Kiprotich lazán szétfutott mindenkit a maratonin

2013.08.17. 16:08

Az olimpiai bajnoki címvédő, Stephen Kiprotich remek taktikával, könnyed futással nyerte meg a maratoni futást a moszkvai atlétikai világbajnokságon.

Mindenki etióp sikert várt, de az ugandai Kiprotich-csal ők sem bírtak. A maratoni viszonylag lassú iramban kezdődött, a brazil Da Silva és az etióp Tola próbált kicsit meglépni a mezőnytől, de a pár másodperces különbségekből semmit sem tudtak kihozni. A mezőny nagyjából 35 kilométerig együtt haladt, ezután állt élre az ugandai Kiprotich. Első robbantása után még öten voltak együtt, majd már csak Tola és Boston Marathon győztese, Desisa tudta tartani vele a lépést. Míg hátulról Kebede próbált meg kétségbeesetten felzárkózni.

A taktikusan lassító Kiprotich még kétszer-háromszor iramot váltott, Tola le is maradt, Desisa szenvedett, de nem szakadt ki mögüle. A nagyon könnyedén mozgó ugandai a céltól másfél kilométerre indította meg az utolsó támadást, amit már az utolsó etióp sem bírt, és az utolsó ötszáz métert már végig ünnepelve tette meg.

Eredmények:

1. Stephen Kiprotich (ugandai) 2:09:51
2. Lelisa Desisa (etióp) 2:10:12
3. Tadesse Tola (etióp) 2:10:23