A futókirály nem áll, hanem ül a dobogón

2013.08.16. 13:15

Ezekiel Kemboi a világ legeredményesebb akadályfutója, három, sorozatban nyert világbajnoki ezüstérem után három aranyat nyert, és közben két olimpiai bajnoki címet is begyűjtött. A mini Boltnak is nevezett kenyai atléta az eredmények mellett a nézők szórakoztatásáról is gondoskodik. A moszkvai világbajnokságon is bohóckodott győzelme után.

A csütörtöki döntőben okosan versenyzett, az utolsó 300 méterig megbújt a mezőnyben, hagyta, hogy végig honfitársa, Kipruto diktálja az iramot. Kemboi ritmusváltását azonban már ő sem bírta el, a címvédő ellépett, és ha nem is akkora fölénnyel, mint a londoni olimpián, de tisztán nyert. A kisebb különbség miatt nem is tudott élni szokásával, nem futhatta meg átlóban az utolsó egyenest, és a kilences pálya helyett így a hármason dobta be magát a célba.

A befutó után azonban már semmi nem akadályozta meg, hogy kiélje magát, először a meze alá húzott pólóját mutogatta (ezen a kenyai elnököt biztosította támogatásáról) majd szoknyaként maga köré csavarta a kenyai zászlót, és úgy mutatott be egy törzsi győzelmi táncot.

Ezekiel Kemboi tánca

„Jó királynak lenni" – értékelt röviden, majd elmondta, az is jó választás volt, hogy ugyanolyan irokézfrizurát csináltatott magának, mint amilyennel tavaly megnyerte az olimpiát. Nem véletlen, hogy célba érkezés után a haját simogatta.

Kemboi az eredményhirdetéskor sem tudott kibújni a bőréből, mikor szólították, nem felállt, hanem felült a dobogóra.