Ki fogja megfuttatni Usain Boltot?

2013.08.09. 23:08
A világsztár sprinterek doppingbotránya után az atlétikának mindennnél fontosabb, hogy látványos, balhémentes világbajnokságot rendezzenek Moszkvában augusztus 10. és 19. között, lehetőleg néhány világcsúccsal és elmaradhatatlan Usain Bolt-pózolással. A magyarok pedig kiszurkolhatják Pars Krisztián kalapácsvető első vb-aranyérmét a Luzsnyiki Stadionban. Nézzük meg, kik csinálhatják a show-t.

Egy métert sem futott még Moszkvában, de Usain Bolt máris megkedveltette magát az oroszokkal, néhány frázist megtanult a nyelvükön, és egy felvezető partin már is együtt bulizott a helyiekkel. Csak emiatt persze nem fogja megfutni a beígért világcsúcsot 200 méteren, de látszik, továbbra is Usain Bolt az atlétika leginkább eladható terméke. Hogy jól is szerepeljen, arra most nagy szüksége van a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF). A múlt hónapban sorra dőltek a bálványok, doppingolás miatt eltiltották a százon az idén Usain Boltnál is gyorsabb Tyson Gay-t és a vb-éremre pályázó Asafa Powellt is. Az utóbbin kívül még több jamaicai megbukott, de Boltot érintetlenül hagyta a botrány.

A legfontosabb sprintszámban, a férfi 100-ban nemcsak a dopping miatt lesz csonka a mezőny. Bolt edzéstársa, egyben a szám világbajnoki címvédője, Yohan Blake sem lesz ott a startnál sérülése miatt. Ezek után nem nagyon van olyan, aki igazán nagy sebességre késztethetné az idényt gyengén kezdő, de egyre gyorsuló Boltot, egyedül egy jó formában lévő Justin Gatlin tudja úgy, ahogy megszorongatni.

Kétszázon Bolt fölénye még inkább megkérdőjelezhetetlen, és az is meglehet, hogy három jamaicai áll majd a dobogón. Bolt mellett Warren Weir és Nickel Ashmeade is éremesélyes. A helyezésekért azért európaiak is küzdhetnek, a francia Christophe Lemaitre vagy a holland Churandy Martina is jó helyre futhat be. Bolt a 100 és a 200 mellett 4x100-on is szerezhet aranyat, és erre rá is fog hajtani, ha még három világbajnoki címet szerez, beéri Carl Lewist, aki nyolc címet gyűjtött be pályafutása során.

Az kétségtelen, hogy Usain Bolt, akkor is szanaszét nyilazza az égboltot, ha egyetlen érmet sem nyer, de a mutogató ünneplésben jó társa lehet az öt- és tízezer méteren duplázásra készülő Mo Farah, aki az M-et formázó kézjelére még klipet is ráhúzott. A brit futó a londoni olimpián magabiztosan behúzta mindkét táv aranyát, és formája azóta is kitart, szinte edzésből futott a számára rövid távnak számító 1500 méteren Európa-csúcsot. A sebességével tehát nincs gond, már csak jól kell taktikáznia, az idén legjobb tízezreket futó etiópok biztos meg próbálnak kitalálni valamit ellene, a Gebremeskel, Kuma, Merga hármasból bármelyikük bejöhet a dobogóra. A kenyai hosszútávfutás élt már szebb napokat is, de meglepetést azért szerezhetnek futóik. Csakúgy mint Farah edzéstársa, az amerikai Rupp, aki afrikaiakat verve második lett az olimpián. Most is összejöhet neki az érem, és akár Farah-t is megszoríthatja, akinek ötezren is veszélyes ellenfele lesz.

Farah-val 600 méteren Usain Bolt is kiállna, de már a világ legjobb középtávfutója, David Rudisha is kihívta a világ leggyorsabb emberét egy négyszázas versenyre. Rudisha évek óta egyeduralkodója a 800 méternek, de most sérülés miatt el sem indulhat, így a száma is kissé lyukasnak mondható. Két amerikai Symmonds és Solomon is pályázik a győzelemre, de az etióp Amman is befuthat. A moszkvai közönség leginkább Borzakovszkijtól várná a show-t, ő az aki az első körben szinte reménytelenül lemarad, hogy aztán hihetetlen sebességgel valahogy az élre vergődjön, de az orosz középtávos nincs igazán meggyőző formában. A Gyulai Memorialon sem tudott dobogóra állni, és még az is lehet, hogy el sem indul sérülése miatt.

