Orosz aranyérem és világcsúcs a női 4x400-as döntőben

2004.03.07. 19:06
Az orosz női 4x400 méteres váltó világcsúccsal győzött a 10. fedettpályás atlétikai világbajnokságon, a Budapest Sportarénában. Női 3000 méteren meglepetésre csak második helyen végzett a világranglista-vezető Berhane Adere. Az aranyérmet honfitársa, Meseret Defar szerezte meg az etióp klasszis előtt.
A Krasznomovec, Kotjarova, Levina, Nazarova összetételű staféta végig nagy fölénnyel vezette a viadalt, s 3:23.88 p-es, szenzációs idővel értek célba. A 400 m-en is győztes Nazarova vezérelte csapat 47 századdal döntötte meg a szintén az orosz váltó tartotta, 3:24.25 p-ces, ötéves rekordot. Az oroszok mögött beérkező országok is kitettek magukért, hiszen a fehéroroszok, a románok és a lengyelek is országos csúcsot futottak.

A sokáig mérsékelt iramú 3000 m-es fináléban az utolsó körben élénkült meg igazán a tempó. Ekkor a két etióp állt az élre, s rendkívül kiélezett finisben - borítva a papírformát - Defar bizonyult jobbnak.

Férfi 1500 m-en még kiélezettebb küzdelemben dőlt el az elsőség sorsa: a kenyai Paul Korir mindössze három századdal, tulajdonképpen mellbedobással verte az ukrán Ivan Heskót.

Férfi súlylökésben nem történt meglepetés, a világ idei legjobb eredményével rendelkező amerikai Christian Cantwell biztosan győzött honfitársa, Reese Hoffa előtt.