Pars 80 fölött dobott, vb-ezüstérmes

2013.08.12. 20:18
A magyar kalapácsvető már az első körben megdobta legjobbját, a 24 éves meglepetésembert, a lengyel Pawel Fajdeket ő sem tudta megelőzni, így világbajnoki ezüstérmes lett Moszkvában.

A kalapácsvetés londoni olimpiai bajnoka, Pars Krisztián a legjobb eredménnyel jutott a moszkvai világbajnoki döntőbe, ahol hétfő este ismét remekül kezdett, már az első dobása nyolcvan méter fölötti volt, 80,30 méterre repült a kalapács.

Az utána dobók közül csak a japán Murofusi tudta megközelíteni, de aztán jött a lengyel Marek Fajdek, aki hatalmas dobásával rögtön sokkolt, a világ idei legjobbja, 81,97 volt az eredménye, ezzel teljesen átrendezte a döntőt, bravúrra lett volna szüksége bárkinek ahhoz, hogy megelőzze.

A második körben nem sikerült közelebb kerülnie a magyar kalapácsvetőnek a lengyelhez, 79,47-et dobott, míg Fajdek ismét nyolcvan fölött, ezzel továbbra is ő volt a legjobb, egyre inkább úgy tűnt, hogy kettejük között dől majd el a döntő. Két kör után a harmadik helyen a Pars mögött Londonban ezüstérmes szlovén Kozmus állt.

A harmadik körben aztán feljött a cseh Melich is, aki 79,36-tal vette át a harmadik helyet, a magyarnak viszont ezúttal sem sikerült ismét nyolcvan fölé mennie, görcsösebb volt a dobásnál, nem tudta kiemelni rendesen, így 79,61 volt az eredménye, miközben egyre inkább figyelnie kellett a többiekre is.

A negyedik körben jött Pars leggyengébb próbálkozása, 78,90-et dobott, előzni riválisai sem tudták, a döntőben vezető Fajdeknek nem kellett törnie magát, 79 alatt dobott. Az ötödik körben sem volt változás az élmezőnyben, Fajdek dobása érvénytelen volt, ahogy Meliché is, Parsé pedig nem érte el a nyolcvanat, 79,02 volt.

Így Parsnak egyetlen dobása maradt, hogy csodát tegyen, azonban nem tudott annyit javulni a versenyen belül, hogy ezt megdobja, utolsó próbálkozása a hatodik körben érvénytelen is volt, ezzel eldőlt, hogy a világbajnok meglepetésre a 24 éves Pawel Fajdek lett.

A 24 éves Fajdek a londoni olimpián három érvénytelen dobással esett ki a selejtezőben. Előtte mindössze egy felnőtt világbajnokságon szerepelt, akkor 11. lett. A 2011-es és a 2013-as Universiadét, valamint a 2011-es U23-as Európa-bajnokságot megnyerte.

Pars a moszkvai ezüstéremmel a sportág tizenegyedik világbajnoki érmét szerezte, az aranyérem viszont továbbra is hiányzik.

„Büszke vagyok rá, hogy eljutottunk oda, hogy egy világbajnoki ezüstérem csalódást jelent nekünk. A világon szinte mindenki örülne neki, ha a második legjobb lenne valamiben. Mi is örülünk ugyanakkor, mert ezzel az ezüstérmével Krisztián minden idők legsikeresebb magyar atlétája. Senkinek nincs nála több érme világversenyről, egy igazi élő legenda. Fajdeknek gratulálunk, a cél pedig újra adott megszerezni az első világbajnoki aranyat, illetve visszavágni Fajdeknek" - értékelte a világbajnoki döntőt, Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára.

Eredmény:
férfi kalapácsvetés, világbajnok:
----------------------------------------

Pawel Fajdek (Lengyelország) 81,97 méter
2. Pars Krisztián 80,30
3. Lukas Melich (Csehország) 79,36