A 3000 méteres akadályon is őrült pillanatokra lehet számítani, legalábbis akkor, ha a mini Boltnak is nevezett, excentrikus Ezekiel Kemboi jön be elsőként. Ha kenyai nagy előnyben van, akkor hajlamos átlósan megfutni az utolsó egyenest, és a végén tőle is várhatunk pózolást vagy robottáncot. Idén ő volt az egyetlen, aki nyolc percen belül tudott futni. A francia Mekhissi-Benabbad akár egyedül is sikerrel felveheti velük a versenyt.

Persze nemcsak a futók között vannak showmanek, a diszkoszvetésben feltehetőleg most is világ- és olimpiai bajnoki címvédőt, Robert Hartingot látnák legszívesebben győztesnek. A német aztán tényleg tud örülni, bár mezletépése és állati üvöltése azért sokakat meg is riaszthat. Harting évek óta a diszkosz királya, idén ugyan megszakadt a 35 versenyen át tartó veretlenségi sorozata, és Piotr Malachowski is megelőzi a világranglistán, de ennek ellenére is ő a favorit.

A férfi magasugrásban, ha optimálisak lesznek a körülmények, akkor maga a verseny lehet igazi show, idén két atléta is kimagaslik a mezőnyből. A katari Barshim 240 centimétert ugrott, de ezt az ukrán Bondarenko még egy centivel túl is szárnyalta. 1991 óta nem volt ilyen, hogy két ugró is átjutott volna 240-en. Ha topformában vannak, addig hajszolhatják egymást, hogy Sotomayor 245-ös világcsúcsa is veszélybe kerülhet.

Pars magával küzd az aranyért

A két évvel korábbihoz képest a magyar válogatott kisebb csapattal, 11 fővel megy a vb-re, de aranyesélyesünk így is van. Pars Krisztián tavaly a londoni olimpiai arannyal megmutatta, hogy mire képes, de ebben az évben is uralja a kalapácsvető mezőnyt. 12 versenyen maradt veretlen, vezeti a világranglistát, és sorra 80 méter felett dob. Ha Moszkvában is összeszedetten tud versenyezni, nem lehet másé a vb-arany.

Két éve, Teguban, hat centivel dobott kisebbet Murofusinál, még egyszer nem lehet ilyen balszerencséje. „Elsősorban magammal kell majd megküzdenem. A győzelemhez pedig 81 méter feletti eredmény elég lehet" – mondta Pars az MTI-nek.

Spiriev Attila szakmai igazgató is Pars Krisztiántól várja az érmet a vb-n, azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a győzelem korántsem tekinthető automatizmusnak. „Krisztián nyilván aranyat vár magától, nem is várhat mást, én azonban egy picit tartok elsősorban azoktól az ellenfelektől, akiket az elmúlt két hónapban egyáltalán nem láthattunk versenyezni" - mondta az igazgató.

A szakember elmondta, hogy az már nagyon jó eredmény lenne, ha Parson kívül még egy magyar beférne az első nyolcba versenyszámában. Erre szerinte a legnagyobb esélye Orbán Évának van kalapácsvetésben, de a 110 gátas Baji Balázs finálés szereplésének lehetőségét sem zárta ki.

A magyar vb-csapat:

férfiak:
Baji Balázs (110 m gát), Helebrandt Máté (20 km gyaloglás), Hudi Ákos (kalapácsvetés), Kazi Tamás (800 m), Pars Krisztián (kalapácsvetés), Rácz Sándor (50 km gyaloglás)

nők:
Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Márton Anita (súlylökés), Orbán Éva (kalapácsvetés) Szabó Barbara (magasugrás), Zsivoczky-Farkas Györgyi (hétpróba)