondhatja magát.

Eredmények:
női 200 m, világbajnok:
ANASZTASZJA KAPACSINSZKAJA (OROSZORSZÁG) 22,78 MP
2. Natalja Szafronnyikova (Fehéroroszország) 23,13
3. Szvetlana Goncsarenko (Oroszország) 23,15

férfi 200 m, világbajnok:
DOMINIC DEMERITTE (BAHAMA-SZIGETEKI) 20,66 MP
2. Johan Wissman (Svédország) 20.72
3. Tobias Unger (Németország) 21.02