Bolt 100-on kint a vb-n, de Gay félelmetes

2013.06.22. 14:08
Tyson Gay kiváló, 9.75 másodperces eredménnyel, a világ idei legjobb idejéve nyerte meg a férfi 100 métert az amerikai bajnokságon, amely vb-válogató verseny is egyben. A válogatóra kötelezett Usain Bolt is hozta magát Jamaicában, de nem futott nagy időt még az idén.

A 2007-es világbajnok Gay az idei ranglistát május elején futott 9.86 másodperces idejével már eddig is vezette, a Des Moines-i versenye pedig ebből faragott több mint egy tizedet. Legnagyobb riválisát, Justin Gatlint ráadásul fölényesen utasította maga mögé: a 2004-ben olimpiai, 2005-ben világbajnoki címet szerzett Gatlin 9.89 másodperces eredménnyel ért be másodikként.

A harmadik helyet Charles Silmon (9.98 mp) szerezte meg, mindössze két ezreddel megelőzve Michaels Rodgerst (9.98 mp), így a moszkvai világbajnokságon ő lesz Gay és Gatlin mellett a harmadik amerikai induló száon.

A nőknél a legnagyobb nevek hiányoztak, a tavalyi játékokon szenzációs világcsúccsal győztes 4x100-as váltóból például senki sem rajtolt, ennek ellenére a döntő nagyon magas színvonalú versenyt és remek eredményt hozott. A győzelmet a mindössze 21 éves, tavalyi egyetemi bajnok English Gardner szerezte meg 10.85 mp-es, egyéni csúccsal. Őt mindössze két századdal követte a szintén 21 éves, ugyancsak egyéni rekordot javító Octavious Freeman. A harmadik helyen a 2011-es tegui világbajnokságon a sprintváltóval győztes Alexandria Anderson (10.91 mp) ért célba.

A nőknél ők hárman, illetve a vb-címvédő, Londonban ezüstérmes Carmelita Jeter képviseli majd az amerikai színeket Moszkvában. Jeter a bajnokságot sérülés miatt hagyta ki.

Bolt kijutott százon a moszkvai vb-re

A hatszoros olimpiai bajnok Usain Bolt megnyerte a 100 métert a világbajnoki válogatónak számító jamaicai atlétikai bajnokságon, korábbi világcsúcstartó honfitársa, Asafa Powell ugyanakkor csak negyedik lett, így lemarad a moszkvai vb-ről.

Bolt  idén 100-on nem futott jól - a római Gyémánt Liga-versenyen Justin Gatlintől kikapott - mindenképpen ő számított az esélyesnek. Győzött is, igaz önmagához mérten visszafogott teljesítménnyel. A bajnoki címet 9.94 másodperces futással szerezte meg, négy századdal megelőzve Kemar Bailey-Cole-t és öttel Nickel Ashmeadet.

"A lényeg az volt, hogy biztosítsam a helyem a vb-n 100-on, és ezt megcsináltam" - mondta Bolt, aki még nem elégedett a formájával, mint mondta, ezúttal is sok volt a hiba futásában, ugyan menet közben szépen gyorsult, még közel sem úgy, ahogy elvárja magától.

A verseny legnagyobb szenzációja Asafa Powell betlije volt: a 9.72 másodperces egyéni csúccsal rendelkező, a váltóval világ- és olimpiai bajnok vágtázó kifejezetten gyenge, 10.14 mp-es idővel lett negyedik. Mivel a vb-csapatba - a címvédő Yohan Blake mellett - az első három kerül be, Powell lemarad az oroszországi világbajnokságról.

A nőknél a doppingügybe keveredett Veronica Campbell-Brown, valamint a jamaicai szövetség által a vb-re már korábban beválogatott, a pekingi és londoni olimpián is győztes Shelly-Ann Fraser-Price távollétében Kerron Stewart nyert 100-on. A 2008-as olimpián ezüstérmes futó 10.94 másodperces eredménnyel lett aranyérmes.